Alevilerden Kölnde protesto mitingi

Alevilerden Kölnde protesto mitingi

Alevilerden Köln’de protesto mitingiAlman 1. televizyon kanalı ARD’de yayımlanan “Tatort” adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın...

A+A-

Alevilerden Köln’de protesto mitingi

Alevilerden Köln’de protesto mitingi

Alman 1. televizyon kanalı ARD’de yayımlanan “Tatort” adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın kızına tecavüz etmesini konu alan bölümünü protesto etmek amacıyla binlerce Alevinin katılımıyla Köln kentinde miting düzenlendi.

KÖLN - Kölner Dom kilisesinin bulunduğu “Domplatz” adlı meydanda düzenlenen gösteriden önce, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, Genel Sekreter Ali Ertan Toprak, Alevi Birlikleri Federasyonu kadın kolları temsilcileri ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, ARD’ye bağlı WDR yayın kuruluşu binasının önüne siyah çelenk koydu. 

Öker, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in 9 Ocak’ta Berlin’de vereceği yeni yıl resepsiyonuna davet edildiğini belirterek, “Evet davetli olarak gideceğim. Alevilerin haklı tepkisini Cumhurbaşkanı Köhler’e de ileteceğim” dedi.

Alevi temsilciler daha sonra WDR binasına girerek, filmin yapımcısı olan yayın kuruluşu NDR’nin Televizyon Dairesi Başkanı Doris J. Heinze’ye bir protesto metni sundular. Yazıda, “Tatort” dizisinin tümüyle yayından kaldırılması, Alevilerden özür dilenmesi ve ARD kanalında en kısa zamanda Alevileri anlatan bir program yayımlanması istendi.

Görüşmeden sonra, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın da katıldığı mitingde konuşan Öker, filmde konunun tesadüfen seçildiğine inanmadıklarını belirterek,ARD başta olmak üzere, filmin senaristi Angelina Maccarone’nin Alevi toplumundan bir an önce özür dilemesini istedi.

Öker, ARD’nin kendilerinden özür dilememesi durumunda televizyon harçlarının ödenmemesi çağrısında bulundu.

Alevilere yönelik ön yargıların sona erdirilmesi gerektiğini ve hiç kimsenin dini değerleri rencide etmeye hakkı olmadığını ifade eden Öker, Türk büyükelçiliği ve başkonsolosluklarını bu konuda açıklama yapmadıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Toprak da konuşmasında, “Tepkilerinin bazı insanlar için abartı gibi görünebileceğini, ancak Alman anayasasının 1. maddesinin de belirttiği gibi insan onurunun dokunulmaz olduğunu” belirterek, ön yargıların kaldırılması için ARD’nin bir an önce Alevileri anlatan bir program hazırlaması gerektiğini söyledi.

Eser de onurlarının ve kimliklerinin rencide edilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Protesto mitingi Haluk Levent’in kısa konseriyle sona erdi.

MİLLETVEKİLİ AKGÜN’DEN MACCARONE’YE MEKTUP

Öte yandan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis üyesi Lale Akgün, Alevilerin söz konusu filmi gerekçe göstererek kendileri için reklam yaptıkları gerekçesiyle filmin yapımcısı Maccarone’ye bir mektup gönderdi.

Akgün, mektubunda, Alevi derneklerinin konuyu abarttıklarını öne sürerek, “İnancıma göre dernek yöneticileri, kendi reklamlarını yapmak için bu filmi iyi bir fırsat olarak görüyorlar. Bunu da sizin sırtınızdan yapıyorlar” ifadesini kullandı.

“Alevilerin uzun yıllar takip edildiklerinin ve haklarında ön yargıların bulunduğunun doğru olduğunu” ifade eden Akgün, Alevi derneklerinin bir protesto notası hazırlamaları durumunda bunu herkesin anlayabileceğini, ancak hemen bir gösteri yapmanın, kışkırtıcılıktan suç duyurusunda bulunmanın, hatta İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’ye mektup göndermelerinin anlaşılır gibi olmadığını, Schaeuble’nin bu konuyla bir ilgisi olmadığını kaydetti.

AA - NTV
31 Aralık 2007 Pazartesi

Almanya'da Alevi protestosu

Almanya'da Alevi protestosuAlman 1. televizyon kanalı ARD'de yayımlanan "Tatort" adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın kızına tecavüz etmesini konu alan bölümünü protesto etmek amacıyla on binlerce Alevinin katılımıyla dün Köln'de bir miting düzenlendi. CHP Maraş Milletvekili Durdu Özpolat'ın da katıldığı Köln Katedrali'nin önündeki mitingde 'Alman televizyonu Alevilerden özür dilesin' yazılı pankartlar açıldı. Miting öncesi Batı Almanya Radyo Televizyonu merkez binasının kapısına siyah çelenk bırakan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, ARD yönetim kurulundan özür beklediklerini ve Tatort adlı dizinin gösterimden kaldırılmasını istediklerini belirtti.

MEHMET AKTAN Köln
MİLLİYET - 31 Aralık 2007

Aleviler, ARD’ye karşı tek yürek  
 
Almanya’nın Köln kentinde dün 20 bin civarında kişinin katıldığı gösteride Alevilere yönelik iftiralara yer verilen Tatort adlı diziyi yayınlayan ARD televizyonu kınandı.

Almanya’nın değişik kentleri ile başta Hollanda, Fransa, Belçika ve İsviçre olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesinden mitinge katılanlar Köln Katedrali’nin önünde Alevilere yönelik önyargı ve iftiraları bir kez daha lanetlediler. Tarihi Katedralinönündeki meydanları hınca hınç dolduran Aleviler ellerinde Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli’ye ait özdeyişlerin yer aldığı pankartlar taşıdılar. Bir grup gösterici de protestolarının WDR binasının önüne siyah çelenk bırakarak yaptılar.

DİN DÜŞMANLIĞI

Bu eylemlerinin ilk ve son olmadığını belirten AABF Genel Başkanı Turgut Öker, ARD Yönetim Kurulu kendilerinden resmen özür dileyene kadar tepkilerinin süreceğini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser de konuşmasında, "Alevilere yönelik iftiralarını İslam fetvası diyerek, Kuran’ı referans göstererek yapanlar en büyük din düşmanlığı yapıyor. İslam adına ortaya çıkan bu şarlatanlar, aslında İslam dinine de, insanlığa da kötülük yapıyor. İşte bu nedenle Sünni kardeşlerimiz bu şarlatanların oyunlarına, tuzaklarına ve uluslar arası ilişkilerine izin vermeyecektir" dedi.
 
Tuncay YILDIRIM-Hakan AYTAŞ-Mesut ZEYREK / KÖLN
HÜRRİYET - 31 Aralık 2007

Almanya: Onbinlerce Alevi ARD kanalını protesto etti 

Almanya Köln kentinde miting düzenleyen onbinlerce Alevi, Alman ARD kanalının Alevilere hakareti içeren yayınlarından dolayı protesto etti. ARD’nin kendilerinden özür dilemesini isteyen Aleviler, hakaretlerin yer aldığı ‘Tatort’ adlı dizinin de yayından kaldırılmasını istedi.

ARD televizyonunda yayınlanan Alevilere yönelik hakaretlerin işlendiği Tatort dizisi Köln’de düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından organize edilen miting ünlü Dom Katedralı’nın bulunduğu Roncallı meydanında yapıldı.

Miting öncesi, AABF Genel Başkanı Turgut Öker, Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, AABF kadın Kolları temsilcileri, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, saat 12.30’da ARD televizyon kanalını temsilen WDR binası önüne siyah celenk bıraktı. Ardından Alevi kurumları adına NDR televizyonu bölümü sorumlularından Doris J. Heinze ile görüşen bir heyet AABF tarafından hazırlanan talep dosyasını sundu.

Görüşme ardından basına açıklama yapan AABF Başkanı Turgut Öker, NRD yetkilisine verdikleri talep dosyasında ARD’de yayınlanan Tatort adlı polisiye dizisinin yayından kaldırılması ve Alevilerden özür dilenmesini istediklerini söyledi. Öker, ayrıca ARD’nin en kısa zamanda Alevilere ilişkin bir program yapmasını talep ettiklerini ifade etti.

“Kimsenin dini değerleri rencide etmeye hakkı yoktur”, “basın özgürlüğüne evet insan onurunun zedelenmesine hayır’’ gibi çok sayıda pankartın açıldığı miting AABF genel sekreteri Ali Ertan Toprak`ın konuşması ile başladı.

Almanya Anayasası 1. maddesinin insan onuruna dokunulamaz olduğunu söyleyen Toprak ‘’yargısız bir toplum olarak ortak dğerler içinde adım atan bir topluluğuz. Belki bu tepkimiz bazılarına göre abartılı gelebilir. Ancak biz demokratik kültür, kavgacı, direnişci bir topluluğuz. Biz aleviler Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta ve Malatya’da kan verdik. Bu protesto direnişçi demokrasinin sembolüdür’’ dedi.

Ardından söz alan AABF Genel Başkanı Turgut Öker ise şunları söyledi: ‘’Kimse bizleri çatışma ortamına sürükleyemez. WDR çalışanları tek tek özür dilediler. Ama özürlerini tüm Alevilere yapmalılar. Dünya insanlığının kardeşliğini savunuyoruz. Her zaman birlikten yanayız. Çatışma ortamına girmeyeceğiz. Bu tür oyunların arkasında bazı güçler var. Almanya’da 1 milyona yakın Alevi var. Konsolosluğun yaklaşımı normal değildir. Büyük elçi gelmiyor. Türkiye şeriat düzenine gidiyor. Türkiye aleviler haksızlığa uğruyor. İktidara karşı demokratların, Alevilerin birleşmesi gerekiyor.’’

Öker, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in Berlin’de 9 Ocak günü vereceği yeni yıl resepsiyonuna davetli olduklarını söyleydi. Öker, resepsiyon vesilesiyle Köhler ile görüşerek, yaşanan bu haksızlığı dile getireceklerini aktardı.

Mitingte konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser de tarihi bir miting gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘’Bu tarihi asırlardır Anadolu’da biz Alevilere karşı bilinçli olarak sürdürülen Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin tek tipçi Seyhulislamcılarına karşı yazıyoruz. Bugün Türkiye’de karşı karşıya olduğumuz siyasal İslamcı gericiliğe karşı yazıyoruz’ dedi.

Eser, ‘’Alevilere atfedilen, hiç bir gerçekliği olmayan, tamamen Aleviliği ve Alevileri karalamaya yönelik iftiraların aksine, Alevi toplumu kendisini öğretisi ile beslemiş, güçlendirmiş ve buna bağlı olarak tam muaazzam bir ahlak sistemi olan ‘eline, beline, diline sahip ol!’ ilkesi ile müthiş ahlakli, paylaşımcı, eşit bir toplumsal yaşam oluşturmuştur’’ diye konuştu.

Almanya Kuzey Ren Westvallen (NRW) CDU milletvekili Michael-Ezzo Solf da yaptığı konuşmada entegrasyon konusuna değinerek, ‘’mücadelenize saygı duyuyorum. Entegrasyon ayrımsız, şartsız bir mozaik içinde olması gerekiyor’’ dedi.

AABF Kadın Kolları Başkanı Münevver Öztürk, Almanya’nın Aleviler özerlik istiyorlar gibi yargıya sahip olduğunu belirterek ‘’ancak yanılıyorlar. Bizler birlik beaberlik içinde ön yargısız, inançlara, kültürlere, dillere saygı istiyoruz’’ sözleriyle son günlerde yaşananlara tepki gösterdi.

CHP milletvekili Durdu Özpolat, Aleviler Birliği Dedeler Kurulu Başkanı Cafer Kaplan ile AABF Gençler Birliği başkanının da birer konuşma yaptığı mitingte Ozan Emekçi, Mikail Aslan ve Zele Mele’de sahne alarak birer dinleti sundu.

ARD’de her Pazar yayınlanan “Tatort” adlı dizinin “Wem Ehre Gebürt” (Namusuna Layık Olmak) adıyla yayınlanan bölümünde, kızıyla cinsel ilişkiye giren Alevi bir baba ve kıza yardımcı olan bir Alman polisin hikayesi konu ediliyor. Filmde ‘tecavüze uğrayan kız, hamile kalıyor. Sünni eniştesinin yanına sığınan kız, başörtü takıp İslam’a yönelip olumsuz olarak gördüğü olaylardan kurtulmaya çalışıyor.

Kaynak: ANF NEWS AGENCY
31 Aralık 2007

20 bin Alevi'den 'namus' öfkesi

Alman ARD televizyonu'nda yayınlanan Tatort adlı dizinin, 'Namusuna layık olmak' adlı bölümünde Alevilere yönelik hakaret içerikli yayınlar Almanya'da yaşayan Alevileri ayağa kaldırdı.

Avrupa'daki binlerce Alevi, Alman televizyon kanalı ARD'de yayımlanan 'Tatort' adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın kızına tecavüz etmesini konu alan 'Namusuna layık olmak' adlı bölümünü protesto etmek amacıyla Köln'de miting düzenledi. Aralarında Türkiye'den gelen çok sayıda Alevi derneği ve federasyonu yöneticilerinin ve sanatçı Haluk Levent'in de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi, Köln'ün sembolü sayılan Dom katedrali önündeki Roncalliplatz Meydanı'nda kanal yöneticilerini ve diziyi protesto etti.

KÖHLER'E ŞİKAYET EDECEĞİZ

Protesto gösterisi öncesi bir konuşma yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turan Öker, yayınlanan dizide insanlık adına ve Alevi toplumu adına utanç verici sahnelerin olduğunu söyleyerek, "Polisiye dizisi olarak yayınlanan bu utanç vesikasını hak edecek bir insan ve toplum yoktur. Topluluğumuzun burada sergilediği mücadelenin adı onur mücadelesidir. Bu dizi yayından kalkana kadar tepkimizi göstereceğiz." dedi.

Kölner Dom kilisesinin bulunduğu 'Domplatz' adlı meydanda düzenlenen gösteriden önce, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, Genel Sekreter Ali Ertan Toprak, Alevi Birlikleri Federasyonu kadın kolları temsilcileri ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, ARD'ye bağlı WDR yayın kuruluşu binasının önüne siyah çelenk koydu. Öker, burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in 9 Ocak'ta Berlin'de vereceği yeni yıl resepsiyonuna davet edildiğini belirterek, "Alevilerin haklı tepkisini Cumhurbaşkanı Köhler'e de ileteceğim" şeklinde konuştu.

DİZİYİ YAYINDAN KALDIRIN

Alevi temsilciler daha sonra filmin yapımcısı olan NDR'nin Televizyon Dairesi Başkanı Doris J. Heinze'ye bir protesto metni sundular. Yazıda, "Tatort" dizisinin tümüyle yayından kaldırılması, Alevilerden özür dilenmesi ve ARD kanalında en kısa zamanda Alevileri anlatan bir program yayımlanması istendi.

Filmde konunun tesadüfen seçildiğine inanmadıklarını belirterek, ARD başta olmak üzere, filmin senaristi Angelina Maccarone'nin Alevi toplumundan bir an önce özür dilemesini talep eden Öker, Alevilere yönelik ön yargıların sona erdirilmesi gerektiğini ve hiç kimsenin dini değerleri rencide etmeye hakkı olmadığını ifade etti.

Diyanet de kınamıştı

Diyanet İşleri Başkanlığı da, söz konusu yayını kınayarak son verilmesini ve başta Aleviler olmak üzere bütün Müslümanlar'dan özür dilenmesi gerektiğini açıklamıştı. Diyanet'ten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: "Dizide yer alan çirkin ima ve ithamlar İslam dinine, aile yapısına, ahlak değerlerine son derece bağlı Alevi geleneğine mensup bütün vatandaş ve milletimizi üzmüştür. Başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere bütün Müslümanlar'dan özür dilenmesi gerektiğini bildiriyoruz."

Dizinin konusu

Angelina Maccarone'nin yazıp yönettiği dizide, dedektif Charlotte, Afife'nin ölümünü araştırıyor. Afife'nin kız kardeşi Selda da namus cinayeti korkusuyla Charlotte'ye sığınıyor. Birkaç gün sonra ölü bulunan Selda'nın hamile olduğu ve bebeğin babasından olduğu ortaya çıkıyor.

İSTİHBARAT SERVİSİ
YENİ ŞAFAK - 31 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.