Alevilerden 9 Kasım Mitingi İçin Çağrı

Alevilerden 9 Kasım Mitingi İçin Çağrı

Alevilerden 9 Kasım Mitingi İçin ÇağrıAlevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısıyla, Alevilerin temel taleplerini bir kez daha haykırmak...

A+A-

Alevilerden 9 Kasım Mitingi İçin ÇağrıAlevilerden 9 Kasım Mitingi İçin Çağrı

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısıyla, Alevilerin temel taleplerini bir kez daha haykırmak için 7-8 Kasım tarihlerinde Ankara'ya bir yürüyüş düzenleyerek 9 Kasım’da Ankara’da bir miting yapacak olan Alevi kurumları kamuoyuna bir çağrıda bulundular.

"Bu çağrı sadece eşitlik içindir" denilen açıklamada "Hükümetin azgınlaştırdığı gericilik dalgasını bertaraf etmek, hemen hemen her alanda sergilediği hukuksuzluğuna güçlü bir sesle “hayır” diyebilmek için başlattığımız bu eylemlilikte sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, sol siyasi partileri, tüm Alevi örgütlerini, “musahip”, “yoldaş” olarak görmek istiyoruz." denildi. İşte o çağrı metni :

KAMUOYUNA DUYURU

Bu çağrı sadece eşitlik içindir

Alevi kimliğinin inkar edildiği, hor görüldüğü, mevcut AKP iktidarıyla birlikte gericiliğin azgınlaştığı bir dönemde, okullarda okutulan zorunlu din dersleri, antidemokratik ve anti-laik bir görünüm ortaya çıkarmakta, Alevi çocuklarını Sünnileştirme aracı olarak kullanılmaktadır. Alevilerin ibadet yerleri olan cemevlerine ısrarla yasallık kazandırılmamakta, Diyanet İşleri Başkanlığı da devasa bütçesi ile gericiliği beslemekte, sadece Sünni inanç mensuplarına hizmet vermektedir.

Aleviler ve örgütlü yapıları yıllardır mücadele veriyor. Bu mücadelenin ekseninde, cemevlerinin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi gibi temel talepleri içeriyor.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, hukuki bir mücadele vermiş ve yargı, din derslerinin kaldırılmasına karar vermiştir. Ancak Milli Görüş geleneğinden sürdürücüsü konumunda olan AKP iktidarı, sözkonusu mahkeme kararlarını uygulamamakta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin gereğini yerine getirmemektedir. Hükümetin hukuk tanımaz tavrı, demokrasi, eşitlik ve özgürlük talebinde bulunan başta Aleviler olmak üzere tüm toplum kesimleri açısından kaygı vericidir. Bu durumun hukukun üstünlüğü ilkesine düşürdüğü gölge oldukça ağırdır.

Aleviler, hükümetin hukuk tanımaz tavrına ve Alevilerin en temel insani taleplerine karşı oynadığı “üç maymun” rolünü içine sindirecek durumda değildir. Çünkü sözkonusu talepler sadece Alevilerin talepleri değil, demokrasi, özgürlük ve eşitlik isteyen tüm kesimlerin talepleridir. Sünni kökenli olduğu halde çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen milyonlarca aile vardır ve bu aileler de Aleviler kadar mağdur olmaktadır.

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun bileşenlerinden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin, Alevilerin temel taleplerinin karşılanması için bir süre önce başlattığı oturma eylemleri, hükümet için uyarı niteliğini taşıyordu. İstanbul’da başlayan, daha sonra Türkiye’nin farklı illerine yayılan oturma eylemleri büyük ilgi görmüştür.

Alevi Bektaşi Federasyonu olarak şimdi, Alevilere yönelik ayrımcı politikalara son verilmediği için eylemliliğimizi bir üst noktaya taşımaya karar verdik. AKP’nin gericiliğine ve hukuk tanımaz tavrına tepkimizi göstermek amacıyla Türkiye’nin dörtbir yanından yürüyüş yaparak, bu yürüyüşü de Ankara’da büyük bir mitinge dönüştürerek, “üç maymunu” oynayan hükümeti bir kez daha uyaracağız.

Hükümetin azgınlaştırdığı gericilik dalgasını bertaraf etmek, hemen hemen her alanda sergilediği hukuksuzluğuna güçlü bir sesle “hayır” diyebilmek için başlattığımız bu eylemlilikte sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, sol siyasi partileri, tüm Alevi örgütlerini, “musahip”, “yoldaş” olarak görmek istiyoruz. Ayrımcılık değil sadece eşitlik talebinde bulunan Alevilere gereken desteği vereceğinize inanıyoruz.

Alevihaber.com - 29 Eylül 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.