Alevilerden hükümete 'Madımak' tepkisi

Alevilerden hükümete 'Madımak' tepkisi

Alevilerden hükümete ‘Madımak’ tepkisiPir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, 1993’te Sivas katliamının yaşandığı...

A+A-

Alevilerden hükümete ‘Madımak’ tepkisiAlevilerden hükümete ‘Madımak’ tepkisi

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, 1993’te Sivas katliamının yaşandığı Madımak Oteli’nin müzeye çevrilmesi taleplerinde ısrarcı olduklarını belirtti. Genç, isim vermeden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı sert dille eleştirerek, “Madımak’ın ödeneksizlik yüzünden müze olmadığını söyleyen AKP’nin dönek solcu bakanına inanmıyoruz” dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği 10. Genel Kurulu, dün Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda yapıldı. Genel kurulda yaptığı konuşmada, AKP’nin dini referanslı kadrolaşmaya gittiğini belirten Genç, bu kadroların Alevilere yönelik baskılarının giderek arttığını kaydetti.

Zorunlu din derslerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını hatırlatan Genç, hükümetin bu kararı uygulamasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz, beyaz çarşaflarla yola çıktık” sözlerini anımsatan Genç’in, “Biz de bağımsız cumhuriyet uğruna Mustafa Kemal’ler, Kubilay’lar, Deniz’ler gibi beyaz kefen giymeye hazırız” sözleri alkış aldı.

ANKARA Milliyet - 13 Nisan 2008

Aleviler dava açmaya çağrıldı

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda dün başlayan PSAKD’nin 10’uncu Olağan Genel Kurulu, Tuzluçayır Cemevi’nden Cem Zakiri Ali Erbay’ın deyişleri eşliğinde, Hubyar ekibinin semah gösterisi ile açıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda dün başlayan PSAKD’nin 10’uncu Olağan Genel Kurulu, Tuzluçayır Cemevi’nden Cem Zakiri Ali Erbay’ın deyişleri eşliğinde, Hubyar ekibinin semah gösterisi ile açıldı. Alkışlarla karşılanan semahın ardından saygı duruşu yapılıp, divan oluşturuldu.

Divan Başkanlığına getirilen Kamil Ateşoğulları, birlik ve hoşgörü kültürünün olmadığından yakınarak, “güçlüyüz ama dağınığız, birlikte değiliz. Güçlerimizi bu düzene karşı biraraya getiremiyoruz” dedi. “Zorunlu din dersine hayır” pankartının asıldığı salonda konuşan PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç ise “İslamın batıni yorumu “ olarak eksik tanımlanan Anadolu Aleviliğinin, uzun bir tarihsel sürece, toplumsal hareketlilikler ve aynı kaderi paylaşan toplulukların ulaştıkları inanç/kültür/felsefe sentezinin ifadesi olduğunu söyledi. ABD’nin BOP kapsamında Türkiye’ye önemli rol biçtiğini, bu “Ilımcı İslam” modeli ile bölge ülkelerine önderlik etmesinin istendiğini kaydeden Genç, Ilımlı İslam projesinin tasfiye etmesi gereken hedef kitlelerinden birisinin de Aleviler olduğunu, Alevilerin de buna karşı örgütlü mücadele vermek zorunda olduğunu söyledi. Zorunlu din dersine karşı açılan davalara ve AİHM’de elde edilen kazanıma dikkat çeken Genç, Alevileri, demokrat kamuoyunu zorunlu din derslerine karşı davalar açmaya, başarıları büyütmeye çağırdı. Madımak katliamının 15’inci yılında, “Madımak,Utanç Müzesi olmalı” taleplerini sürdürdüklerini kaydeden Genç, ödenek olmadığı iddiasında bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, “AKP’nin dönek solcu Kültür Bakanı” ifadesini kullanarak, Alevi toplumunun bu bedeli defaten ve hemen ödemeye hazır olduğunu söyledi. TCK’nın 301’inci maddesini “ayıp” olarak nitelendiren Genç, CHP’yi kastederek, “Sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir partinin 301’inci maddeye yaklaşımını da anlamak mümkün değil” dedi. Sivas Madımak’ta katledilen 33 can’ın anne ve babaları ve yakınlarının alkışlarla karşılandığı Genel Kurul’a, bir çok kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

(Ankara/EVRENSEL) - 13 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.