Alevilerde görüş ayrılığı derinleşiyor

Alevilerde görüş ayrılığı derinleşiyor

Alevilerde görüş ayrılığı derinleşiyor İSTANBUL - Alevi ve Bektaşi Federasyonu (ABF) içinde yer alan 19 örgüt, federasyon yöneticilerinden...

A+A-

Alevilerde görüş ayrılığı derinleşiyor Alevilerde görüş ayrılığı derinleşiyor

İSTANBUL - Alevi ve Bektaşi Federasyonu (ABF) içinde yer alan 19 örgüt, federasyon yöneticilerinden yeni sol parti çalışmalarından çekilmelerini istemeleri ardından Aleviler içindeki görüş ayrıkları giderek derinleşiyor.

Ufuk Uras'ın başını çektiği yeni sol oluşumun içinde ABF başkanı Ali Balkız ve bir grup Alevinin yer alması ABF içindeki CHP ve Sarıgül’cülerin tepkisine neden olurken, ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu görevinden alındı.

ABF’nin partiler üstü bir konumda olduğunu belirten Kenanoğlu yaptığı açıklamada, ABF’nin enerjisini ve dikkatini parti çalışmalarına yönlendirmesinin ayrışmaya neden olduğunu iddia etti.

ABF başkanı Ali Balkız geçen hafta yeni sol oluşumun partileşmesi durumunda ‘’ben dahil federasyon yönetiminden bu partiye girecek arkadaşlarımız ABF'deki görevlerinden ayrılacaklar" açıklamasını yapmıştı.

ABF içinde tartışma ve eleştiriler konusunda ise Balkız, bu tartışmayı yürütenlerin CHP’den umudunu kesmeyenler ile yeni bir parti kuran Mustafa Sarıgül'ü çare olarak gören arkadaşları olduğuna dikkat çekmişti.

Uzun bir süreden beri demokratik, özgürlükçü ve bir parti arayışında olan Alevilerin CHP’den kopuşu ABF içindeki bazı kesimleri rahatsız ediyor. Bundan dolayı geçen hafta ABF içindeki 19 örgüt yayınladıkları bir açıklama ile yeni sol oluşum içinde yer alan Balkız ve arkadaşlarının istifasını istemişti.

CHP: SOLDA YENİ PARTİ SOLA İHANETTİR

Nitekim CHP’nin İzmir milletvekili Ahmet Ersin yaptığı açıklamada Alevilerin CHP’den ayrışmasını sert sözlerle eleştirerek, ‘’solda yeni bir partiye ihtiyaç yoktur. Solda yeni bir parti kurmak sola ihanettir’’ sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Öte yandan yeni sol parti kuruluşu ile ilgili olarak Ali Balkız’ın yanısıra bazı sendika ve demokratik kitle örgütleri yöneticilerinin de adı anılıyor. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, Ufuk Uras ve Ahmet İnsel gibi isimlerin başını çektiği yeni parti kuruluş çalışmalarında adı geçen isimlerden. Sami Evren ve Süleyman Çelebi'den bu konuda şimdiye kadar hiçbir açıklama gelmezken medyada yeni oluşumun özellikle DİSK'le bağlantılandırması dikkat çekiyor.

Ufuk Uras, daha önce yaptığı açıklamalarda yeni parti çalışmasının bir araya getirdiği isimler arasında Hüseyin Ergün, Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman, Burhan Şenatalar, Erol Katırcıoğlu, Ali Balkız’ın yanı sıra Süleyman Çelebi ve Fevzi Gümüş’ün de isimlerini saymıştı. Ali Balkız da yine Aralık ayında Milliyet gazetesine verdiği röportajda 10 Aralık Hareketi’nden Burhan Şenatalar, İbrahim Kaboğlu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin bu “partileşme arayışı”nın içerisinde bulunduğunu iddia etmişti.

Sayılan isimler arasında Gencay Gürsoy’un yeni parti ile ilgili İstanbul, Antep, Mersin gibi illerde düzenlenen toplantılara katıldığı görülürken adı geçen sendika başkanları konuya ilişkin şimdiye kadar bir açıklama yapmadılar.

SARIGÜL GÜLEN DESTEĞİ

Öte yandan ABF’de bazı grupların desteğini alan Mustafa Sarıgül’ün Amerika’da Fethullah Gülen’i ziyaret ettiği ortaya çıktı. Sarıgül’ün Amerika’da 14 gün kaldığı ve ABD’li think thank kuruluşları ile biraraya geldiği ileri sürüldü. İddialara göre Gülen-Sarıgül görüşmesini ayarlayan kişinin de Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Cüneyt Zapsu’nun olduğu belirtildi. Gülen görüşmesini teşkilatlanma çalışmalarında propaganda malzemesi olarak kullanan Sarıgül ile ilgili Zaman gazetesinin de hemen her gün geniş haberler ayırması dikkat çekiyor.

CHP: SARIGÜL OKYANUS ÖTESİ

Öte yandan CHP’liler de Sarıgül’ün girişimini ‘CHP’nin yükselişini önlemeye dönük okyanus ötesi güdümlü AKP destekli bir hareket’ olarak nitelendirdiler. Sarıgül’ün ‘CHP’nin kalesi’ olarak nitelenen İzmir’de hafta sonu yaptığı mitingi değerlendiren CHP İzmir milletvekili Bülent Baratalı

‘’Bu hareketi güdümlü bir hareket olarak görüyorum. CHP’nin görünen yükselişini önlemeye yönelik, bu yükselişi aşağılara çekmeye yönelik darbe vurmaya yönelik bir hareket. Bu hem Okyanus ötesiNden besleniyor, hem de bizzat burada iktidar tarafından beslenen bir hareket’’ dedi.

ANF - 19 Ocak 2010

***

KENANOĞLU GÖREVDEN ALINDI
 
Alevi Bektaşi Federasyonunu (ABF) oluşturan 26 kurumdan, 19’unun “ABF Yönetiminin Parti Kurma” çalışmalarına ilişkin basın açıklaması yapmış ve sürecin Aleviler açısından yanlış işletildiğini ve ABF çatısı altında çalışma yürütülmesini onaylamadıklarını açıklamıştı. Açıklamaya imza koyan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği’nin başkanı ve ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, ABF genel başkan yardımcılığı görevinden alındı.

‘İSTEDİKLERİ DEMOKRASİ BELLİ’

Kenanoğlu’na açıklamanın ertesi günü, “parti çalışmalarında GYK’nin geneli ile çalışma usulünde uyuşmazlığa düştüğü gerekçesiyle” ABF Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alındığı bildirildi. 12 kişi ile yapılan toplantıda 3 şerhe karşılık 9 oyla bu kararın alındığı bildirildi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Mevcut partileri demokrasi yoksunu, bu konuda yetersiz hatta faşist bulan bir zihniyet, kendi yönettiği kurumda muhalif bir sesi anında susturma ve yetkilerini elinden alma yöntemine başvurmuştur. Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz söylemi ile yola çıkanların parti kurulmadan nasıl bir demokrasi istediklerini de gösterdi” dedi.

Ali Kenanoğlu şunları söyledi:

Balkız’ın 30 Kasım’da ABF Bileşenlerinin, ABF Danışma Kurulunun ve ABF GYK sının bilgisi dışında açıklama yapmıştır.  Ortak aklın ürünü olmadığı ve ABF Bileşenleri ile ABF GYK sı devre dışı bırakılarak deklare edilmesi nedeniyle sahiplenilmemiş ve de Alevi Dünyasında kurulacak alternatif sol partiye peşinen bir alerji oluşturmuştur. Alevi Çalıştaylarının sonuca bağlanacağı bir süreçte ABF’nin enerjisini ve dikkatini parti çalışmalarına yönlendirmesi bu nedenle bir ayrışmaya neden olması da alevi dünyasında soru işareti olarak durmaktadır.”

ALEVİ DERNEKLERİ DE TEPKİLİ

Bu arada Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de bir açıklamayla Balkız’a tepki gösterdi. Özdil, “Alevilerin örgütlerine duyduğu güveni ve tanıdığı krediyi, kimsenin “parti kurma” ve parlamentoya sıçrama tahtası görmesine ve hoyratça kullanmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Balkız’ın “Bunlar Sarıgülcü” iddiasına da tepki gösteren Özdil, “ABF Genel Başkanının ABF yi oluşturan kurumların nerede ise tamamının yaptığı bir açıklamayı ve uyarıyı dikkate alacağına ve gereğini yapacağına, bu türden mesnetsiz suçlamalar ve beyanda bulunması talihsizliktir, üzücüdür” dedi.

Birgün - DENİZ COŞAN - 19 Ocak 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.