Alevilerden İzzettin Doğan'a Sert Tepki

Alevilerden İzzettin Doğan'a Sert Tepki

Alevilerden İzzettin Doğan'a Sert TepkiAKP - CEM VAKFI EL ELE‘Aleviler asimile edilecek’İzzettin Doğan’ın hazırladığı taslak Alevi...

A+A-

Alevilerden İzzettin Doğan'a Sert TepkiAlevilerden İzzettin Doğan'a Sert Tepki

AKP - CEM VAKFI EL ELE

‘Aleviler asimile edilecek’

İzzettin Doğan’ın hazırladığı taslak Alevi örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın, başka vakıfların da katılımıyla oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlandığını ifade ettiği Alevi din dersi kitaplarının taslağı hakkında yüzlerce derneği temsil eden Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) haberinin olmadığı ve komisyonda yer almadığı ortaya çıktı.

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, ne kitap hazırlanması için kurulan komisyondan ne de bu yönde yapılan çalışmalardan haberleri olduğunu kaydetti. Doğan’ın Aleviliğinin Alevi toplumu tarafından benimsenmediği ve doğru bulunmadığını dile getiren Gümüş, “Belli ki AKP hükümeti kendine yakın Alevilik anlayışına sahip olduğunu düşündüğü ve Alevi toplumu tarafından da benimsenmeyen Cem Vakfı aracılığıyla açılım adı altında bir göz boyama siyaseti yapacak” diye konuştu.

‘Zorunlu din dersleri kalksın’

Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na Faruk Çelik’in getirilmesi nedeniyle 3 Haziran’a ertelenen Alevi Çalıştayı’nın samimi olmadığının ortaya çıktığını ifade eden Gümüş, “Bir yandan ‘Biz Alevileri anlamaya çalışıyoruz’ diye çalıştay yapma hazırlığı varken, diğer yandan da bazı işlerin AKP’ye yakın bir kişi olan İzzettin Doğan’a havale edilmesi AKP’nin niyetini ortaya çıkaran ve ne kadar samimi olduğunu gösteren bir durum” dedi.

Laik bir ülkede zorunlu din derslerinin olmaması gerektiğini belirten Gümüş, isteklerinin din derslerinde Aleviliğin yer alması olmadığını, din derslerinin kaldırılması olduğunu dile getirdi.

ABF Başkanı Ali Balkız da yapılan çalışmadan habersiz olduklarını kaydetti.

Doğan ve Cem Vakfı’nın Aleviliğin yabancı olduğu kavramlarla ve AKP’yle kurduğu ilişki üzerinden Aleviliği tanımlamaya çalıştığını belirten Balkız, Doğan’ın hazırladığı kitaplarda kullanılan kavramların süreç içerisinde Aleviliği Sünniliğe getirecek kavramlar olduğuna dikkat çekti. Balkız, şunları dile getirdi:

Bu müfredat okutulursa gelecekte Alevilik diye bir şey kalmayacak, Aleviler Sünnileşecek, asimile edilecektir. Aleviliğin kendi terminolojisi, kendi ritüelleri ve gelenekleri var. Bunların yerine Sünni inancının değerlerini öğrettiğiniz ya da Sünni bakış açısıyla öğrettiğiniz zaman gerçekten Alevilik diye bir şey kalmaz.”

‘Çalıştayın ne anlamı kaldı?’

ABF’nin zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadele verdiğini kaydeden Balkız, din derslerinin kaldırılması için mücadele edenlerin kendileri olmasına karşın, AKP’nin kendisine taraf olarak Cem Vakfı’nı seçtiğini belirterek, “Müfredatı hazırladılarsa 3 Haziran’da yapılacak çalıştayın ne anlamı kaldı” diye sordu.

MAHMUT LICALI / Cumhuriyet - 14 Mayıs 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.