Alevilerden Alman kanalına suç duyurusu

Alevilerden Alman kanalına suç duyurusu

Alevilerden Alman kanalına suç duyurusu  Aleviler Alman kanalı NDR önünde protesto gösterisinde bulunmuştu  Alman kanalı NDR'de...

A+A-

Alevilerden Alman kanalına suç duyurusuAlevilerden Alman kanalına suç duyurusu
 
Aleviler Alman kanalı NDR önünde protesto gösterisinde bulunmuştu 

Alman kanalı NDR'de yer alan ''Tatort'' adlı polisiye filmde Alevilerin aşağılandığını iddia eden Anadolu Alevileri Kültür Merkezi, diziyi hazırlayan televizyon hakkında suç duyurusunda bulundu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, televizyon kanalı NRD'de yayınlanan "Tatort" adlı polisiye dizinin, Alevi bir babanın kızına tecavüz etmesinin konu edildiği bölümün yayınlanması, Aleviler tarafından NDR merkez stüdyosu önünde protesto edilerek, bina önüne siyah çelenk konuldu.

Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi (AAKM) tarafından düzenlenen protesto eylemi sırasında okunan açıklamada, "23 Aralık 2007 tarihinde yayınlanan dizinin bir bölümünde ensest Alevi bir ailenin konu edildiği" belirtilerek, "yüz yıllardan bu yana Alevilerin bu nedenle takibata uğrayarak, öldürüldükleri" iddia edildi.
 
"Alevilerin aydınlanmış ve modern bir toplum oldukları ve demokratik ilkeler doğrultusunda yaşadıkları" belirtilen açıklamada, "Avrupa'nın değerler sistemini Alevilerin yüz yıllardır öğretilerinde yaşattıkları" kaydedildi.
 
AAKM, "NDR'nin Alevilerden özür dilemesi ve uygun bir düzeltme yapması çağrısında" da bulundu.
 
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Özdemir de protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, "Maccarone'nin, tabuları yıkmak istediği ve Alevi toplumunun anlayışına güvendiği şeklinde açıklamalar yaptığına, ancak Aleviler konusunda bir araştırma yapmadığına" işaret ederek, "Biz bunun Alevilere yönelik bir komplo olduğu, tesadüf olmadığı düşüncesindeyiz" dedi.
 
Özdemir, "daha önce 29 Aralık Cumartesi günü Köln kentindeki NDR'ye bağlı WDR binası önünde yapılması planlanan gösterinin de 30 Aralık Pazar gününe ertelendiğini" söyleyerek, herkesi bu gösteriye katılmaya çağırdı.
 
AAKM'nin avukatı Hakkı Çelik de yaptığı konuşmada, "diziyi hazırlayan NDR hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve polisin halkı kışkırtmak suçundan soruşturma başlattığını" söyledi.
 
Konuşmalardan sonra NDR binasının ana giriş kapısının önüne siyah çelenk bırakıldı.
 
Tepki çeken film
 
Almanya'daki NDR kanalının ''Namusuma Layık Olmak'' adlı polisiye filmi Alevilerin tepkisini çekmişti. Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yapmıştı.
 
NDR televizyonu önünde bir açıklama yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ertan Toprak, Tatort adlı polisiye filmde Alevi bir babanın kızına tecavüz ettiğini ve söz konusu bu durumun Alevi toplumunu aşağıladığını belirtmişti.

CNN TÜRK - 27 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.