Aleviler'den Ankara'ya Yürüyüş

Aleviler'den Ankara'ya Yürüyüş

Aleviler'den Ankara'ya YürüyüşAlevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Cemevleri’nin ibadethane olarak...

A+A-

Aleviler'den Ankara'ya YürüyüşAleviler'den Ankara'ya Yürüyüş

Alevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Cemevleri’nin ibadethane olarak tanınması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması ve Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine yönelik taleplerin yerine getirilmesi için, Ankara’ya yürüyecek.

7 Kasım’da başlayacak yürüyüş Ankara’da 9 Kasım’da yapılacak büyük bir mitingle son bulacak. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, “Büyük Alevi Yürüyüşü” ile ilgili olarak bugün bir basın toplantısı düzenledi.

12 Eylül darbesiyle başlayan, zorunlu din dersi uygulamasının ‘anti-laik, anti-demokratik ve anti insani” olduğunu öne süren Balkız, “Bu uygulama, toplum hayatını, dini duyarlılıklara göre yeniden dizayn etme amacı dışında, özel olarak da Alevi çocuklarını Sünnileştirme amacı taşımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Alevilerin bin yıldır ibadethane olarak kabul ettikleri cem ve kültür evlerinin inkar edildiğini ifade eden Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da sadece Sünni inanç mensuplarına hizmet vermesini eleştirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay’ın zorunlu din dersi uygulamasının yanlışlığını verdiği kararlarla tespit ettiğini hatırlatan Balkız, “Ancak Milli Görüş geleneğinin sürdürücüsü konumunda olan AKP iktidarı, söz konusu mahkeme kararlarını uygulamamaktadır. Hükümetin hukuk tanımaz tavrı, demokrasi, eşitlik ve özgürlük talebinde bulunan başta Aleviler olmak üzere, toplumun tüm kesimleri açısından kaygı vericidir. Hukukun üstünlüğü ilkesine gölge düşmüştür” dedi. Balkız, şunları söyledi:

“Aleviler, hükümetin hukuk tanımaz tavrını ve en temel insani taleplerini görmezden gelerek oynadığı üç maymun rolünü içine sindirecek durumda değildir. Çünkü söz konusu talepler sadece Alevilerin talepleri değil, demokrasi, özgürlük ve eşitlik isteyen tüm kesimlerin de talepleridir. Ayrıca sünni kökenli olduğu halde çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen milyonlarca aile vardır ve bu aileler de Aleviler kadar mağdurdur.”

BÜYÜK ALEVİ YÜRÜYÜŞÜ

Bir süre önce başlattıkları zorunlu din derslerinin kaldırılmasına yönelik oturma eylemlerinin, hükümet için uyarı niteliğini taşıdığını söyleyen Balkız, Alevilere yönelik “ayrımcı politikalara son verilmediği” gerekçesiyle eylemlerini bir üst noktaya taşımaya karar verdiklerini belirtti. Balkız, “AKP’nin gericiliğine ve hukuk tanımaz tavrına tepkimizi göstermek amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından yürüyerek Ankara’da büyük bir mitinge dönüştürecek ve hükümeti bir kez daha uyaracağız” dedi. Yürüyüş kollarının başlangıç noktalarının Ordu, İstanbul, Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır olduğunu ifade eden Balkız, ilk hareket tarihinin ise 7 Kasım olduğunu söyledi.

GERİCİLİK AZGINLAŞTIRILDI

ABF Genel Başkanı Balkız şunları söyledi:

“Hükümetin azgınlaştırdığı gericilik dalgasını bertaraf etmek, hemen hemen her alanda sergilediği hukuksuzluğa güçlü bir sesle hayır diyebilmek için başlattığımız bu eylemlilikte sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, sol siyasi partileri, tüm Alevi örgütlerini, ‘musahip’, ‘yoldaş’ olarak görmek istiyoruz. Ayrımcılık değil sadece eşitlik talebinde bulunan Alevilere gereken desteği vereceklerine inanıyoruz.

Bu yürüyüş, din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi ifade etme özgürlüğü yanında, her türlü tahakküme, telkine, tehdide karşı basın özgürlüğü içindir de. Bu yürüyüş tüm bu nedenlerin üstünde AKP gericilini önümüzdeki yerel seçimlerde, Ankara’dan başlayarak, Ankara Çayı örneği, derelere süpürme, ortalığı temizleme içindir de.”

(ANKA) - GERÇEK GÜNDEM - 19 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.