Alevilerden 'Alevi açılımı'

Alevilerden 'Alevi açılımı'

Alevilerden 'Alevi açılımı'Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Türkiye kamuoyuna öğretilerini anlatmak üzere...

A+A-

Alevilerden 'Alevi açılımı'Alevilerden 'Alevi açılımı'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Türkiye kamuoyuna öğretilerini anlatmak üzere ''Muharrem orucu'' boyunca TRT'de günde bir saat program yapmayı talep ettiklerini belirtti. Balkız, Hükümetin ''Alevi açılımı'' kapsamında düzenlenmeyi planladığı Muharrem iftarını da, Alevi inancında toplu oruç açma gibi bir gelenek olmaması nedeniyle doğru bulmadıklarını belirtti.

Ankara- Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlediği basın toplantısında, kendileri için önem taşıyan Muharrem ayının yaklaştığını hatırlatarak, Hz. Hüseyin ve aile bireylerinin Kerbela'da şehit edildiği bu ayın, Aleviler için ''matem ayı'' olduğunu söyledi.

Alevilerin Muharrem ayında 12 gün boyunca oruç tuttuklarını anlatan Balkız, ''Anlamları ve nedenleri farklı olmakla birlikte Sünni kardeşlerimiz için Ramazan orucu ne değer taşıyorsa Muharrem orucu da biz Aleviler için aynı değeri taşır'' dedi.

Ramazan ayı geldiğinde ilgili kurum ve kuruluşların, radyo ve televizyon kanallarının ve gazetelerin oruçla ilgili konular işlediğini dile getiren Balkız, Muharrem ayının ise sessiz sedasız ve yas içinde geçtiğini, Muharrem orucunu kimsenin hatırlamadığını ifade etti.

Kamusal yayın yapması gerekliliği yasalarla belirlenmiş olan TRT'nin Muharrem ayında Alevilere söz hakkı vermesini isteyen Balkız, ''Türkiye kamuoyuna öğretimizi anlatmak üzere Muharrem orucu süresince yani 12 gün boyunca günde bir saat program yapma talebimize olumlu cevap beklediğimizi yineliyoruz. Bu bizim eşit yurttaşlık hakkımızın gereğidir'' diye konuştu.

Hükümetin ''Alevi açılımı'' kapsamında düzenlenmesi planlanan Muharrem iftarını da doğru bulmadıklarını belirten Balkız, Alevi inancında toplu oruç açma gibi bir gelenek olmadığını kaydetti. Balkız, bu organizasyondan vazgeçilmesini istedi.

CUMHURİYET - AA - 27 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.