Alevilerden AKP ye alanda protesto

Alevilerden AKP ye alanda protesto

Alevilerden AKP’ye alanda protesto AKP Hükümeti’nin ‘Alevi açılımı ve Hızır Paşa Operasyonu’nu protesto eden 15 bin...

A+A-

Alevilerden AKP’ye alanda protestoAlevilerden AKP’ye alanda protesto

AKP Hükümeti’nin ‘Alevi açılımı ve Hızır Paşa Operasyonu’nu protesto eden 15 bin Alevi Kadıköy meydanında miting düzenledi

AKP’nin ‘Alevi açılımı ve Hızır Paşa Operasyonu’ binlerin katılımıyla protesto edildi. Kadıköy’de bir araya gelen binlerce Alevi miting alanına sığmadı. ‘Öğretine, Onuruna, Özgürlüğüne Sahip Çık’ mitingi için 15 bini aşkın kişinin bir araya gelmesi nedeniyle polis, kurduğu barikatları genişletmek zorunda kaldı.

Mitingin yürüyüş koluna katılmak isteyen CHP ve DSP’ye izin verilmemesi üzerine DSP’liler alanı terk ederken CHP’liler ise doğrudan miting alanına gitmek zorunda kaldılar.

Mitinge AKP karşıtlığı hakim olurken, sık sık “AKP, CHP, DSP Alevi halkının düşmanıdır, Türbana değil, inanca özgürlük” sloganları atıldı.

Çok sayıda kurum katıldı

Kadıköy’deki Tepe Nautilus önünde dün öğlen saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi, “2 Temmuz 1993 Sivas-Madımak Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız” pankartı arkasında yürüyüşe geçti. PSAKD Genel Merkezi ve şubeleri, AKA-DER, Divriği Kültür Derneği, Çamşıhı Hüseyin Abdal Kültür Derneği, 78’liler Girişimi, SODAP, EMEP, ÖDP, DHP, TKP, HÖC ve SHP’nin katıldığı mitingde “Din, dil, ırkçılığa hayır, yaşasın halkların kardeşliği”, “AKP, CHP, DSP Alevi halkının düşmanıdır”, “AKP, Alevi halkının üzerinden elini çek” dövizleri taşındı.

Sivas unutulmadı

Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla Kadıköy’deki iskele meydanına kadar gerçekleştirilen yürüyüşte, “Alevilerin üzerindeki baskılara son”, “ Baskılar bizi yıldıramaz”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Tayyip’in türbanı yankinin bayrağı”, “AKP, CHP, DSP Alevi halkının düşmanıdır” sloganları atıldı.

CHP ve DSP alana alınmadı

Öte yandan yürüyüş esnasında oluşturulan korteje girmek isteyen CHP ve DSP’ye izin verilmedi. Bunun üzerine DSP yöneticileri alanı terk ederken, CHP’liler ise korteje girmeden direkt miting alanına gitti. Mitingde Alevi gençlerin okullarda gördüğü baskılar ve Alevilere dair açıklamalarda bulunan AKP yöneticileri protesto edilirken siyaha boyanan ampuller alanda patlatıldı. CHP Sarıyer İlçe Örgütü İstiklal Marşı okunmadığı gerekçesiyle alanı terk etti. Miting Hasan Sağlam, Grup Vardiya, Metin Karadaş’ın deyiş ve türküleriyle son buldu.

(İstanbul/EVRENSEL)

Türkiye laik olsa

Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, AKP’nin ‘sivil anayasa yapıyorum’ sözlerine karşılık bu anayasada, düşünceye ve inanca özgürlük olmayıp, türban ve şeriatın olduğunu söyledi. “AKP’nin içinde bir milletvekili var, o şahıs Aleviler üzerinden bedel ödetmek istiyor, diyor ki, Alevilerin inanç evlerine ibadethanesi statüsü kazandırmak istiyorum” diyen Genç, ‘Bizim ibadet ettiğimiz yerler cemevi değil mi?’ diye sordu.

AKP’nin yaptığı Alevi açılımı ile dedelere ve zakirlere maaş bağlanmasına ilişkin Genç, “Pir Sultan’ın itleri bile Hızırpaşa’nın yemeğini yemedi ki” sözleriyle tepki gösterdi.

Mitingde “Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganlarına’ bu ülke laiklik olsa din dersleri zorunlu, Diyanet İşleri Başkanlığı olur mu, Maraş, Madımak’ta canlarımız yakılır mıydı” diye soran Genç, “Bu ülke laik değil ama laik olacak” diye konuştu.

“AİHM’de zorunlu din dersi için karar aldık ama dönüp bakmadılar” diyen konuşan Genç, 2004 cemevleri için imza topladıklarını ve bunu Başbakanlığa sunduklarını ancak cemevlerinin ibadethane sayılmadığını ifade etti.

EVRENSEL- 4 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.