Alevilerden oturma eylemi!

Alevilerden oturma eylemi!

Alevilerden oturma eylemi!(31.08.08) - Alevi Bektaşi Federasyonu’na (ABF) bağlı Alevi örgütleri zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle...

A+A-

Alevilerden oturma eylemi!Alevilerden oturma eylemi!

(31.08.08) - Alevi Bektaşi Federasyonu’na (ABF) bağlı Alevi örgütleri zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle her Pazar gerçekleştirme kararı aldıkları eylemlerine bugün de devam ettiler.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri ve Alevi kurumları tarafından bugün Taksim Tramvay durağında basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirildi.

Eylemde “Çağdaş, bilimsel ve laik eğitim için zorunlu din dersleri kaldırılsın /Alevi Bektaşi Federasyonu, “Zorunlu din derslerine hayır”, “Kurtarıcı bekleyen değil kurtarıcının ta kendisiyiz / Alevi Bektaşi Gençlik Platformu” pankartı ve “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Kahrolsun gericilik, kahrolsun faşizm”, “Madımak Oteli müze yapılsın”, “Cemevleri yasallaşsın”, “Zorunlu  din dersi istemiyoruz, bilimsel eğitim”, “İnancıma, kültürüme, öğretime karışma”, “Diyanet işleri zorlama işleri” ve “Asimilasyona, yoksayılmaya hayır” dövizleri açıldı.

Basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç gerçekleştirdi.

Genç yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün, şeriatçı ideolojinin yükselerek, iktidar olmasına tepki gösteren ve laikliğin teminatı olduklarını söyleyenler, dönüp geriye bakarak, şeriatçı kesimi nasıl koruyup, kollayıp, destekleyip büyüterek bugünkü noktaya taşıdıklarını görmek durumundadırlar. 12 Eylül askeri yönetimi, demokratik hakları yok eden 82 Anayasası’na, tarikatların desteğini almak için, anayasanın 24. maddesi ile zorunlu din dersi uygulamasını getirmiştir.”

Aleviler alanlara çıkacak!

Genç açıklamasına,  AKP’nin AİHM vermiş olduğu zorunlu din dersi uygulamasının insan haklarına aykırı bulması kararına uyarak, zorunlu din dersine son vermesini isteyerek devam etti.

Genç’in yaptığı açıklama şu sözlerle sona erdi: “Alevi toplumu artık, sessiz suskun değildir. Sizler yargı kararlarına uymazsanız Alevi toplumu hak arama mücadelesini alanlara taşıyacak ve sizin hukuk tanımaz davranışınızı haykırarak sizleri deşifre edecektir. Çünkü Alevi toplumu artık evinde oturarak asimilasyona ve toplumun gericileştirilmesine boyun eğmeyecektir. Alanlara çıkacak ve özgürleşecektir.”

Ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi adına Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray eylemde yaptığı konuşmada demokratik ve meşru zeminde verecekleri mücadele ile hak ve taleplerinin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Haftaya Ankara’da olacaklar!

Bölükgiray, 6 Eylül Cumartesi günü ABF ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin ülke çapında kurulu 52 şube başkanı ve yöneticilerinin Ankara’da oturma eylemi gerçekleştireceğini söyledi. Bölükgiray, tüm kurumları eylemlerine destek olmaya çağırdı.

Ardından ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını gerektiğini ifade eden birer konuşma gerçekleştirdiler. 10 dakikalık oturma eyleminin ardından basın açıklaması sona erdi.

Eylemde “Yargı kararı uygulansın!”, “Demokratik, laik, bilimsel eğitim!”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın!”, “İnançlara eşitlik, baskılara son!”, “Ulema’ya değil bilime danış!”, "Alevi inancı yasaklanamaz!” sloganları atıldı.

Alevi kurum ve derneklerinin dışında Eğitim-Sen, Emekli-Sen, TYS, Halkevleri, Odak, Dayanışmaevleri de destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.