Aleviler'den Anayasa uyarısı

Aleviler'den Anayasa uyarısı

 ANKARA (24.09.2007)- Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Anayasa değişikliği tartışmalarıyla ilgili olarak, AKP hükümetinin...

A+A-

 


PSAANKARA (24.09.2007)- Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Anayasa değişikliği tartışmalarıyla ilgili olarak, AKP hükümetinin sadece bir mezhebin özel olarak teşkilatlanmış örgütü gibi davranması durumunda, Türkiye'nin Iraklaşacağı uyarısında bulundu.

Vakıf tarafından hazırlanan ve AKP Hükümeti'nin Anayasa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerini ve istemlerini içeren bir dilekçe, Türkiye Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanlığı'na sunuldu.

Vakıf Başkan Yardımcısı Emel Sungur tarafından Meclis kapısı önünde okunan dilekçede, mevcut Anayasanın eşitlik ilkesinin hiç uygulanmadığını, laiklikle ilgili ilkesinin de daha baştan sakat doğduğu belirtildi. Türkiye'de tek başına bir Alevi sorunu olmadığının kaydedildiği dilekçede, tüm sorunların çözümünün demokrasinin eksiksiz ve evrensel ölçütlerde uygulanması gerektiği vurgulandı. Ancak demokrasinin uygulanmasının önünde en büyük engelin din istismarı olduğunu belirtilerek, "Din kamusal alandan çıkarılmadıkça, yani siyasiler eliyle maniple edilme olanağı ortadan kaldırılmadığı sürece, bu istismar sürecek ve demokrasiye ulaşılamayacaktır" denildi.

Bir ülkede herhangi bir hükümetin sadece bir mezhebin özel olarak teşkilatlanmış örgütü gibi davranması durumunda o ülkenin eninde sonunda bir felakete gideceği ve bölüneceği belirtilen dilekçe, şu ifadelerle devam etti: "Komşumuz Irak, bu savımızın en yakın ve çarpıcı örneği olarak ortadadır. Ülkemiz bugün her zamankinden daha fazla bu dinci tehdidin kapsama alanındadır. Bugünün Türkiye Diyanet Teşkilatı, Ortaçağ Avrupa'sının kilise gücüne yakın bir güce ve etkinliğe ulaşmıştır."

Dilekçede, zorunlu din dersleri uygulamasanın laiklik ilkesinin çöpe atmak anlamına geldiği, seçmeli din derslerinin ise öğrenciler arasında mezhep tartışmasını başlatılacağı belirtilerek din derslerinin tamamen kaldırılması istendi. Dilekçede, Alevi-Bektaşilerin ibadet yeri olan cemevlerinin yasal güvenceden yoksun olduğu ifade edilerek, cemevlerinin ibadethane kapsamına alınması da talep edildi.

ANF NEWS AGENCY

http://www.firatnews.eu/modules.php?name=News&file=article&sid=30637

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.