Alevilerden Bardakoğlu'na Sert Tepki

Alevilerden Bardakoğlu'na Sert Tepki

Alevilerden Bardakoğlu'na Sert TepkiAlevi Bektaşi Federasyonu Derneği Genel Başkanı Turan Eser, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun 'Cemevinin...

A+A-

Alevilerden Bardakoğlu'na Sert TepkiAlevilerden Bardakoğlu'na Sert Tepki

Alevi Bektaşi Federasyonu Derneği Genel Başkanı Turan Eser, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun 'Cemevinin Caminin Alternatifi Gibi Sunulduğu' Değerlendirmesine Tepki Gösterdi.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu Derneği Genel Başkanı Turan Eser'den, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun "cemevinin caminin alternatifi gibi sunulduğu" değerlendirmesine tepki geldi. Eser, "Cami kilisenin alternatifi olmadığına göre, cemevi de caminin alternatifi değildir. Aleviliğin bir inanç ve cemevlerinin de inanç merkezi gerçeğini Alevi-Bektaşi toplumu asırlardır kabul etmektedir. Önemli olan da zaten budur. Eğer Diyanet İşleri Başkanı bunu kabul etmiyorsa, bu Alevilerin değil, o zihniyetin ve bu şahsın sorunudur" dedi.

Eser yaptığı yazılı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nu, medyatik bir tartışmanın aktörü olmak için, din, inanç ve vicdan özgürlüğünü ayaklar altına almak ve laiklik ilkesini ihlal ederek, temsil yetkisi olmadığı alanlara müdahale etmekle suçladı.

Aleviliğin bir inanç ve cemevlerinin de inanç merkezi olduğunu Alevi-Bektaşi toplumunun asırlardır kabul ettiğini belirten Eser, şunları kaydetti:

"Önemli olan da zaten budur. Eğer Diyanet İşleri Başkanı bunu kabul etmiyorsa, bu Alevilerin değil, o zihniyetin ve bu şahsın sorunudur. Alevilerin kendi inanç ve ibadet yerini tanımlama hakkını, devlet zorunlu bir hukuk ve insan hakları gereği kabul etmek zorundadır. AKP hükümeti ve Diyanet, Alevilerin inanç merkezlerini ısrarla kabul etmemekte ve daha da ileri giderek, Alevileri rencide eden açıklamalar yapmaktadırlar. AKP hükümetinin bir çok milletvekili, bakanı, Diyanet İşleri Başkanı ve hatta Başbakan "Cemevi caminin karşısına konulamaz', "Cemevi cümbüş evidir' ya da "Cemevi kültür evidir' diyerek, Alevilere yönelik ayrımcı yüzlerini göstermektedirler."

Türkiye'de yaşayan Alevilerin resmi olarak tanınmış ibadet yerlerinin bulunmadığını, ancak devlet tarafından ibadet yeri olarak tanımlanmasa da, Alevilerin Cemevlerini fiili olarak ibadet yeri olarak kullandıklarını hatırlatan Eser, şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizde 90 bine yakın caminin ve 270 civarından kilise bulunduğu göz önüne alınacak olursa, nüfusun üçte birini oluşturan Alevilerin ibadet yeri olan cemevinin tanınmaması, ayrımcılık uygulamasının geldiği boyutu göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, görevli ve yetkili olduğu alanda ürettiği ayrımcı uygulamalarını, bu kez yine kendilerince üretilmiş "Cemevi caminin alternatifi değildir' anlayışına sıkıştırmıştır. Bu ise farklı inanç gruplarını ve ibadet yerlerini tekçilik potasında eritmek ve sünni-hanefi anlayışının egemen kılınmasını güçlendirmek istiyor. Sayın Bardakoğlu devletin asimilasyon ve din propaganda merkezi olan Diyanet gibi anti laik kurumun başkanıdır. Kendisinin başkanı olduğu kurumun bu ülke için bir sorun teşkil ettiği orta yerde dururken, bu kez Alevi-Bektaşi toplumun inanç merkezlerine dil uzatması ve bu konuda ipe sapa gelmez demeçler vermesi iyi niyet göstergesi değil, aksine Alevi öğretisini ulamaların fetvalarına ve hurafelerine teslim edilmesi tutumudur. Sayın Bardakoğlu'nun bilmesi gereken husus, nasıl ki, camiler, kiliselerin alternatifi değilse, cemevide ne caminin nede kilisenin alternatifi değildir. Cemevi Alevi-Bektaşi inancına özgü bir ibadet yeridir."

(ANKA) - HABERX - 10 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.