Alevilerden AKP ye hayır

Alevilerden AKP ye hayır

Aleviler’den ‘AKP’ye hayır’Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Kadıköy’de düzenlenen mitingde AKP hükümetinin...

A+A-

Alevilerden AKP ye hayırAleviler’den ‘AKP’ye hayır’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Kadıköy’de düzenlenen mitingde AKP hükümetinin politikalarına ve Alevilere yönelik asimilasyon girişimlerine öfke vardı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından İstanbul Kadıköy’de düzenlenen “Öğretimize Özgürlüğümüze Saygı” mitinginde AKP politikalarına ve Alevilere yönelik asimilasyon çabalarına öfke vardı.

Kürsüden “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “AKP türbanı MHP’ye tak” ve “Alevi kültürü yasaklanamaz” sloganlarının attırıldığı miting, alana kortejlerin yerleşmesinin ardından PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç’in konuşması ile başladı. On binden fazla insanın katıldığı mitingde Grup Vardiya ve Tolga Sağ da birer konser verdi.

Katılımcılar

Toplanma saati olan 13:00’de miting alanında ilk göze çarpan, CHP’nin düzenleme komitesinin belirlediği sırayı ihlal ederek boş alanda yerini almış olmasıydı. 2007 seçimlerinde Alevi adayları merkez kararıyla seçilmeyecekleri sıralara yerleştiren, AKP’nin Alevilere yönelik politikalarına tek bir muhalefet üretmeyen CHP, mitingi düzenleyen PSAKD’den önce alana yerleşmekte bir sakınca görmemişti.

Yaklaşık 13:30 sularında kortejler PSAKD korteji öncülüğünde alanda yerlerini almaya başladılar. Önce Alevi örgüt ve dernekleri, ardından sırasıyla yöre kültür dernekleri, çeşitli örgüt ve platformlar, kültür merkezleri, sendikalar ve siyasi partiler alana yerleştiler. Türkiye Komünist Partisi (TKP) korteji de, “AKP’yi İstemiyoruz” dövizleriyle alanda yerini aldı. “AKP’yi İstemiyoruz” sloganının geniş kabul gördüğü ve diğer kortejlerde de TKP’nin dağıttığı dövizleri taşıyanların bulunduğu gözlendi.

“Hızır Paşa sofrasına oturmadık, gidenlere lanet olsun”

Mitingin açılış konuşması, PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç tarafından yapıldı. Alevilerin sorunlarının yanı sıra ülke gündemindeki sorunlara da konuşmasında yer veren Genç, tüm bu sorunların sorumlusunun AKP olduğunu dile getirdi. Konuşmasında “AKP’nin Anadolu’ya türban geçirme projesine karşı ses veren hepinize selam olsun” sözleriyle başlayan Genç, ilk olarak AKP’nin “sivil anayasa” girişimini değerlendirdi. "AKP’nin anayasasında özgürlük, eşitlik kardeşlik yok, şeriat var, türban var” diyen Genç, “ülke bunalıma gidiyor, bırakın türbanı. Bu bunalım, sağcısı solcusu, işçisi işsizi tüm emekçileri mahvedecek” uyarısında bulundu.

Konuşmasında AKP’nin Alevi açılımının mimarı olan Reha Çamuroğlu’ndan da bahseden Genç, “AKP’nin milletvekilliği bahşettiği bir zat, Alevilere bedel ödetmek istiyor” dedi. “Bu zat, cemevlerini resmi yapacakmış. Yapsa ne olur, yapmasa ne olur? AKP’nin politikası budur: İnkar et, yok et, asimile et, bitir. Bitecek misiniz?” şeklinde konuşan Genç, Alevi dedelerine maaş verileceği sözlerini de sert bir dille eleştirdi. “Hızır Paşa’nın yemeğini, Pir Sultan’ın itleri dahi yemedi, biz de yemeyiz” diyen Genç, 11 Ocak’ta düzenlenen iftarla ilgili olarak da “iftar düzenliyorlar, yıllardır mücadele verenleri muhattap almıyor, onun yerine kendi naylon derneklerini kuruyorlar. Bu yüzden Hızır Paşa sofrasına oturmadık. Gidenlere lanet olsun” dedi.

“Türkiye laik değil, laik olacak”

“Bu ülke laiktir, laik kalacak” sloganını atanları eleştiren Genç, “Türkiye laik değildir. Laik bir ülkede, zorunlu din dersi olur mu, Maraş olur mu? Madımak olur mu, Madımak kebapçı yapılır mı? Türkiye laik değildir, ancak laik olacaktır” dedi. AKP’nin Cumhuriyetin tüm değerlerini hiçe saydığını, tüm kurumlarını ele geçirdiğini, Türk-İş’i ele geçirdiğini, Alevi örgütlerini de ele geçirmeye çalıştığını vurgulayan Genç, buna engel olunması gerektiğini söyledi.

Son günlerde ilk ve ortaoğretimde Alevi öğrencilere yönelik yapılan baskıları kınayan Genç, “Türkiye Alevisine saygı göstermiyor” vurgusunu yaptı. Almanya’da bir televizyon kanalında Aleviliği aşağılayan nitelikte bir dizi yayınlandığını hatırlatarak “Yetmiyor, Almanya’da da Alevilik aşağılanıyor. Ankara’dan tek bir ses çıkmıyor. Biz yurttaş değil miyiz?” sorusunu sordu. Türkiye’nin Alevilik ile Alevi katliamlarıyla yüzleşmeden barışamayacağını dile getiren Genç, bu başlıklarda özür talep ettiklerini dile getirdi.

“Bizi İran’a saldırtmaya çalışıyorlar”

Konuşmasının son kısmında ise emperyalizmin Türkiye’ye yönelik hamlelerinden bahseden Genç, “Bütün bu anlattıklarımız, bizim iç sorunlarımızdır. Ama bu sorunlar, ABD’de, AB’de kurgulanıyor. Afganistan’a, Irak’a yaptıklarını bize de yapıyorlar” diyen Genç, ayrıca ABD’nin Türkiye’yi İran ile savaşa sokmaya çalışıyor olduğunu ifade etti ve kitleye “izin verecek miyiz?” diye sordu.

Genç’in konuşması bitirmesinin ardından miting, Grup Vardiya ve Tolga Sağ tarafından verilen konserler ile sürdü.

AKP'yi istemiyorlar

Alevilerden AKP ye hayırMitinge katılanlar AKP'nin zararları konusunda çeşitli görüşler dile getirirken, mücadele edilmesi gerektiği konusunda herkes hemfikirdi.

İstanbul Kadıköy’deki mitinge katılan Alevilere AKP iktidarının siyaseti ve icraatları konusunda ne düşündüklerini sorduk. Memleket sorunları ve AKP’nin bu sorunlardaki rolü konusunda çok çeşitli görüşler öne sürülse de, soru sorduğumuz herkes AKP’nin mücadele edilmesi gereken bir karanlık olduğu konusunda hemfikirdi.

Azimet Doğan (64, Gaziosmanpaşa): AKP’nin niyeti tek insan yaratmak. Başbakanın Türkiye’yle alakası yok. Türkiye’yi kurtarırım şöyle yaparım böyle yaparım, bununla alakası yok. Amaçları bir kesimi yok etmek. Kendilerinden olmayanları ya kendi yönüne çeviriyor ya da yok ediyorlar. Biz Alevi toplumu olarak her kesimle yaşarız. Onlar düşünsün. Biz herkesle yaşarız. Musevisiyle, hristiyanıyla... biz herkesle yaşarız. Ama şimdi başka bir şey var. Yıllarca bizi şöyle bölmeye böyle bölmeye çalıştılar, olmadı ama şimdi yakaladı. Ne yapacaksak şimdi yapacağız memleket elden gidiyor. Senin benim işim değil. Alevilik de değil.

Melek Akdağ (43, Çengelköy) Biz ampulüz diyorlar ama bizi karanlığa doğru götürüyorlar. Önümüzü göremiyoruz. İnsanlar karamsarlık içinde, gençlerimiz özellikle. Çok oy aldılar ama bunun sebebi biz örgütlü mücadele yapıp da kendimizi gösterememişiz. Tabii bütün güçler ellerinde. Arkalarında dış destek var. Ama bizim haklarımız var. Biz az da olsak haklarımız var.

Gülseren (38, Ümraniye) AKP’nin yapmaya çalıştıklarını iyi görmüyoruz. Çocuklarımızın geleceğinin olmadığını düşünüyoruz. Kendimizi de özgür hissetmiyoruz. Bir kapana kısılmış gibi hissediyoruz. AKP’nin yaptıkları tam bir gösteriş. Muharrem iftarı falan… Bizde zaten iftar diye bir şey yok.

Türbana karşıyız. Daha İslamcı bir ülke yaratmak istiyorlar. Okullara girince her yere girecek.

İbrahim Şahin (62, Gaziosmanpaşa) Gelecek karanlık. Kafalar biraz karışık. Kafaları biraz netleştirmek için bir muhalefet yaratıyoruz. Bu karanlığı aşmak için. Ülkemizi severiz, insanlarımızı severiz. Bizi düşman gözüyle görmek isteyenler var. Bizim ilkelerimiz düşüncelerimiz belli.

İnsanlar ekmek bulamıyorlar. İnsanları sadakaya muhtaç hale getiriyorlar. Onun için insanların kafalarını uyuşturuyorlar. Oysa insanları ileri bir menzile götürmek lazım.

Barış (22, Şişli) AKP’nin tasarladığı, ABD’nin destek verdiği planlar bunlar. Zaten orada Fethullah Hoca var. Oradan ayarlanarak yapılıyor bu işler. Cumhurbaşkanı gitti, arkasına bir şakşak almaya çalıştı. Zaten başbakan da gitmişti. Ortadoğu projeleri var ya, ılımlı İslam yaratmaya çalışıyorlar. ABD’nin işine gelen bu. Burada da yapmaya çalıştıkları o. Irak’ta 1 milyon insan öldü, kimsenin gıkı çıkmıyor. Dini kullanarak insanları uyuşturup daha iyi yönetirsin.

Aleviler burada çok önemli. Binlerce yıldan beri bu insanlar gericiliğe yobazlığa karşı olmuşlar. Bu toplumun kimin yanında olduğu bellidir. Haksızlığa karşı durmuşlar, ezilenlerin yanında olmuşlar. Bu yeni bir şey değil zaten. Bunu da yıkarsan Türkiye’yi istediğin biçime sokarsın. Ama Aleviler artık daha fazla örgütleniyorlar. Zaten örgütlenmezlerse durumu hiç de iyi değil.

Gülizar (53, Kadıköy) AKP’nin uygulamalarından umutlu değiliz. Ama gelecekten umutluyuz. Ümidimiz birleşmek örgütlenmek. Biz Alevi Sünni diye ayrım yapmayız. Birlik olalım. Bizim kendimizden ümidimiz var. Kendi beynimize bileğimize güveniyoruz.

4 Şubat 2008, Pazartesi
SOL GÜNLÜK SİYASİ GAZETE
www.sol.org.tr

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.