Alevilerden hükümete mitingli protesto

Alevilerden hükümete mitingli protesto

Alevilerden hükümete mitingli protestoAlevi Sivil Toplum Kuruluşları, Kadıköy Meydanı'nda miting düzenleyerek hükümetin ''Alevi...

A+A-

Alevilerden hükümete mitingli protestoAlevilerden hükümete mitingli protesto

Alevi Sivil Toplum Kuruluşları, Kadıköy Meydanı'nda miting düzenleyerek hükümetin ''Alevi yaklaşımını'' protesto etti.

Yaklaşık 3 bin, Alevi öğle saatlerinde "Özgürlüğümüze, onurumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" sloganı ile İstanbul'da Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde yürüyerek Kadıköy Meydanı'nı doldurdu.
 
Haber Videosu için tıklayınız

Miting İstanbul ve Sivas, Malatya, Erzurum gibi illerden gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve Alevi derneğinin katılımıyla gerçekleşti.
 
Aralarında CHP, ÖDP ve SHP'nin de bulunduğu siyasi partiler de mitinge destek verdi.
 
Son dönemde hükümetle aleviler arasında "Muharrem orucu iftarı" ile patlak veren kriz ve anayasa tartışmaları mitingte protestoların ortak hedefiydi.
 
Mitingte konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Kazım Genç, "AKP'nin tek bir politikası var: o da alevileri inkar et; yok et politikasıdır. Eğer bu ülkede barış isteniyorsa önce maraş daha sonra da Madımak nedeniyle Alevilerden özür dilenmesi gerekir" dedi.
 
Katılımcıların, "Türban Sorunu AKP'nin oyunu", "Öğretine, Onuruna, Özgürlüğüne sahip çık", "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Bozuk düzende sağlam çark  bulunmaz" şeklinde pankartlar taşıdığı ve "Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Alevi kültürü yasaklanamaz" şeklinde sloganlar attığı görüldü.
 
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting, Tolga Sağ, Hasan Sağlam, Erdal Bayrakoğlu gibi sanatçıların sahne almasıyla sona erdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun aralarında bulunduğu bir tertip heyeti, 11 Ocak'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ''Muharrem Ayı Orucu İftarı'' gerçekleştirmişti.

Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi, ''Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi anayasa ve yasalara aykırı'' kararını vermişti.

CNN TÜRK - 03 Şubat 2008

Binlerce Alevi AKP’yi protesto etti  

İSTANBUL (03.02.2008)- Binlerce kişi AKP hükümetinin ‘Alevi politikasını’ protesto ederek, ‘Alevi kültürü yasaklanamaz’, ‘Pir Sultan Yolundayız’, ‘Kahrolsun faşizm’ sloganları attı.

İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan binlerce Alevi, AKP hükümetinin ‘Alevi politikasını’ protesto etti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin organize ettiği “Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” adıyla düzenlenen mitinge aralarında, DTP, CHP, ÖDP, DSP ve EMEP’in bulunduğu siyasi partilerin yanısıra İHD, DİSK, 78’liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda Alevi derneği destek verdi.

Miting için saat 12.30’dan itibaren Tepe Nautilius’un önünde toplanarak yürüyüşe geçen eylemciler saat 14.00 sularında Kadıköy İskele Meydanı’na vardı. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde “Öğretine, Onuruna, Özgürlüğüne sahip çık”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Bozuk düzende sağlam çark bulunmaz” yazılı pankartlar taşındı.

“Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm”, “Alevi kültürü yasaklanamaz” ve “Pir Sultan Yolundayız” şeklinde sloganların atıldı mitingde, hem yurtiçinde hem de yurtdışında Alevilere karşı yürütülen politikalar, AKP’nin “Alevi Açılımı” ve okullarda Alevi öğrencilerin karşı karşıya kaldığı baskılar protesto edildi.

Mitingde bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, AKP’nin hazırladığı yeni anayasanın eşitlikçi ve özgürlükçü değil, şeriatı, bağnazlığı ve gericiliği amaçladığını belirtti. AKP’nin Alevilere yönelik de hiçbir olumlu politikası olmadığını vurgulayan Genç, AKP’nin Alevilere yönelik tek politikasının asimilasyon ve inkar olduğunu söyledi.

AKP milletvekili Reha Çamuroğlu’nun Alevilere yönelik olarak hükümet nezdinde yürüttüğü politikaları daa sert bir dille eleştiren Genç şöyle dedi:

“Yasal olarak kabul edilse de edilmese de Cem Evleri bizim ibadethanelerimizdir. Biz Alevi Diyaneti istemiyoruz. Laik devlette böyle bir kurum olmaz. Ama ne yazık ki ülkemiz laik değil. Eğer Türkiye laik olsaydı Maraşlar, Madımaklar, zorunlu din dersleri olmazdı.”

Genç, AKP’nin kendisine biat eden Alevi kurumları yaratma peşinde olduğunu, bu amaçla da “naylon” dernek ve federasyonlar yarattığını ifade etti.

Alevilerin mitingi Tolga Sağ ve Grup Vardiya da birer konser verdi

ANF NEWS AGENCY  - 3 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.