Alevilerden Çamuroğlu'na tepki

Alevilerden Çamuroğlu'na tepki

Alevilerden Çamuroğlu'na tepkiÖzgür Demokratik Alevi Hareketi üyesi 30 kişilik bir grup, AKP'nin Alevi açılımını ve...

A+A-

Alevilerden Çamuroğlu'na tepkiAlevilerden Çamuroğlu'na tepki

Özgür Demokratik Alevi Hareketi üyesi 30 kişilik bir grup, AKP'nin Alevi açılımını ve AKP'li Reha Çamuroğlu'nu protesto etmek için dün Taksim Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Pankart açan grubun sözcüsü Ergun Doğru, Çamuroğlu'nun Alevileri tek başına temsil etme yetkisi olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Yas-ı muharrem orucu vesilesi ile AKP tarafından düzen-lenmesi planlanan iftarın şekli ve yöntemi doğru değildir. Alevi geleneklerinde kamuoyuna açık iftar olgusu yoktur. Şova dönük bu yemek geleneklerimize de aykırıdır. Bütün işaretler AKP'nin Çamuroğlu üzerinden kendi Alevisini yaratma mantığını gösteriyor."

OSMAN KARA İstanbul
MİLLİYET - 7 Ocak 2008

Alevi hareketi AKP’ye tepkili

Özgür Demokratik Alevi Hareketi, AKP’nin yas-ı muharem orucu vesilesiyle düzenleyeceği iftar yemeğini Taksim Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği eylemle protesto etti

Özgür Demokratik Alevi Hareketi, AKP’nin yas-ı muharem orucu vesilesiyle düzenleyeceği iftar yemeğini Taksim Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği eylemle protesto etti. “Yeni Hızır Paşalara izin vermeyeceğiz”pankartını taşıyan grup “Kahrolsun işbirlikçi hainler” sloganı attı. Eylemde basın açıklamasını Özgür Demokratik Alevi Hareketi Sözcüsü Engin Doğru okudu. Yas-ı muharemin bir yas orucu olduğunu belirten Doğru, Alevi geleneğinde kamuoyuna açık iftar olgusu olmadığını ifade etti.

Devletin Alevilik konusunda adım atmak için yanlış bir yöntem seçtiğini söyleyen Doğru, Çamuroğlu’nun tek başına Alevileri temsil edemeyeceğini dile getirdi. “Cemevlerini cümbüş evi olarak gören, Alevileri satanistlerle bir tutan, Sivas’ta insanlarımızı yakan zihniyetin Alevilere vereceği ne olabilir?” diyen Doğru, AKP’nin Çamuroğlu üzerinden siyaset yaparak yeni tip asimilasyon politikaları uyguladığını ifade etti. Bugüne kadar gerçekleşen Alevi katliamlarından sorumlu kişilerin yargılanmasını isteyen Doğru, o zaman AKP’nin samimiyetine inanacaklarını açıkladı. Alevi kimliğinin anayasal güvence altına alınmasını ve okullardaki zorunlu din derslerinin kaldırılmasını isteyen Doğru, baskılara ve ayrımcılığa son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mamak’ta panel

Öte yandan 5 Ocak Cumartesi günü Tuzluçayır Cemevi’nde Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü ve Tuzluçayır Cemevi tarafından “AKP’nin Hızır Paşa Operasyonu ve Aleviler” konulu bir panel düzenlendi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı panelde EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, Tuzluçayır Cemevi Dedesi İsmail Eker, Ankara Cem Kültür Evleri Yaptırma Derneği Başkanı Mehmet Uzuner birer konuşma yaptılar.

Panelde bir konuşma yapan Mehmet Uzuner, son günlerde Aleviler üzerinde oynanan oyunlara değinerek AKP’nin birçok Alevi örgütü olmasına rağmen kendi uydusunda Alevi örgütleri yaratmaya çalıştığını söyledi. AKP’nin dedelere maaş vaadiyle Alevileri kendi yanına çekmeye çalıştığını dile getiren Uzuner, “Ama bizde dedesine ve zakirine sahip çıkma vardır” dedi.

Haydar Kaya ise AKP’nin Aleviler içinde yeni Hızır Paşalar oluşturup bunların eliyle Alevileri düzene yedeklemek istediğini vurgulayarak “Alevilerin hükümetin onur kırıcı tekliflerine karşı çıkacaklarını biliyoruz. Bugün çözüm Alevilerin Diyanet’in içine eklenmesi değil, tersine Diyanet’in kaldırılması ve devletin dinden, dinin de devletten tamamen bağımsız olması mücadelesinden geçmektedir” dedi.

(HABER MERKEZİ)
EVRENSEL - 7 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.