Alevilerden Gül'e 'İşgal' Protestosu

Alevilerden Gül'e 'İşgal' Protestosu

Alevilerden Gül'e 'İşgal' ProtestosuCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Meydanı"ndaki 45"inci Ulusal 19"uncu Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri...

A+A-

Alevilerden Gül'e 'İşgal' ProtestosuAlevilerden Gül'e 'İşgal' Protestosu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Meydanı"ndaki 45"inci Ulusal 19"uncu Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Kültür ve Sanat etkinliklerinin açılışında yuhalandı.

İlk yuhalama Adalet Eski Bakanı Seyfi Oktay bu yılki barış ödülünü almak için kürsüye gelip, konuşma yaparken gerçekleşti. Hacıbektaş Belediyesi önünde toplanan bir grup "Katiller hesap verecek. Türkiye Laiktir, laik kalacak" sloganı atıp "Cumhurbaşkanı sen buraya yakışmıyorsun" pankartı açtı. Aynı grup, yüksek sesle ve ıslıkla protestoya devam edince Seyfi Oktay "Konuşma olanağım kalmadı" diyerek kürsüden indi. Bu sırada Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, grubun yanına geldi. Başkan kendisini de protesto edenlere " Atatürkçüler burada, bölücüler dışarı " diye bağırdı.

Protestolar sürerke yuhalayanlara aldırmadan kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ünlü düşünürü anma törenlerinde, berat kandili gününde Hacı Bektaş Veli"ye el bağlamaya geldik. Hacı Bektaş bize Anadolu"yu yurt yaptı. Anadolu kültürünün temellerini attı. Bugün insanlığın aradığı evrenselliği işaret etti. İnanan, inanmayan ayrmı yapmıyoruz. Herkesi eşit ve bir sayıp, tüm ayrımları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. İnanç ayrımı yapmadan herkesi bir ve beraber kabul ediyoruz" diye konuştu. Günay konuşmasını yuhalamalar altında tamamladı.

 

Törenlerin son konuşmacısı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün adı anons edildiğinde   protestolar devam etti. Yuhh ve ıslıklamalar ile " Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları arasında kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerine " Sevgili vatandaşlarım, Hacı Bektaş Veli dostları" diye başladı. Bu sırada protestocu grup zorla alan dışına çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Gül, alandaki topluluğun Hacı Bektaş Velinin ögretileri ışığında bir araya geldiğini, ünlü düşünürün Anadolu insanının mayasını yoğurup, hoşgörü ve adaleti öğrettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İncinsen de incinme sözü büyük ve çok veciz bir sözdür. Bunu düstür edinenler, kendilerini incitenleri affedip, bağırlarına basarlar. Anadolu kazanı içinde hepimiz kaynamışızdır. Elbette aramızda farklılar olacaktır. Ülkemizin her köşesinde farklılar vardır. Bundan çok doğaldır. Bu bizim zenginliğimizdir. Hepimiz bir olmalıyız, iri olmalıyız, dirlik içinde olmalıyız."

 

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Gül"ün Hacıbektaş"a gelmesi nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Alan ve çevresinde polis köpekleri eşliğinde arama yapıldı. Alana girenlerin üzerleri de sıkı sıkıya arandı. Cumhurbaşkanlığı korumaları, polis ve özel hareket timleri çevrede kuş uçurtmadı. Yüksek binaların çatılarında özel harekat timleri ile polis helikopterleri devriye görevi yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,ilçeye gelir gelmez alandan önce külliyeye giderek ünlü düsünür Hacı Bektaş Veli"nin türbesini ziyaret ederek ,külliye içindeki Aslanlı çeşmeden su içti. Gül, çeşmeden bardakla kendisine verilen suyu geri çevirerek , çeşmeden eliyle içmeyi tercih etti. Gül , daha sonra önlemler altında alanda kendine ayrılan yere 10.Yıl Marşı eşliğinde geldi.

Bu yılki törende de Alevi örgütleri Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’ndan konuşma hakkı istedi. Ancak belediye başkanı bunu reddedince Alevi örgütleri de kitlesel olarak belediyenin düzenlediği törene katılmama kararı aldı. Alevi örgütleri daha önce alternatif tören düzenleyeceklerini açıklamıştı:

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız:

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Selmanpakoğlu’nun, resmi törenlerde Alevi örgütleri adına ortak yapılan konuşmaları engellediğini belirtti. Balkız, “Belediye başkanı bize orada söz hakkı vermiyor. Bizi kendi Türk – İslam sentezi çizgisinden görmüyor.

Maalesef Aleviliği de kendi siyasal görüşü gibi algılıyor” dedi. Aleviliğin evrensel değerleriyle bağdaşmayan etkinlikler yapıyor. İlk iki yıl protesto ettik ve alternatif  etkinlikler yaptık. Daha sonra gitmedik ve kitleyi davet etmedik. Ama bunun Alevilerin aleyhine olduğunu gördük. Bunu gidermek adına bu sene belediye başkanı yaptığı hatayı anlamıştır düşüncesiyle resmi programlarda yer almak için başvurduk, etkinlikler önerdik. Telefonlarımıza yanıt vermedi. Taleplerimizi yazılı olarak da ilettik ona da cevap vermedi. ”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş:

“Belediye Başkanının bize karşı olan tutumu, Alevi kültür ve inancı ile bağdaşmıyor. Alevi felsefesi, kültür ve inancı için hiç tartışmasız Serçeşme olan Hacı Bektaş, aşk ile niyaz etmek istediğimiz ve yolumuzda bir uğrak noktası değil, yolumuzun başı, sonu hasılı yörüngesidir.

Yol ulumuz, Pir Sultan Abdal’a himmet edip yol yürümesini ve yürütmesini sağlayan serçeşmemiz, Pirin yolunda yürüme amacı taşıyan biz canlar yine niyaz edeceğiz.

BİRGÜN - 17 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.