Alevilerden AKP ye sert yanıt

Alevilerden AKP ye sert yanıt

Alevilerden AKP’ye sert yanıt   Aleviler ve aydınlar gazetelere verdikleri ilanla AKP’nin açılımını samimi değil kaygı verici...

A+A-

Alevilerden AKP’ye sert yanıtAlevilerden AKP’ye sert yanıt 
 
Aleviler ve aydınlar gazetelere verdikleri ilanla AKP’nin açılımını samimi değil kaygı verici olarak yorumladı

Aydın ve sanatçılar ile Alevi örgütleri gazetelere ilan vererek, AKP’nin Alevilere dönük politikasını kaygıyla izlediklerini duyurdu. İlanda, AKP’nin Alevi sorununu çözme konusunda samimi olduğunu göstermesi için zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki AİHM kararını uygulaması ve Alevilere yönelik baskılara son vermesi gerektiği bildirildi.

Azınlık hakları

Türkiye’de son günlerde laik ve demokratik anlayışla bağdaşmayan bazı gelişmelerin yaşandığı belirtilen ilanda, “AKP Hükümetinin işbaşına geldiği günden bu yana sergilediği partizanlık, gericilik ve ayrımcılık politikası, son genel seçimlerin ardından daha bir pervasızca uygulanmaya başlanmıştır” denildi.

Demokrasinin “çoğulculukla birlikte katılımcılığı ve çoğunluğa karşı azınlığın haklarını da korumayı” esas alan bir rejim olduğuna dikkat çekilen ilanda, “Ancak AKP iktidarının, demokrasiyi çoğunluğun azınlığa tahakküm ettiği bir rejim biçimi olarak algıladığı son günlerdeki uygulamalarından açık bir şekilde görülüyor. Kaldı ki seçim sonuçları göz önüne alındığında siyasal iktidarın seçmenin çoğunluğunun desteğini aldığı da söylenemez” ifadelerine yer verildi.

“Din referans oldu”

Kamu kurumlarında liyakat ve yetenek yerine dini referanslarla kadro oluşturulduğu ileri sürülen ilanda, YÖK ve yargının siyasallaştırılmaya çalışıldığı savunuldu. İlanda, hakim ve savcı alımına ilişkin kanun değişikliğinin TBMM’den “oldu bittiye” getirilerek çıkarılmasına da tepki gösterildi. Amasya’da Alevi kız öğrencilerin okul değiştirmesine neden olan olaylar da hatırlatıldığı ilanda Alevilerin ‘başkalaştırılarak yok edilme anlayışına’ son verilmesi istendi.

Alevi olmayanlar da destek verdi

İlanda imzası olanlar arasında, Alevi olmayan aydın ve sanatçılar da yer aldı. İmzacılar arasında İlkay Akkaya, Ahmet Telli, Ali Rıza Gülçiçek, Ataol Behramoğlu, Arif Sağ, Cahit Berkay, Cezmi Ersöz, Derviş Zaim, Edip Akbayram, Fikret Otyam, Genco Erkal, Nur Sürer, Mustaf Kul, Nebil Özgentürk, Nevzat Çelik, Rutkay Aziz, Reis Çelik, Selda Bağcan, Tarık Akan, Tolga Çandar, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç gibi isimler yer aldı.

Mahalle baskısı diye geçiştirilemez

YAŞANAN olayların istisna görülemeyeceği belirtilen ilanda şöyle denildi: Münferit ve popüler deyimle ’mahalle baskısı’ olarak görmenin gaflet, dalalet ve hıyanetten başka izahı yoktur. Bütün bu baskı, sindirme ve dönüştürme girişimleri aleni bir şekilde sürerken, AKP’nin Alevi açılımlarını gündeme getirmesi ise gayri samimi ve art niyetlidir. Daha ortada bu konuda yapılmış bir çalışma ve taslak yokken büyük bir propaganda ile gündem oluşturmaya çalışan iktidar, 3 bin kişilik kadro vaadi gibi ulufe dağıtan bir anlayışla Alevileri kendi içinde bölüp parçalama ve başkalaştırma amacı gütmektedir. AKP iktidarı, Alevi sorununu çözme konusunda samimi ise öncelikle ortay yerde duran zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki AİHM kararını uygulasın.

15.12.2007 - VATAN

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.