Alevilerden AKP'ye tepki

Alevilerden AKP'ye tepki

Alevilerden AKP'ye tepkiAKP Kırıkkale Milletvekilinin sözleri sonrası 'istifa çağrısı'Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri...

A+A-

Alevilerden AKP'ye tepki - TURAN ESERAlevilerden AKP'ye tepki

AKP Kırıkkale Milletvekilinin sözleri sonrası 'istifa çağrısı'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser, Alevilerin Diyanet Bütçesinden hizmet alma talepleri hakkında “Alevilere verirseniz, yarın satanistler de ister” açıklamasını yapan AKP Kırıkkale Milletvekili Msutafa Albayrak’ı istafaya çağırdı. Eser, “Bu tam anlamıyla bir densizliktir. AKP döneminde hızla artan bu Alevi düşmanlığı ve ayrımcılığı son bulmalıdır” dedi.

Eser yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de 90 bin camiye karşılık 67 bin okul bulunduğunu vurgulayarak, Albayrak’ın açıklamasının AKP’nin izlediği Alevi asimilasyonculuğu politikasının göstergesi olduğunu öne sürdü.

Albayrak’ın derhal istifa etmesi, etmezse görevden alınması gerektiğini söyleyen Eser şunları kaydetti:

“Bunlar tesedüf değildir. ‘Alevi köylerine benim zamanımda 100 tane cami yaptırdık’ diyerek asimlasyonculuğunu itiraf edenler de AKP’lidir. Alevilere hakaret eden, aşağılayan ve ayrımcılık fikri aşılayan kitapları MEB aracılığı ile öneren de AKP hükümetidir. ‘Cemevi cümbüş evidir’ diyen zihniyet de AKP’lidir. Dün Sivas’ta 35 canı diri diri yakan zihniyet de bu siyasal islamcı gelenektedir. ‘Mum söndü’ iftiraları da bunlardan gelir.”

Eser, farklı kültürlerin ve inançların ayrımcılık uygulamalarına maruz kalmalarını önlemek için Türkiye’de çerçeve bir yasanın eksik olduğunu dile getidi. “Aleviler ve Alevilik düşüncesi, din, inanç ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan bir hukuki çerçevenin zorunlu olduğunu ifade etmektedir" diyen Eser şunları söyledi:

"Türkiye’de bu güvence sadece sünnilik için tanınmıştır. Devlet sadece bu inanç mensubuna ait kesimleri kollamış ve desteklemiştir. Dolaysı ile Aleviler ile Satanitleri aynı kefeye koyan zihniyet, devletin kendisine sağladığı siyasi, ekonomik, hukuki destek ve kollamadan güç alarak Alevilere yönelik ayrımcılık uyguluyor.”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Eser, Türkiye’de laikliğin gerektiği anlamda uygulanması için taleplerini de şöyle sıraladı:

“-Alevi kimliği kabul edilmeli ve her alanda yasalarca güvence altına alınmalıdır.

-Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Her inanç grubu demokratik bir şekilde çalışan ve kendi kendini finanse eden inanç kurumları haline getirilmelidir. Diyanete ayrılan bütçe sağlık ve eğitime aktarılmalıdır.

-Laik okullarda zorunlu din dersi kaldırılmalıdır.

-Alevi yerleşim bölgelerine cami yapılmasına son verilmelidir

-Cemevlerimize derhal “ibadet yeri” statüsü verilmelidir.

-Nüfus cüzdanlarındaki din hanesi tamamen çıkartılmalıdır.”

ANKA - 1 Kasım 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.