Alevilerden Asimilasyon memuru Osman Eğri'ye protesto

Alevilerden Asimilasyon memuru Osman Eğri'ye protesto

Alevilerden Asimilasyon memuru Osman Eğri'ye protestoAlevi konfrenasında "İmam-Hatipli" protestosuMUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki,...

A+A-

Alevilerden Asimilasyon memuru Osman Eğri'ye protestoAlevilerden Asimilasyon memuru Osman Eğri'ye protesto

Alevi konfrenasında "İmam-Hatipli" protestosu

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki, 'Anadolu Bektaşiliği ve Alevilik' konulu bir konferansa konuşmacı olarak katılan Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Bölüm Başkanı Doç.Dr. Osman Eğri, bir grup izleyici tarafından protesto edildi.

Doç.Dr. Eğri'yi AK Parti ve ABD uşaklığı ve Alevileri asimile etme politikasına hizmet etmekle suçlayıp, üzerine yürüyen yaklaşık 50 kişilik grup, polis tarafından salondan çıkartıldı.

Bodrum Anadolu Kültür Derneği (BAKDER) tarafından Nurol Kültür Merkezi'nde, 'Anadolu Bektaşiliği ve Alevilik' konulu bir konferans düzenledi.

Konferansa, Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Bölüm Başkanı Doç.Dr. Osman Eğri, konuşmacı olarak katıldı.

BAKDER Başkanı Hüseyin Yalçın, Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe, Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Salih Zeki Köylü'nün de aralarında bulunduğu yaklaşyık 200 kişinin izleyici olarak katıldığı konferans öncesinde Türk Sanat Müziği sanatçısı Nigar Uluerer, bir konser verdi.

Konserin ardından Doç.Dr. Osman Eğri, konuşmak üzere kürsüye geldi. Doç.Dr. Eğri´nin, Muharrem ayının önemi, Hazreti Ali, Alevilik, Bektaşilik, Hazreti Hüseyin´in Şehadeti, Pir Sultan Abdal'ı anlatacağını söyledi.

Bu sırada izleyiciler arasında bulunan ve Alevi olduğunu söyleyen inşaat mühendisi Hıdır Çam, ayağa kalkarak Doç.Dr. Eğri´ye, "Hiçbir Alevi İmam Hatip Lisesi´nde okumaz. Aleviler İmam Hatip´e karşıdırlar. Biz ne Ali´ler gördük Osman çıktı. Sen bir İmam Hatip Liselisin. Hiç bir İmam Hatip Liseli, Aleviler´e konferans veremez. Fetullah´ın adamısın. Seni de dernek yöneticilerini de kınıyoruz. Hükümetin parası ile gelip, burada 'hükümetin diliyle´ konuşuyorsunuz" dedi.

"Alevileri nasıl sünnileştiririz?" politikasını ABD ve İran´la anlaşarak uygulamaya koyduğunu ileri sürdüğü AK Partinin fikirlerini aşılamaya gelmekle suçladığı Doç.Dr. Eğri´yi salonda istemediğini de belirten Çam, "Bizim, kendi dedelerimiz, aydınlarımız, yazarlarımız var. O, Aleviler´e konferans verecek en son kişi dahi olamaz. Burayı derhal terketsin" diye bağırdı.

YUHALAYIP, ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Çam´ın konuşmasının ardından ortam iyice gerildi.

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan da, Doç.Dr. Eğri´ye, "Tez konusu olarak, 5-12 yaş arası Alevi çocuklara din eğitimi nasıl verilir bunu işledin. 5 yaşındaki çocukları Kuran kursuna götürülmesini isteyen, Alevi köylerine cami kurulması için mücadele eden de sensin. AKP´nin parasını kullanarak bu zehirli, şeriatçı düşüncelerini AKP ve ABD politikası çerçevesinde Türkiye'ye yaymaya çalışıyorsun. Burada Aleviler´in asimilasyonu için çalışıyorsun. Alevi kardeşlerimizi, demokrat çağdaş insanlara karşı kışkırtmaktan başka emeliniz yok" diye, çıkıştı.

Polisin, Çam ve Karahan´ı salondan çıkarmak istemesi üzerine yaklaşık 50 kişilik bir grup Doç.Dr. Eğri´yi yuhalayıp, alkışlarla protesto ederk, üzerine yürüdü.

Bunun üzerine polis, protestocu grubu salondan çıkarmak zorunda kaldı.

Olayların ardından Belediye Başkanı Kocadon, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Contepe, Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Köylü, salondan ayrıldı. Salonun çıkışında bir açıklama yapan İl Genel Meclisi Başkanı Köylü, tepkileri haklı bulduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Fetullah çizgisinde bir İmam Hatip Liseli ve AKP´linin asimilasyon uğruna buraya gelip konferans vermek isteyince protesto kaçınılmaz oldu. Türkiye´ye şeriatın gelmesindeki en büyük engelin Alevi toplumu olduğunu biliyorlar. Ben de protestoculara katılarak konferansı terkettim. Alevi değilim ama Alevi dostlarımızın verdiği haklı protestoya katılıyorum."

"HAKSIZ BİR PROTESTO İLE KARŞILAŞTIM"

Doç.Dr. Eğri, yaklaşık 15 dakika süren protestonun ardından konuşmasına kaldığı yerden devam etti.

Bu defa konferansı izleyenden birinin "Nereden mezun oldunuz?" sorusu üzerine Doç.Dr. Eğri, kısa bir şaşkınlığın ardından, "Bunu sonra cevaplayıyım" dedi. Ancak, izleyicinin ısrarcı olması üzerine Doç.Dr. Eğri, "Babamın isteği üzerine İmam Hatip Lisesi´ne gittim. Ancak, burada hakkımda söylenen iddialar doğru değil. Keşke beni sakince dinleme olgunluğunu gösterselerdi. O zaman beni daha iyi anlayabilirlerdi. 'Biz incinsekte incitmeyiz´ görüşünü benimsediğimiz için protestoyu hoş görüyoruz. Haksız bir protesto ile karşılaştım, çok üzgünüm" dedi.

KAYNAK : Timeturk.com - 12.12.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.