Alevilerden çözüm çağrısı

Alevilerden çözüm çağrısı

Alevilerden çözüm çağrısı Alevi örgütleri, AKP’nin Kürt Açılımı ile toplumda büyük bir beklenti...

A+A-

Alevilerden çözüm çağrısı Alevilerden çözüm çağrısı

Alevi örgütleri, AKP’nin Kürt Açılımı ile toplumda büyük bir beklenti yarattığına, fakat son günlerde yapılan açıklamaların kaygı verici olduğuna dikkat çekti.

Alevi örgütleri, AKP’nin Kürt Açılımı ile toplumda büyük bir beklenti yarattığına, fakat son günlerde yapılan açıklamaların kaygı verici olduğuna dikkat çekti. Alevi örgütleri, başta MHP, CHP ve Genelkurmay’ı milliyetçi tutumu nedeniyle eleştirirken, AKP Hükümeti de sorunun çözümü konusunda somut adım atmadığı ve çelişkili açıklamalar yaptığı için bu eleştirilerden nasibini aldı.

Alevi örgütleri, ‘Kürt Açılımı’yla ilgili İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde Kürt sorununun demokratik çözümü için ortak açıklama yaptı. Pir Sultan Abdal Kütür Dernekleri, Hubyar Sultan Alevi Kütür Derneği, Özgür Demokratik Alevi Hareketi ve Alevi Bektaşi Federasyonu adına ortak açıklamayı Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hatice Altınışık yaptı.

Altınışık, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, devletteki Türk-İslam politikasının bugün iflas ettiğini vurguladı. Hükümetin son günlerde geri adım atmasını eleştiren Altınışık, “Hükümetin kamuoyuna sunduğu ‘Demokratik Açılım’, Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümünü hedefliyorsa, mevcut hükümet bu konuda kararlı ve tutarlı olmalıdır” dedi.

CHP VE MHP’YE ELEŞTİRİ

CHP, MHP ve Genelkurmay’ın açıklamalarıyla toplumu kaosa sürüklemek istediklerini belirten Altınışık, kavuşmasına şöyle devam etti: “Kendini devletin ‘asli sahibi’ sayan, zihniyetin yaptığı milliyetçi kışkırtma, yeni açıların yaşanmasından başka hiçbir şeye hizmet etmeyecek.” Altınışık, bölüme korkusundan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, Kürtlerin kimliğinin, kültürünün, dilinin tanınması ve sorunun demokratik bir çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Yıllarca yaşanan bu kirli savaşın, toplumsal travmalara yol açtığını söyleyen Altınışık, “AKP hâlâ kimin muhatap olduğu sorununa takılmıştır. Kürt sorununda muhatabın kim olduğu bellidir” diye konuştu. Altınışık, AKP’nin, Kürt sorununun çözümüne yönelik mevcut politikasından vazgeçerek, sorunu asıl muhataplarıyla diyalog kurup çözmesi gerektiğini ifade etti.

ÇÖZÜM İÇİN TALEPLER

* Sağlıklı, demokratik bir zeminde Kürt sorununun tartışılmasının yürütülmesini sağlamak hükümetin tarihi sorumluluğudur.

* Hükümet ve muhalefetteki partilerin Kürt sorununda siyasal bir ciddiyet ile davranması gerekir.

* Medya kışkırtıcı yayınlar yapmaktan vazgeçip, Kürt sorununa tarafsız ve soruna çözüm odaklı yaklaşmalıdır.

* Kürt sorununun çözümünde Alevi Bektaşi Federasyonu ile görüşülmeli.

* Kapatılan Günlük gazetesi açılmalı ve basın üzerindeki baskılar kalkmalı.

* Diyarbakır Cezaevi, İnsan Hakları Müzesi yapılmalı.

* 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde toplumsal barışı tesis edecek proje ve öneriler kamuoyu ile paylaşılmalı.

* TRT 6’da hükümet ve DTP yetkililerinin katılacağı Kürt sorununun demokratik çözümünü içeren Kürtçe programlar yapılmalı.

* İlgili tüm çevreler, şiddet ve çözümsüzlük dili ile diyalog ve barış ortamını zedeleyen söylemlerden vazgeçmeli.

Şenol Doğan, Mehmet Akgül - (İstanbul/EVRENSEL) - 28.08.2009 

Aleviler: Beklenti yaratıldı

İSTANBUL - Alevi kuruluşları yaptıkları ortak açıklamada, Kürt sorununa yönelik ‘demokratik açılım’ın toplumda beklenti yarattığını ve milliyetçi kışkırtmaların yeni acılar yaşanmasından başka bir şeye hizmet etmeyeceğini belirtti. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve üyesi Hüseyin Yılmaz, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği’nden Ali Kenanoğlu, Özgür Demokratik Alevi Haraketi’den Ergin Doğru, Sacayak Dergisi’nden Ahmet Koçak ve Alevi Bektaşi Federasyonu’ndan Hatice Altınışık’ın katıldığı basın toplantısı dün İstanbul İHD’de yapıldı.

Ortak açıklamada, “CHP, MHP ve Genelkurmay’dan gelen açıklamalar açılımı olumsuz etkileyecek kaos ortamı oluşturdu. Milliyetçi kışkırtmalar yeni acıların yaşanmasından başka hiçbir şeye hizmet etmeyecek. Çözümde öncelik toplumun tüm kesimlerine güven verecek bir politik tutumdur. İzlenecek politikalar, şeffaf uygulanmalı. Bu kadar iddialı açıklamalara karşın sorunun çözümünde muhatabın kim olacağı hâlâ karanlık bir nokta” denildi.

(Radikal) - 28.08.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.