Alevilerden Bakan Günay'a tepki

Alevilerden Bakan Günay'a tepki

Alevilerden Bakan Günay'a tepki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul...

A+A-

Alevilerden Bakan Günay'a tepki Alevilerden Bakan Günay'a tepki

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Madımak Oteli’nin bir katının Başbağlar katliamı ile ilgili anı evi yapılacağı yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Madımak Oteli’nin bir katının Başbağlar katliamı ile ilgili anı evi yapılacağı yönündeki sözlerine tepki gösterdi. Gümüş, hükümeti Madımak ve Başbağlar’da yaşananları karşı karşıya getirerek bilinç bulanıklığı yaratmak yerine, Madımak katillerini yakalamaya çağırdı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Madımak Oteli’nin bir katının Başbağlar katliamıyla ilgili anı evi yapılacağını açıklaması Alevi örgütlerinin tepkisini topladı. Konuyla ilgili dün yazılı bir açıklama yapan Fevzi Gümüş, Madımak katliamında devletin derin güçlerinin parmağının olduğunun ve önceden planlanmış organize bir katliam yapıldığının herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti. Katliam davasının uzun süre sürüncemede bırakılarak toplumun bilincindeki tazeliği ve yakıcılığının silinmeye çalışıldığını belirten Gümüş, katliam sanıklarının uzun süre elini kolunu sallayarak dolaştığını, olayda birinci derecede provakatör rolü oynayanlarınsa kaçmasına göz yumulduğunu ifade etti. Gümüş, katliamın baş sanığı Cafer Erçekmak’ın Fransa’da ikamet ettiğinin, 1998 yılına kadar emekli maaşı aldığının ortaya çıkmasıyla ilgili de, “2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak’ta katliam yapan bir cani devlet kurumlarının bilgisi dahilinde 26 Mayıs 1998 yılına kadar maaş almıştır. Bu ödemeyi yapan Ziraat Bankası genel müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeyi kimin adına yapmıştır” dedi.

Hükümeti bilinç bulanıklığı yaratma çabalarından vazgeçmeye çağıran Gümüş, Madımak Oteli’nin Sivas katliamını unutturmama müzesi olmasını istedi.

‘ALEVİLERLE ALAY EDİLİYOR’

Yaşananların “Madımak’ta yaşamını yitirenlerin yakınları, Alevi toplumu ve Türkiye kamuoyu ile alay etmek, hukuku katliamcıların oyuncağı haline getirmek” olduğunu kaydeden Gümüş, Bakan Günay’ın otelin Başbağlar katliamı için anı evine çevrileceğini açıklamasına tepki gösterdi. Gümüş, “Sayın Kültür Bakanı ve hükümet yetkilileri bu konuda her türlü girişimi kendilerine hak görmektedirler. Ne Madımak’ta yitirdiğimiz canlarımızın ailelerine, ne Alevi toplumuna, ne de Biz Alevi kurumlarından görüş almadan ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile antidemokratik bir tutum sergilemektedirler” dedi.

Madımak’ın müze olması talebini 16 yıldır dile getirdiklerini beliren Gümüş şunları ifade etti: “Hükümet şimdi bu talebimizi sulandırmak için kendi anlayışına göre Alevilerin, mağdur Ailelerin yaşadığı o korkunç travma ve acıyı görmezden geliyor. Başbağlar’da bir katliam yapılmıştır, bu hiç tartışmasız böyledir. Ancak hükümet Madımak ve Başbağlar Katliamını sürekli karşı karşıya getirerek bilinç bulanıklığı yaratmak için elinden geleni yapmaktadır” dedi.

Ankara/EVRENSEL - 03.09.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.