Alevilerden AKP'nin "Alevi İftarı"na tepki

Alevilerden AKP'nin "Alevi İftarı"na tepki

Alevilerden AKP'nin "Alevi İftarı"na tepki AKP tarafından organize edilen “Alevi İftarı”na Cem Vakfı, Ehlibeyt vakfı ve benzeri...

A+A-

Alevilerden AKP'nin "Alevi İftarı"na tepki Alevilerden AKP'nin "Alevi İftarı"na tepki

AKP tarafından organize edilen “Alevi İftarı”na Cem Vakfı, Ehlibeyt vakfı ve benzeri birkaç kurumun katılacaklarını bildirmesi Alevilerden tepki aldı.

Alevilerin matem ayı olan Muarrem ayında orucun tutan Aleviler için geçen yıl Ankara'da iftar veren AKP bu yıl iftarı İstanbul'da Feshane’de düzenliyor. “Alevi İftarı”na başta Cem Vakfı, Ehlibeyt vakfı gibi kurumların katılacaklarını bildirmesi Alevilerden büyük tepki aldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir yıl önceki yemeğe katılmayan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın, bu yıl iftarda bulunacağını söylediğini belirterek, “Bu buluşma Dolmabahçe Sarayı’ndaki hangi gizli pazarlıkların meyvesidir?” diye sordu. Doğan’ın 2 Temmuz, Maraş Katliamı gibi anmalarının hiçbirinde yer almadığını ve kendisine politik bir gelecek kurmak istediğini ileri süren Gümüş, “Geçen yıl ‘Bu iş hallolursa Süleymaniye’de şükür namazı kılacağım’ diyerek aslında niteliğini ortaya koyan Reha Çamuroğlu’nun üstlendiği misyonun Alevilerin sorunlarını çözmek değil Alevilerin asimilasyonuna ortaklık olduğu görülecektir” dedi.

Gümüş, yıllardır bedel ödeyerek Alevilerin kimlik mücadelesini verdiklerini vurgulayarak, “Biz Aleviler, AKP’nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız. Kendisine Alevi diyen, Kerbela’nın acısını yüreğinde hisseden tüm Alevi canlarımızı da bu utanç sofrasında bulunmamaya çağırıyoruz” dedi.

ABF: “AKP ALEVİLERİ BÖLMEYE ÇALIŞIYOR”

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ise Cem Vakfı’na yönelik olarak eleştirilerde bulunarak AKP ve Cem Vakfı’nın Alevileri kendi içlerinde bölmeyi ve etkisizleştirmeyi amaçladığını savundu. Balkız, AKP’nin “Alevi İslam”ı yaratmayı çabaladığını ifade ederek, “Alevi İslam denilen şey; Ilımlı İslam’dır. Bu proje ABD'ye aittir. Her ABD projesi gibi tehlikelidir. Şeriata doğru sürüklenmek istenen Türkiye'de, Aleviler de bu proje kapsamına alınmak istenmektedir” dedi.

“BU İFTARI ALEVİLİĞİN ASİMİLASYONUN BİR PARÇASIDIR”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’a yüklenerek, derdinin hak almak değil para almak olduğunu savundu. Kenanoğlu, AKP’nin Alevi İslam’ı oluşturmaya çalıştığını ileri sürerek, “Biz Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği olarak bu iftarı Aleviliğinin asimilasyonun bir parçası , Alevilerin 9 Kasım’ da Ankara’ da haykırdığı talepler konusunda hiçbir adım atmayan AKP’nin seçimler öncesindeki bir siyasi şovu olarak görüyor ve bu İftara katılmayacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.

HÜRRİYET - ANKA  - 6 Ocak 2009, Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.