Alevilerden AKP'ye suç duyurusu

Alevilerden AKP'ye suç duyurusu

Alevilerden AKP'ye suç duyurusu İL BİNASI İNŞAATI YARGI YOLUNDAAleviler, AKP’yi mahkemeye veriyorSütlüce’deki AKP İstanbul...

A+A-

Alevilerden AKP'ye suç duyurusu Alevilerden AKP'ye suç duyurusu

İL BİNASI İNŞAATI YARGI YOLUNDA

Aleviler, AKP’yi mahkemeye veriyor

Sütlüce’deki AKP İstanbul il binasının, yeniçerilerin ve Bektaşi dedelerinin mezarları üzerine yapıldığı iddiaları yargıya taşındı. Alevi dedesi Hüseyin Cenan, Topbaş, KİPTAŞ Yönetim Kurulu, AKP İl Başkanı Babuşçu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP), Beyoğlu Sütlüce’de yaptırdığı İstanbul İl Merkezi binası dava konusu oldu. İzmir’de yaşayan Alevi-Bektaşi dedesi Hüseyin Cenan, Karaağaç Bektaşi Dergahı’na ait mezarlara zarar verildiği gerekçesiyle sorumlular hakkında dava açılmasını istedi. Avukatı Hüseyin Durdu aracılığı ile Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçeyle başvuran Cenan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Yönetim Kurulu üyeleri, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve Yönetim Kurulu ile Yapıtay İnşaat’ın sahibi müteahhit Mesut Toprak’ın cezalandırılmasını istedi.

Çok kutsal bir alan

Zarar verilen kültür varlıklarının, Karaağaç Bektaşi Dergahı’na ait taşınmazın üzerinde bulunduğunu öne süren Cenan, “Bu alan, Aleviler’ce çok kutsal bir yer olan sara bölgesidir. Bu bölgede yeniçerilerin 94. ortası ile Bektaşi dedelerinin mezarları olduğu bilinmektedir” dedi. Dilekçesinde, İstanbul Büyükkent Belediyesi’nin bir kuruluşu olan KİPTAŞ’ın, mezarların üzerinde bulunduğu taşınmazın imara açılmasını istediğini hatırlatan Alevi dedesi, şunları kaydetti: “KİPTAŞ’ın  bu önerisi, 2006’da Büyükkent Belediye Meclisi’nde kabul edilmiştir. Bu gelişmenin ardından arazi üzerinde AKP il binasının inşaatına başlanmıştır. Mesut Toprak’ın sahibi olduğu Yapıtay İnşaat, taşınmaz üzerinde bulunan mezarları dözerle yıkıp, tahrip etmek suretiyle tasfiye etmiş ve bu alan üzerine bina inşa etmiştir. Mezarlardan çıkan insan iskeletleri medya tarafından görüntülenmiştir. Tüm şüphelilerin birlikte hareket ederek sayıları tam olarak saptanamayan mezarları tahrip etmek suretiyle ortadan kaldırdıklar sabittir.”

İnanç saldırısıdır

Kendisinin ve Alevilerin yaşananlardan dolayı acı ve ızdırap içinde olduğunu savunan Cenan, “Şüphelilerin birlikte hareketle gerçekleştirdiği çok incitici eylem, bize yönelik inanç saldırısıdır.  Şüpheliler hakkıda kovuşturma açılması sağlanarak, eylemlerine uyan 5237 Sayılı Türk Ceza Yasası’nın 153 Maddesi uyarınca zarar verdikleri mezar sayısı oranında ayrı ayrı cezalandırılmalarıdır. Ayrıca çekmiş olduğum acı ve ızdırabın karşılanmasına yönelik olarak 250 bin TL  ttazminatın tüm şüphelilerden müştereken alınarak tarafıma verilmesini talep ediyorum” dedi.

Mezarlar bulunmuştu

Sütlüce’deki AKP il binasının inşaatı sırasında yapılan kazılarda bulunan insan iskeletleri herkesi şaşırtmıştı. Bu olay medyaya yansımasına rağmen inşaatın yapımına devam edilmişti.
 
Haber: Salim YAVAŞOĞLU - YENİÇAĞ GAZETESİ - 13 Ocak 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.