Alevilerden AKP'li iftara destek yok

Alevilerden AKP'li iftara destek yok

Alevilerden AKP'li iftara destek yokBugün Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Alevi iftarına Alevi örgütleri tepki gösterdi....

A+A-

Alevilerden AKP'li iftara destek yokAlevilerden AKP'li iftara destek yok

Bugün Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Alevi iftarına Alevi örgütleri tepki gösterdi. AKP'nin öncülüğünde düzenlenen iftar, yıllardır fikir ayrılığı içinde olan Alevi kuruluşlarını birleştirdi. AKP, orucu bilmemekle eleştirildi
 
Muharrem ayı dolayısıyla bugün saat 17.00'de Bilkent Oteli'nde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen iftar yemeğine geniş tabanlı hiçbir Alevi örgütünden destek gelmedi.

Yıllardır fikir ayrılığı içinde bulunan Cem Vakfı ve Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) gibi önde gelen Alevi kuruluşları, AKP destekli iftar organizasyonunu protesto etme tavrında birleşti.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun rehberliğinde düzenlenen "Alevi iftarı" siyaset gündeminin ana tartışma konusu oldu. Erdoğan'ın katılımıyla bu akşam verilecek iftar yemeğine Hubyar Vakfı, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı ve Alevi Araştırmalar Merkezi'nin yanı sıra Cem Vakfı ile ABF de katılmayacağını açıkladı.

'Katılım 279'da 8'

Alevi Dernekleri Federasyonu sözcüsü Metin Tarhan, dün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de bulunan 279 Alevi kuruluşundan yalnızca 8'inin iftara katılacağını söyledi. Tarhan, iftara katılacak kurumlar arasında Cemevleri Birliği Federasyonu ve buna bağlı yedi dernek ile Abdal Musa Vakfı'nın bulunduğunu kaydetti.

Alevilik konusunda yayımladığı dosyalarla bilinen Cumhuriyet gazetesi muhabiri Miyase İlknur da dünkü haberinde, şu tespiti yaptı: "Köklü Alevi kuruluşlarının katılmayacağı iftar yemeğine gideceklerin ortak özellikleri, hiçbir faaliyeti bulunmayan, kuruluşu eskiye dayanmayan yeni tabela örgütleri olmaları."

'Düşkün' ilanı

Pir Sultan Abdal Derneği (PSAKD) ve Alevilik Araştırma Merkezi'nin çağrısıyla dün bir araya gelen 12 Alevi dedesi, Alevilere "iftara katılmayın" çağrısını yaptı. Dedelerin ortak açıklamasında, "AKP'nin Muharrem İftar Yemeği'ne bilinçli olarak katılacak Alevilerin, Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan 'düşkünlük' yaptırımı ile yüz yüze gelecekleri" vurgulandı.

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, düşkünlük yaptırımının birkaç yıldan başladığını ve ömür boyu sürebildiğini söyledi. Alevi inancına göre "düşkün" ilan edilenlerle her türlü ilişki kesiliyor, bunların sadece cenaze namazları kılınıyor.

Dedelerin açıklamasında, "AKP yemeği, biz Aleviler açısından olsa olsa bir Hızır Paşa sofrasıdır. Alevilere yönelik haksızlıklar, hukuksuzluklar, ayrımcılıklar üzerine kurulmuş bir sofradır. Ve o sofraya oturan her Alevi, kendi insanına yapılan haksızlıklara ortak olacaktır" denildi.

Muharrem orucunda dikkat çekici iftar yemekleri düzenlenmesi âdeti bulunmadığını vurgulayan dedeler, AKP'yi gelenekleri bilmemekle suçladı.

Demirel anımsatması

PSAKD Başkanı Kazım Genç de, Alevilerin etkili olduğu Birlik Partisi'nin 1965 seçimlerinden sonra kurulan Demirel hükümetine güvenoyu vermesini anımsatarak, "Alevi toplumu güvenoyu veren 5 Alevi dedesini düşkün ilan etmiş ve bu kişiler bir daha toplum içine çıkamamıştır. Bu iftara gidenlerin sonu da bundan farklı olmayacaktır" dedi.

Genç, AKP'nin Alevi açılımı girişiminin samimi olmadığını savunarak, "Bu hükümet zamanında numune olarak dahi Alevilerden bir il Emniyet müdürü, bir vali göreve getirilmemişken, hangi açılımın samimiyetinden söz edilebilir?" diye sordu.

Toplantıda, Alevi ozanlar Ozan Şeyhoğlu ve Ozan Sinemi, sitemlerini sazları eşliğinde seslendirdikleri deyişlerle ifade ettiler.

Mithat Yurdakul

Alevilerden AKP'li iftara destek yok

İftarı veren vakıf davalık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi derneklerinin temsilcileriyle bugün Ankara Bilkent Otel'de yapacağı 25 bin euro'luk iftarın finansmanını karşılayacağı açıklanan Abdal Musa Vakfı'nın kapatılması istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı.

Vakfın merkezinin bulunduğu Antalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyü adına Atilla Baytekin'in Ağustos 2007'de Elmalı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada, 2005'da feshini ilan ederek vakfa dönüşen Abdal Musa Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği'nin Genel Kurul kararının iptali istendi. Baytekin'in avukatı Nazife Parlak, vakfın, genel kurulda olmadığı halde bazı kişilerin imzalarının taklit edilerek kurulduğunu ileri sürdü. Parlak, şunları söyledi: "Bu kararı alan dernek yönetimini mahkemeye verdik. Onlar, bugün vakıf yönetiminde olduğu ve genel kurulda alınan kararla bu vakıf kurulduğu için, Abdal Musa Vakfı da bu davada taraf oldu. 12 Şubat'ta dördüncü duruşma var. Köy derneğine ait 40 dönümlük arazi de vakfın bünyesine geçti. Biz genel kurul kararının ve vakıf tüzel kişiliğinin iptalini istedik."

Abdal Musa'da alternatif iftar

Tekke köyündeki Abdal Musa Dergâhı'nın başında bulunan Hüseyin Eriş de bir yazılı açıklama yaptı. Eriş, 19 Ocak Cumartesi günü Erdoğan'ın iftarına alternatif iftar düzenleneceğini belirtti. Tüm Alevilerin Abdal Musa Dergahı'na çağrıldığı açıklamada, AKP'nin Alevi açılımı şöyle eleştirildi: "Bütün gelişmeler kapalı kapılar ardında baş döndürücü bir hızla sürerken, Abdal Musa Dergahı'nın bulunduğu Tekke köyü ile tüm Alevi kurum ve kuruluşları süreçten soyutlanmış, devre dışı bırakılmıştır. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği muharrem orucunun 10'uncu günü, Abdal Musa'nın Dergâhı'nda geleneksel oruç açma ve dağıtma ibadetini 19 Ocak'ta Tekke köyünde yerine getireceğiz."

Alevilerden AKP'li iftara destek yokErdoğan da tartışmaya girdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, iftar davetine katılacağını, buna kendisi dışında kimsenin karar veremeyeceğini söyledi. Erdoğan, dün bir soru üzerine şu görüşleri dile getirdi:

"Sayın Çamuroğlu'nun içinde olduğu bir tertip komitesi iftar düzenlemesi yaptı. Bu iftara şahsımı ve birçok arkadaşımı da davet ettiler. Biz bu davete icabet ediyoruz. Bu davete icabet edişimizi spekülasyon aracı yapan bazı şahıs ve kurumlar ve siyasi partiler çıktı. Benim böyle bir davete gidip gitmeyeceğim kararını herhalde onlar verecek değil. Davet edilenlerden gelen olur, gelmeyen olur. Zaten oraya davet edilmeyenler gitmeyecek, davet edilenler gidecek. Kimlerin davet edildiğini de doğrusu bilmiyorum. Gitmeyen davetliye de herhalde davet sahibi saygı duyar. Bu beni ilgilendirmiyor. Çünkü ben davetliyim, davet eden değilim."

Erdoğan, nasıl bir Alevi açılımı planlandığı konusunda da şunları söyledi:

"Yapılması gereken neyse müzakeresini yapar, gerekeni yaparız. Çünkü hiçbir inanç grubuna, hiçbir etnik unsura farklı muamele etmekten yana değiliz. Hepsine eşit mesafedeyiz. Etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Hepsine de güvenceyiz. Ha, bunu spekülasyon aracı yapmak isteyenler olabilir. Çünkü alışkanlıkları var. Bazıları buralardan nemalanıyor. Ama tabii mamalarını kestik. Mamalarını kesince rahatsız olanlar var. Kusura bakmasınlar, böyle bir şeyi yapmaya niyetimiz yok. Yani bu ülkede devletin kurumları, kuruluşları yasalarla, o yasaların çizdiği çerçeve içinde görevini sürdürecektir."

EMRE BAYLAN Antalya DHA

Baykal'dan cemevi desteği

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, geçen haftalarda kabul ettiği Alevi önde gelenlerinin isteği doğrultusunda, Türkiye'nin en büyük cemevinin Ankara'da yapılması için Çankaya Belediyesi'ne talimat verdi. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz da cemevi inşaatı için Ankara'nın Dikmen semtinde 4 bin 300 metrekarelik bir alanı tahsis etti.

CHP kaynağı sordu

Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Muharrem orucunun iftar şölenine dönüştürülmesini" eleştirdi. Çamuroğlu'nun, "İftar yemeği Abdal Musa Vakfı'nca düzenlenmektedir ve iftar yemeğinin tüm harcamaları da bu vakıfça karşılanacaktır" yönünde açıklamalarda bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, vakfın yaklaşık 40 bin YTL'lik harcamayı karşılayacak gücünün olup olmadığını sordu.

ANKARA ANKA

Muharrem orucu nedir?

Muharrem ayında tutulan Muharrem orucu, Hazreti Ali'nin oğlu İmam Hüseyin'in ve diğer Kerbela şehitlerinin çektikleri acıyı, zorlukları ve yoksunlukları hissetmek amacıyla tutuluyor.

Oruç, Kurban Bayramı'nın başlangıcını izleyen 20'nci günün akşamı başlıyor. İnanışa göre muharrem ayında eğlence, bıçağa ve kesici aletlere el sürülmesi, düğün, nişan, sünnet törenleri, karı-koca ilişkileri, kurban kesilmesi ve et yenilmesi yasaklanıyor.

Alevi geleneklerine göre, "Kerbela şehitleri"nin çektikleri susuzluğu hissetmek için bu ayda su içilmiyor, vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu ve ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanıyor. Bu ayda eğlence yerlerine gidilmiyor, saç ve sakal tıraşı olunmuyor. Muharrem ayında karanlık gözle görünce oruç açılıyor. Muharrem orucunda sahura kalkma uygulaması bulunmuyor.

Alevilerden AKP'li iftara destek yok

Bir basın toplantısı düzenleyen Alevi örgütleri ve dedeleri, AKP'nin iftarına katılmayacaklarını belirtti.

MİLLİYET - 11 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.