Alevilerden protesto

Alevilerden protesto

Alevilerden protesto  ALEVİ derneklerinin ’Zorunlu din dersi’ uygulamasının kaldırılması için yaptıkları oturma eyleminin ikincisine...

A+A-

Alevilerden protestoAlevilerden protesto
 
ALEVİ derneklerinin ’Zorunlu din dersi’ uygulamasının kaldırılması için yaptıkları oturma eyleminin ikincisine ÖDP Genel Başkanı ve milletvekili Ufuk Uras da katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi üyesi yaklaşık 100 kişi, Taksim Meydanı’nda toplandı. Grup, "Alevi inancı yasaklanamaz", "Demokratik, bilimsel, laik eğitim", "Diyanet işleri zorlama işleri" diye slogan attı. Uras, Diyanet İşleri’nin din işleriyle uğraşması gerektiğini belirterek, "Ancak din işleri değil bir mezhebin işlerini yapıyor. Aslında onu da yapamıyor. Mesela Hac zamanı, hac işlerini düzenleyemiyor ve hacca gidenlere şiiliği kötülüyor. Camilerde düzeni sağlayamıyor. Hiçbir halının envanteri yok. Genel olarak biz bunlara karşıyız" diye konuştu.

Murat KAZANCI / İSTANBUL
HÜRRİYET  - 1 Eylül 2008

Alevilerin 'Din dersi' tepkisi büyüyor

Alevi derneklerinin, "zorunlu din dersi" uygulamasının kaldırılması için başlattıkları protesto eyleminin ikincisini dün İstanbul'da gerçekleştirdi.     
 
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi üyesi yaklaşık 100 kişi Taksim Meydanı'ndaki tramvay durağında buluştu. Kalabalık, "Alevi inancı yasaklanamaz", "Demokratik, bilimsel, laik eğitim", "Diyanet işleri zorlama işleri" şeklinde slogan attı.

İkincisi gerçekleşen oturma eylemine ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras da katıldı. Uras burada yaptığı açıklamada, İslam'da ruhbanlık yok denildiğini ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ruhbanlık yaptığını belirterek, "Diyanet işleri din işlerini değil bir mezhebin işlerini yapıyor. Hac zamanı, hac işlerini düzenleyemiyor ve hacca gidenlere Şiiliği kötülüyor" dedi.

Eyleme İstanbul milletvekili Ufuk Uras da katıldı.

'ALEVİLER YOK SAYILIYOR'

Grup adına yapılan basın açıklamasında ise Alevilerin dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olmak istedikleri belirtilerek, "Camiye, kiliseye, havraya yasal statü hakkı veriliyor. Söz konusu cemevi olunca 20 milyon Alevi yok kabul ediliyor. Yine Alevi gençlerin taze beyinleri, Sünni anlayışının din kültürü ve ahlak bilgisi dersi doğrultusunda tahrip edilecek" denildi.

Avukat Kazım Genç ise "Yargı kararlarına uymazsanız Alevi toplumu hak arama mücadelesini alanlara taşıyacak" dedi. Grup yarım saat süren oturma eylemi yaptıktan sonra üçüncü büyük eylemin 7 Eylül Pazar günü Ankara'da olacağı bildirerek dağıldı.

HABER7 - 1 Eylül 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.