Alevilerden AKP'ye kitlesel yanıt

Alevilerden AKP'ye kitlesel yanıt

Alevilerden AKP'ye kitlesel yanıt   İSTANBUL (03.02.2008) - Binlerce Alevi ve demokratik kitle örgütü üyesi AKP'nin Alevi...

A+A-

Alevilerden AKP'ye kitlesel yanıt  Alevilerden AKP'ye kitlesel yanıt 
 
İSTANBUL (03.02.2008) - Binlerce Alevi ve demokratik kitle örgütü üyesi AKP'nin Alevi açılımına karşı bugün Kadıköy Meydanı'nda “Öğretimize ve özgürlüğümüze saygı” mitinginde buluştu. Onbini aşkın kişinin katıldığı mitingte, 'Hızırpaşaların oyunlarına gelmeyeceğiz' denildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), AKP'nin kendi Alevisini yaratma çabasına ve Aleviler üzerindeki baskılara karşı, bugün Kadıköy meydanını dolduran binlerce Alevi ve demokratik kitle örgütü üyesi asimilasyona, yok saymaya karşı birlikte yanıt verdi. Tepe Nautilus'ta sabah saatlerinde toplanmaya başlayan PSAKD üyeleri yürüyüş süresince AKP'nin asimilasyon, yok sayma politikalarına ve türban konusuna değinen sloganlar attı.

Bir çok köy derneğinin katıldığı mitingte ESP, HÖC, TKP ve DHP kitlesellikleri ile dikkat çekti. Emek örgütlerinden Eğitim-Sen ve Limter-İş'in destek verdiği mitingin genelinde AKP karşıtı ve Alevilerin teleplerini dile getiren slogan, döviz ve pankartlar hakimdi. Ezilenlerin Sosyalist Platformu mitinge “Alevi inancına yönelik baskılara son. Hızırpaşalar değil Pirsultanlar kazanacak” pankartı ve kızıl bayrakları ile katıldı. Alevi gençliği mitinge zorunlu din dersi kaldırılsın talebinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle katılırken, Liseli Öğrenci Birlikleri'de(LÖB) “Zorunlu din dersi kaldırılsın” yazılı pankartıyla alanda Alevi çocuklarının yaşadığı sorunlara ve baskılara vurgu yaptı.

“AKP türbanı MHP'ye giydir”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Susurluk'tan Ergenekon'a adalet istiyoruz”, “Türban sorunu AKP'nin oyunu”, “Yaşasın birlik, dayanışma, kardeşlik”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Diyanet işleri kaldırılsın” sloganlarının sık sık atıldığı mitingde tek konuşma yapıldı. PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç, coşkulu ve hesap sorucu konuşmasıyla kitle tarafından dakikalarca alkışlandı.

Pir Sultan'ın itleri bile yemedi onun yemeğini

Genç, “Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen Pir Sultan dostları. Hep yakılan, öteki sayılanlar hoş geldiniz. AKP'nin Anadolu'ya türban giydirme politikasına karşı buraya geldik” sözleri ile kitleyi selamladı. “AKP, anayasa hazırlıyorum diyor. Toplumsal demokrasi, barış yok o anayasada, türban var. Tüm emekçilere baskı var. Bu zat diyorki Alevilerin Cem Evlerine statü kazandıracam. Onun tek politikası var, asimile et, inkar et, yok et” diyerek AKP'nin Alevilere uyguladığı politikalara vurgu yapan Genç, “Pir Sultan'ın itleri bile yemedi onun yemeğini. Alevilerle ilgili müdürlük verecem diyor bu ülke laikse ne işi var dini kurumların” sözleri ile sözde laikliği eleştirdi. Diyanet kurumunu ve zorunlu din dersini hatırlatan Genç, bu ülke laik değil ama laik olacak diyerek mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

AKP'nin yargıyı, eğitimi ele geçirdiğini ve ardından da Türk-İş ve Alevi kurumlarını ele geçirme çabası içine girdiğini söyleyen Genç, “Biz Hızır Paşa sofrasına oturmadık Pir Sultan duruşu sergiledik” dedi. Amasya'da, Şişli'de, Esenyurt'ta ki olaylar derinden işletilen politikanın su yüzüne çıkmasıdır. Biz bunları biliyor yol arkadaşlarımıza güveniyoruz diyen Genç, “Kardeşlikten barıştan bahsediyorlar. Maraş, Madımak, Çorum, Sivas, Gazi, 19 Aralık cezaevi katliamı, Ulucanlar ve Mercan katliamları için toplumla yüzleşmeli. Hrant katliamı ve Zirve Kitabevi katliamı sanıklarını yargılamadan barış olmaz” dedi.

Emperyalist politikalara izin yok

Genç, “Kürt sorununu, Ermeni sorununu da demokrasi mücadelesi çözer. Bizler Demokrasi mücadelesi vermeliyiz. Emperyalistler dışarıdan politikaları kurguluyor ve burada uygulanıyor” dedi ve kitleye sordu “Emperyalist politikalara izin verecek miyiz” kitle de “hayır” diye hep bir ağızdan yanıtladı. “Sorunlarımızı ne takunya, ne postal çözemez” diyen Genç, demokrasi mücadelesinin esas olduğunu tekrarladı. Kazım Genç'in konuşmasının ardından birlikte mücadeleye vurgu yapan “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganı alandaki kitle tarafından coşkuyla haykırıldı.

Kazım Genç'in konuşmasının ardından Hasan Sağlam, Vardiya Müzik Grubu ve Erdal Bayrakoğlu kürsüden Kürtçe, Lazca, ve Türkçe türküleri kitleyle birlikte söylediler. Vardiya Müzik Grubu adına konuşan Yeşim Sönmez, “Hızır Paşa sofrasına değil Pir Sultanlar kavgasına demek için bir araya geldiniz hoş geldiniz. Dün olduğu gibi emekçilerin kavgasına Mahir'ler, Deniz'ler, İbrahim'ler, Pir Sultan'lar öncülük edecek demek için buraya gelen sizler hoş geldiniz” dedi.

AKP'ye karşı söylemler kullanarak Alevileri yanına çekmeye çalışan CHP, gerek yürüyüş kolunda gerekse alanda Türk bayrakları ile yarattığı aykırı görüntüsü ile kitleler tarafından dışlandı.

ATILIM - 03 Şubat 2008 Pazar

"Şeriata karşı biz duruyoruz..."

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan Aleviler, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı protesto etti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingte "Biz şeriata karşı duruyoruz.."mesajı verildi...

Alevi Mitingi sona erdi    

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan Aleviler, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı protesto etti.

“Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” adıyla düzenlenen mitinge aralarında CHP, DTP, ÖDP, DSP ve EMEP’in bulunduğu siyasi partilerin yanı sıra İHD, DİSK, 78’liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda Alevi derneği destek verdi.

Miting için saat 12.30’dan itibaren Tepe Nautilius’un önünde toplanarak yürüyüşe geçen eylemciler, saat 14.00 sularında Kadıköy İskele Meydanı’na vardı. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde “Öğretine, Onuruna, Özgürlüğüne sahip çık”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Bozuk düzende sağlam çark bulunmaz” yazılı pankartlar taşındı.

“Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm”, “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Alevi kültürü yasaklanamaz” ve “Pir Sultan Yolundayız” şeklinde sloganların atıldı mitingde, hem yurtiçinde hem de yurtdışında Alevilere karşı yürütülen politikalar, AKP’nin “Alevi Açılımı” ve okullarda Alevi öğrencilerin karşı karşıya kaldığı baskılar protesto edildi.

Mitingde bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, AKP’nin hazırladığı yeni anayasanın eşitlikçi ve özgürlükçü değil, şeriatı, bağnazlığı ve gericiliği amaçladığını savundu. AKP’nin Alevilere yönelik de hiçbir olumlu politikası olmadığını öne süren Genç, “AKP’nin Alevilere yönelik tek politikası asimilasyondur, inkardır. Çünkü biz şeriata karşı duruyoruz” dedi.

AKP milletvekili Reha Çamuroğlu’nun Alevilere yönelik olarak hükümet nezdinde yürüttüğü girişimleri de sert bir dille eleştiren Genç, “Yasal olarak kabul edilse de edilmese de Cem Evleri bizim ibadethanelerimizdir. Biz Alevi Diyaneti istemiyoruz. Laik devlette böyle bir kurum olmaz. Ama ne yazık ki ülkemiz laik değil. Eğer Türkiye laik olsaydı Maraşlar, Madımaklar, zorunlu din dersleri olmazdı” diye konuştu.

Genç, AKP’nin kendisine biat eden Alevi kurumları yaratma peşinde olduğunu, bu amaçla da “naylon” dernek ve federasyonlar yarattığını da sözlerine ekledi.

Mitingde Tolga Sağ ve Grup Vardiya da birer konser verdi.

(ANKA)  - CAFESİYASET - 3 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.