Alevilerde 'zorunlu' kararlılık

Alevilerde 'zorunlu' kararlılık

Alevilerde 'zorunlu' kararlılıkAleviler, Türk-İslamcı devlet sistemine ve zorunlu din dersi dayatmasına karşı başlattıkları eylemlerine...

A+A-

Alevilerde 'zorunlu' kararlılıkAlevilerde 'zorunlu' kararlılık

Aleviler, Türk-İslamcı devlet sistemine ve zorunlu din dersi dayatmasına karşı başlattıkları eylemlerine devam ediyor.

Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenledikleri eylemlerle din derslerinin zorunlu olmasını ve AKP’nin gerici politikalarını protesto eden Alevi örgütleri, Cumartesi günü de Ankara Kızılay’da olacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Aleviler üzerindeki baskının AKP iktidarıyla birlikte arttığına dikkat çekti. “AKP’nin Alevilere yönelik politikası, en basit ifadeyle Alevi köylerine zorla cami yapmak, o camilere imamlar atamak, Alevi çocuklarını zorunlu din dersi eğitimine tabi tutarak asimile etmektir” diyen Gümüş, AKP’nin Alevilerin ibadet merkezi olan cemevlerini de yadsıyarak ‘ibadet etmek istiyorsanız buyurun camiye’ dediğini hatırlattı. Zorunlu din dersi uygulamasının, 12 Eylül’ün ardından ‘Alevi öğrencileri sisteme karşı suskun hale getirmek için’ başlatıldığını kaydeden Fevzi Gümüş, ülke genelinde sürdürdükleri eylemlerini de emek ve demokrasiden yana olan tüm güçlerin sahiplenmesini istedi.

Gümüş şöyle konuştu: “İçinden geçtiğimiz süreçte egemen inkarcı sistemi oluşturan güçler kendi bildik iktidar çatışmalarını yürütürken Alevilere, halka, kendilerinden yana taraf olmayı dayatıyorlar. Bu iktidar çatışmasını yürüten sistem içi güçler, dinciler, ırkçı/milliyetçilerdir.’’ Türk-İslam sentezi ile Kürtlerin ve Alevilerin inkar edildiğini kaydeden PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AİHM’in Alevi ve diğer ezilenlerin lehine olan kararlarını AKP Hükümeti’nin uygulamadığını anımsattı. Alevilerin, Osmanlı döneminde baskı, şiddet ve kıyımlarla sindirilmek istendiği hatırlatmasında bulunan Gümüş, cumhuriyet döneminde de Maraş, Sivas, Çorum, Gazi katliamlarıyla Alevilerin halen baskı altında tutulduklarını ifade ederek, ekledi: “Bu baskıcı ve inkarcı politikaların günümüzdeki aktörü de AKP’dir.’’ PSAKD Genel Başkanı, son olarak 6 Eylül günü Kızılay Güven Park’ta düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yaparak, Türkiye halklarını da AKP’ye ve ayrımcı devlet dayatmalarına karşı mücadeleye davet etti.

ALİ BARIŞ KURT/ İSTANBUL
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA - 03 Eylül 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.