Alevilerden Çamuroğlu'na veto

Alevilerden Çamuroğlu'na veto

Alevilerden Çamuroğlu'na veto TBMM Başkanı Köksal Toptan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyeti...

A+A-

Alevilerden Çamuroğlu'na veto Alevilerden Çamuroğlu'na veto

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyeti kabulünde "Reha Çamuroğlu" krizi yaşandı.

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyeti kabulünde "Reha Çamuroğlu" krizi yaşandı. Hükümetin "Alevi Açılımı"nın mimarları arasında yer alan Alevi kökenli AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu'na ABF temsilcileri tepki gösterdi. Çamuroğlu'na da ziyarete katılmadan Başkanlık makamını terk etti.

Alevi derneklerinin yöneticileri önce TBMM Başkanı Toptan'ı, ardından da CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ı ziyaret ederek sorunlarını dile getirdi. Meclis Başkanı Toptan'ın makamına girmeden önce Çamuroğlu krizi yaşandı. Görüşme bu nedenle yarım saat gecikmeyle başladı.
 
26'NCI KOLTUK KRİZİ

Edinilen bilgiye göre, Başkanlık Özel Kalem odasında görüşmeyi bekleyen 25 kişilik heyetten bir koltuğu boş bırakmaları istendi. Heyet adına "Bu koltuğa kim oturacak?" sorusunu soran Ali Balkız'a "O koltuk Reha Bey için ayrıldı" cevabı verildi. Reha Çamuroğlu'nun görüşmeye katılacağını öğrenen Alevi heyeti  ''Biz Çamuroğlu'nun bu karede yer almasını istemiyoruz. Meclis Başkanı'nı tarafsız olması nedeniyle ziyaret ediyoruz. Zaten, Başbakan ve siyasi partiler ile ayrı bir görüşmemiz olacak. Sayın Başbakan ve siyasi parti liderleri, kimi isterse görüşmede yerini alır"  kararını Özel Kalem Müdüresi İnci Soytok'a iletti.

Soytok da heyete "Başkan, teamüllere göre görüşmede istediği kişiyi yanında bulundurabilir. Neticede sayın Çamuroğlu da bir milletvekilidir" yanıtına rağmen, heyet temsilcileri "Böyle bir şey yapılacaksa o zaman başka partilerden milletvekilleri görüşmede bulunması gerekir. Böyle bir dayatma olursa biz görüşmeyeceğiz" diyerek yine karşı çıktı. Heyeti ikna edemeyen Soytok, kararı Başkan Toptan'a iletti. Kısa bir süre sonra yeniden heyetin bulunduğu odaya gelen Soytok, bu kez de başkanın heyetten sadece iki kişiyle görüşebileceğini söyledi. Alevi heyetinin bunu da kabul etmemesi üzerine, Başkan Toptan odaya geldi ve sorunları dinledi.
 
BAŞKAN'DAN ÖZÜR

Toptan, heyetin bulunduğu odaya geçerken, Çamuroğlu da binadan ayrıldı.  Toptan, "Ben Reha Bey'i ben çağırdım. 'Gelir misin' dedim. Kusura bakmayın benim ayıbım, hatamdı. Oradan bir talep olmadı" diyerek yaşananlara açıklık getirdi. Alevilerin taleplerine karşılık da Toptan'ın "Tüm taleplerimizi biliyorum. Basından takip ediyorum. Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin grup başkanvekilleriyle konuyu istişare edeceğim. Bu talepler yerinde ve bunlar partilerin ortak mutabakatı ile ancak çözülebilir. Başkanlık Divanı'nda gündeme getireceğim" dediği öğrenildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da ziyaret sonrası "Biz burada 25 ayrı Alevi-Bektaşi derneğini temsilen partiler üstü olarak bulunuyoruz. 26'ncı olarak bir siyasi parti milletvekilini istemedik"  sözleriyle tepkisini gösterdi. Alevi örgütleri, TBMM Başkanı Toptan'la görüşmelerinde "zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak otelinin müze olması,  Alevi köylerine cami yaptırılmaması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması" gibi talepleri içeren bir dosya sundukları öğrenildi.
 
AKP milletvekili Çamuroğlu Başkanlıktan ayrılırken, soru üzerine "Toplantıya katılmadım. Başkan benim olmam için davette bulundu. Bu nedenle geldim. Ancak bazı arkadaşlar benim burada olmama razı olmamışlar, o nedenle hiç katılmadım. Bu arkadaşlar benim bulunduğum masa etrafında bulunmak istemediklerini söylüyorlar. O zaman nasıl diyalog istiyorlar" dedi.  Çamuroğlu, "Tepki size mi? AKP'ye mi?" sorusuna ise "Ben bir yazarım. Şovla işim olmaz. Partime yönelik bir tepki ise nasıl bir diyalog istiyorlar? Çözümü nasıl bulacaklar merak ediyorum" yanıtını verdi.

GAZETEPORT - 28 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.