Aleviler'de dört eğilim

Aleviler'de dört eğilim

Aleviler'de dört eğilim10-11 Nisan tarihlerinde Ankara'da toplanacak olan Alevi dernekleri, 29 Mart seçim sonuçlarını masaya yatırarak...

A+A-

Aleviler'de dört eğilimAleviler'de dört eğilim

10-11 Nisan tarihlerinde Ankara'da toplanacak olan Alevi dernekleri, 29 Mart seçim sonuçlarını masaya yatırarak solun Alevilere yaklaşımı ve Türkiye'nin genel demokratikleşme sorunlarını tartışacak, ve önümüzdeki döneme ilişkin siyasi tavırlarını belirleyecek. Bugüne kadar tüm eleştirilere rağmen ağırlıklı olarak CHP'yi destekleyen Aleviler, bu tutumlarını gözden geçirmeye hazırlanıyorlar.

CHP'yle devam

Edinilen bilgilere göre, epeydir yaşanan ancak seçim sonrasına ertelenen tartışmalarda dört ana eğilim ortaya çıktı. Bazı gruplar, CHP'ye desteğin devam etmesi gerektiğini savunuyor. Solda ana akımın CHP olduğunu kaydeden bu kesimler, partinin demokratikleştirilmesi için çaba gösterilmesini istiyorlar. Bu kesimlere göre, Alevilerin CHP'den ayrılmak yerine, parti içi muhalefeti destekleyerek parti yönetimini değiştirebileceklerini dile getiriyorlar.

10 Aralık Hareketi

İkinci eğilim, uzun süredir gündemde olan ancak henüz partileşmeyen 10 Aralık Hareketi'nin desteklenmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Bu kesimler, 10 Aralık Hareketi'nin partileşmesi halinde Alevilerin yanısıra CHP'den memnun olmayan diğer sosyal demokrat kesimler için de çekim merkezi olabileceğini, böylelikle CHP tabanının bu partiye kayacağını öne sürüyorlar.

Alevi kimliği öne çıksın

Ortaya çıkan bir diğer eğilim, Alevi kimliğini ön plana çıkaran bir partinin kurulması yönünde. Bu kesimler, Alevilerin kendilerini ifade edebilecekleri bir siyasi oluşum bulunmadığını belirterek, kendi sorunlarını öncelikle ele alacak bir partiye ihtiyaç olduğunu ifade ediyorlar.

İktidar alternatifi olabilir

Dördüncü ve en güçlü eğilim ise, mevcut siyasal yapılanmaların dışında yeni bir partiye ihtiyaç olduğu yönünde. Yeni partinin sadece Alevilerin değil, Kürtlerin, ötekileştirilen tüm kesimlerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve diğer demokrasi güçlerinin taleplerine yanıt olacak bir niteliğe sahip olması gerektiğini dile getiriyorlar. Evrensel insan hakları ve demokratik değerlere bağlı bir sosyal demokrat partinin var olmadığına dikkat çeken bu kesimler, kurulacak partinin bu boşluğu dolduracağını; böylece CHP tabanı ve diğer kesimler için bir çekim merkezi haline gelerek iktidar alternatifi olabileceğini savunuyorlar.

ANKARA - ANF - GÜNLÜK GAZETESİ - 10 Nisan 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.