Alevilerden Çalıştay Öncesinde Hükümete Uyarı

Alevilerden Çalıştay Öncesinde Hükümete Uyarı

Alevilerden Çalıştay Öncesinde Hükümete UyarıPİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI* ALEVİ ÇALIŞTAYI...

A+A-

Alevilerden Çalıştay Öncesinde Hükümete UyarıAlevilerden Çalıştay Öncesinde Hükümete Uyarı

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

* ALEVİ ÇALIŞTAYI ALEVİLERİN SORUNLARININ DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜNE HİZMET EDERSE ANLAMLIDIR

* “MADIMAK OTELİNİN MÜZE OLMASI, ZORUNLU DİN DERSİ UYGULAMASINA SON VERİLMESİ, CEMEVLERİNİN YASAL GÜVENCEYE KAVUŞMASI İÇİN, ÇALIŞTAYA-AÇILIMA GEREK YOKTUR”

Türkiye’deki Aleviler açısından gelinen süreçteki temel yaklaşım devletten ne istediği ile devletin nasıl olmasını istediği noktasında düğümlenmektedir.

Türkiye’deki Alevilerin oluşturduğu büyük çoğunluk Türkiye’nin gerçek anlamda (Avrupa’daki çağdaş laik uygulamalar gibi) laik bir devlet olması için, devletin insanların dini inanışlarını yönlendirmekten yani buna müdahale etmekten vazgeçmesini bunun içinde “Diyanet İşleri Başkanlığı”  kapatılsın, yerine RTÜK gibi dini faaliyetleri denetleyen bir kurum kurulsun diyor. Bu talep genellikle “Diyanet İşleri Başkanlığı” kapatılsın diye de formüle edilip dillendirilmektedir. “Demokratik Alevi Hareketi” olarak tanımlayan Alevi dernekleri ile onun üst kurumu Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bu grubun içinde yer almaktadır. ABF Türkiye’deki “Demokratik Alevi Örgütlülüğünün” bir üst yapı kurumudur. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) başta olmak üzere birçok derneği kapsamaktadır.

Demokratik Alevi Hareketinin kurumları, kurum yöneticileri, yaptıkları açıklamada istemlerini belirtirken özelikle iki şeyi vurgulamaktadırlar: Devlet dinden elini çeksin, bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılsın, Zorunlu Din Dersi uygulamasından vazgeçilsin; Diyanet İşleri Başkanlığı ile Zorunlu Din Dersleri kaldırılsın. Konu asıl bu noktada düğümlenmektedir. Alevi Örgütlenmesinin nitel ve nicel çoğunluğu Türkiye’nin demokratikleştirilmesinin, laik hale getirilmesinin buradan geçtiğini söylemektedir. Bu ayrımsız olarak ülkemizde yaşayan herkes için çağdaş ölçülerde demokrasi, herkes için çağdaş ölçülerde laiklik isteminin bir yoludur. Nitekim 9 Kasım 2008 de “Eşit Yurttaş olmak istiyoruz” talebiyle Ankara'da alanları dolduranlar bu istemin Alevi Toplumu nezdinde sahiplenildiğini de göstermiştir.

Demokratik Alevi Örgütlenmesi Diyanet İşleri Başkanlığı içerisinde Alevilere de bir yer verilmesini, okutulan Zorunlu Din dersleri içerisinde Aleviliğinde okutulmasını isteyerek durumun geçiştirilmesi yaklaşımları ile aralarında kalın sınırlar çizmiştir, çizmeye devam edecektir. Özünde bu istemi dillendirenler devleti yöneten siyasal güçlerin Alevilere önerdiğinden farksız bir noktada durmaktadırlar.

Bizler Türkiye’nin demokratikleşmesi için, Türkiye’nin Laikleşmesi için Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasının, Zorunlu Din Derslerinin kaldırılmasının gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için bir yandan Alevi Çalıştayı benzeri siyasi iktidarla devletle diyalog yolunu açık tutucağız bir yandan da meşru demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu bakımdan önümüzdeki günler alevi toplumunun taleplerinin toplumsallaştırılması anlamında daha sıcak bir süreci davet ediyorsa, bu daveti kabul edeceğimizi ve toplumsal sorumluluğumuza uygun davranacağımızı kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz.

Av.Fevzi Gümüş
Genel Başkan

KAYNAK : Alevihaber.com - 02.06.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.