Alevilerden 'AKP karşıtı' miting

Alevilerden 'AKP karşıtı' miting

Alevilerden ''AKP karşıtı'' miting Bu akşam Fenerbahçe - Galatasaray derbisine ev sahiliği yapacak olan Kadıköy'de öğle...

A+A-

Alevilerden ''AKP karşıtı'' miting Alevilerden ''AKP karşıtı'' miting

Bu akşam Fenerbahçe - Galatasaray derbisine ev sahiliği yapacak olan Kadıköy'de öğle saatlerinde de Alevi derneklerinin organize ettiği miting vardı.

AKP’nin “Alevi Açılımı'na samimi bulmayan Aleviler, Kadıköy İskele Meydanı’nda “Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz" mitingi düzenledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, mitingin, yurtiçi ve yurtdışında, Alevilere ve Aleviliğe karşı sürdürülen iftira ve karalama girişimlerine "cevap" olarak düzenlendiğini duyurdu.

Daha önce AKP’nin düzenlediği Muharrem ayı iftar yemeğine katılmayan, yemeğe katılan Alevileri ise “düşkün" ilan eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen mitinge aralarında CHP, DSP, SHP, ÖDP, DTP ve EMEP’in bulunduğu siyasi partilerin yanı sıra İHD, DİSK, 78’liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda Alevi derneği destek verdi.

İskele Meydanı'ndaki mitinge binlerce kişi katıldı.

Miting için saat 12.30’dan itibaren Kadıköy İskele Meydanı’nı dolduran binlerce kişi, “Pir Sultan Yolundayız", “Örgütlü Halk Yenilmez" şeklinde sloganlar atarak yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting, Tolga Sağ, Hasan Sağlam, Erdal Bayrakoğlu gibi sanatçıların sahne almasıyla sona erdi.

ANKA - MİLLİYET - 3 Şubat 2008

Kadıköy'de Miting

Pir Sultan Abdal Kültür Derneğince Düzenlenen 'Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz' Mitingi, Kadıköy İskele Meydanı'nda Gerçekleştirildi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneğince düzenlenen ''Öğretimize, özgürlüğümüze, onurumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz'' mitingi, Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanan, aralarında çeşitli partiler, DİSK'e üye sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin de bulunduğu grup, ''2 Temmuz 1993 Sivas-Madımak Katliamı unutmadık unutturmayacağız'' yazılı pankart açtı.

Aralarında yöresel kıyafetli ve başları beyaz yemenili kadın ve çocukların da yer aldığı grup, Atatürk fotoğrafları, Türk bayrakları ve çeşitli dövizler taşıdı. Slogan atıp alkış tutarak Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarında aranarak alana alındı.

''1993'te Sivas Madımak Oteli'nde ölenler ile demokrasi şehitleri için'' saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, ''Türkiye'nin tek sorunu türbanmış gibi, türbanın dayatıldığını'' savunarak, ''AK Parti, 'sivil anayasa yapacağım' diyor, hazırlamaya çalıştığı anayasada özgürlük, inanç özgürlüğü, eşitlik, kardeşlik yok. Şeriat ve türban var'' dedi.

Laik bir ülkede din dersinin zorunlu olamayacağını, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun bulunmayacağını ileri süren Genç, AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun önderliğinde Bilkent Otel'de Alevilere yönelik düzenlenen iftar yemeğine de değinerek, ''Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile diğer Alevi Federasyonlarının muhatap alınmadığını, naylon federasyon kurulduğunu, AK Parti'nin Alevi örgütlerini ele geçirmeye çalıştığını'' öne sürdü.

Bu arada, mitinge katılanlardan bir grubun, İstiklal Marşı'nın okunmamasına tepki göstermesi üzerine, grup üyeleri ile mitingi düzenleyenler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Mitingde, çeşitli grup ve sanatçılar şarkılar seslendirdi.

3 Şubat 2008 - AA

Alevilerin AKP karşıtı mitingi sona erdi
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan Aleviler, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı protesto etti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, AKP’nin Alevilere yönelik de hiçbir olumlu politikası olmadığını belirtti. Genç, “AKP’nin Alevilere yönelik tek politikası asimilasyondur, inkardır. Çünkü biz şeriata karşı duruyoruz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan Aleviler, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı protesto etti.

“Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” adıyla düzenlenen mitinge aralarında CHP, DTP, ÖDP, DSP ve EMEP’in bulunduğu siyasi partilerin yanı sıra İHD, DİSK, 78’liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda Alevi derneği destek verdi.

Miting için saat 12.30’dan itibaren Tepe Nautilius’un önünde toplanarak yürüyüşe geçen eylemciler, saat 14.00 sularında Kadıköy İskele Meydanı’na vardı. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde “Öğretine, Onuruna, Özgürlüğüne sahip çık”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Bozuk düzende sağlam çark bulunmaz” yazılı pankartlar taşındı.

“Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm”, “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Alevi kültürü yasaklanamaz” ve “Pir Sultan Yolundayız” şeklinde sloganların atıldı mitingde, hem yurtiçinde hem de yurtdışında Alevilere karşı yürütülen politikalar, AKP’nin “Alevi Açılımı” ve okullarda Alevi öğrencilerin karşı karşıya kaldığı baskılar protesto edildi.

Mitingde bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, AKP’nin hazırladığı yeni anayasanın eşitlikçi ve özgürlükçü değil, şeriatı, bağnazlığı ve gericiliği amaçladığını savundu. AKP’nin Alevilere yönelik de hiçbir olumlu politikası olmadığını öne süren Genç, “AKP’nin Alevilere yönelik tek politikası asimilasyondur, inkardır. Çünkü biz şeriata karşı duruyoruz” dedi.

AKP milletvekili Reha Çamuroğlu’nun Alevilere yönelik olarak hükümet nezdinde yürüttüğü girişimleri de sert bir dille eleştiren Genç, “Yasal olarak kabul edilse de edilmese de Cem Evleri bizim ibadethanelerimizdir. Biz Alevi Diyaneti istemiyoruz. Laik devlette böyle bir kurum olmaz. Ama ne yazık ki ülkemiz laik değil. Eğer Türkiye laik olsaydı Maraşlar, Madımaklar, zorunlu din dersleri olmazdı” diye konuştu.

Genç, AKP’nin kendisine biat eden Alevi kurumları yaratma peşinde olduğunu, bu amaçla da “naylon” dernek ve federasyonlar yarattığını da sözlerine ekledi.

Mitingde Tolga Sağ ve Grup Vardiya da birer konser verdi.

HÜRRİYET - 03 Şubat 2008, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.