Alevilerde endişe büyüyor

Alevilerde endişe büyüyor

Alevilerde endişe büyüyorErdoğan'ın referandum öncesi yaptığı konuşmalarda ayrımcılığı körükleyerek Alevi düşmanlığı...

A+A-

Alevilerde endişe büyüyorAlevilerde endişe büyüyor

Erdoğan'ın referandum öncesi yaptığı konuşmalarda ayrımcılığı körükleyerek Alevi düşmanlığı yaptığına dikkat çeken Alevi sivil toplum örgütü temsilcileri yeni dönemde ötekileştirmenin daha da artacağı endişesi yaşıyor.

Çorum, Amasya, Tokat, Sivas genelinde referandumda “evet” oylarının yüksek oranda çıkmasına karşın bu kentlerde Alevilerin yaşadığı bölgelerde ise “hayır” oylarının fazla olduğu belirlendi. Referandum sonucunu değerlendiren Alevi sivil toplum örgüt temsilcileri alınan sonucun şaşırtıcı olmadığını, Alevilerin her zaman olduğu gibi halkoylamasında da tavırlarını laik, demokratik, hukuk devletinden yana koyduklarını belirtti.

Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinin görmezden gelindiğini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, referandumla kabul edilen anayasanın ayrımcılığı daha da arttıracağını söyledi. AKP’yi samimi bulmadıklarını, ülkede dayatmacı bir anlayışın hâkim olduğunu ifade eden Erkan, “Siyasi erk yargının üzerinde bir güç olduğu sürece bu ülke demokratikleşmeden çok baskıcı bir rejime doğru gider” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarında “Dedelerden icazet almayacağız”, “Beni bir mezhebin temsilcileri yargıladı” diyerek ayrımcılığı tetikleyerek Alevilerin hedef gösterildiğini belirten Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Selahattin Özel de şunları söyledi: “Aleviler hem demokrasi açısından, insan hakları, hukuk açısından üzerlerine düşeni fazlasıyla yaparak cumhuriyete sahip çıktı. Bu iş sadece Alevilere kaldıysa ülkenin işi gerçekten zor. Sonuçta demokrasinin, insan haklarının bekçileri, hamalları sadece Aleviler olmamalı.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de Başbakan Erdoğan’ın meydanlarda Alevi düşmanlığı yaptığını ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde başta Aleviler, solcular ve demokratlara önemli görevler düşüyor. Türkiye’nin demokratikleşmesi, daha özgür, eşitlikçi bir ülkenin yaratılmasının AKP eliyle olamayacağının somut politikalarla ortaya konması lazım” dedi.

Referandumda Alevilerin üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da sonuçları “Başta Aleviler olmak üzere Türkiye’de hak arayan insanları, mağdur insanları zor günler bekliyor. Artık devlet dairelerinden Alevileri daha kolaylıkla tasfiye edecekler. Mahallede, çarşıda, pazarda Aleviler daha bir ötekileştirilecek” diye değerlendirdi.

Cumhuriyet - Mehmet Menekşe / Abidin Yağmur - Amasya / Mersin - 15 Eylül 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.