Alevilerden TRT'ye tepki

Alevilerden TRT'ye tepki

Alevilerden TRT'ye tepki  Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Aleviler’in matem ayı olan Muharrem ayına girildiğini...

A+A-

Alevilerden TRT'ye tepki  Alevilerden TRT'ye tepki 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Aleviler’in matem ayı olan Muharrem ayına girildiğini ancak TRT’de bu konuyla ilgili Alevilere söz verilmediğini öne sürdü. Balkız, “Muharrem ayımız geldi. Haberiniz var mı? TRT Muharrem ayında Aleviler’e söz vermemeye devam ediyor” dedi.

Balkız, 29 Aralık'ta başlayacak Muharrem Ayı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, günümüzden Kerbela olaylarını hatırlattı ve “İslam tarihi ne 680 yılı Muharrem ayına kadar, ne de o günden bu yana, böyle bir vahşet görmedi. Çocuklar bile öldürüldü” dedi.

Kerbela olayının sadece Müslümanlar arasında değil, tüm insanlık aleminde derin izler bıraktığını ifade eden Balkız, “O gün bu gündür biz Anadolu Alevileri ne zaman Yezit adı geçse ‘lanet olsun’ diye sesleniriz. Bu acımızı diri tutmak adına her Muharrem ayında 12 gün oruç tutarız. Oruç boyunca yas tutar, ağıt yakar, içten içe ağlar ve su içmeyiz. Bu anlamda Muharrem Ayı'na ‘Matem Ayı’ da deriz” dedi.

Anlamları ve nedenleri farklı olmasına karşın, Ramazan Orucu’nun Sünniler için hangi değeri taşıyorsa, Muharrem orucunun Aleviler için aynı değeri taşıdığına dikkat çeken Balkız, açıklamasında TRT’yi eleştirdi. Balkız şunları söyledi:

“Her Ramazan ayı geldiğinde başta Diyanet İşleri Başkanlığı, ilgili Bakanlık, Başbakanlık, İl Müftülükleri, Belediye Başkanlıkları başta olmak üzere TRT, televizyon, radyo kanalları hemen hemen bütün günlük gazeteler Ramazan ayını karşılar ve bayramla uğurlarlar. Bütün bu çevrelerde günlerce, saatlerce sürekli Ramazan orucu konuşulur, yazılır. TRT neredeyse her akşam bir camiden teravih namazından canlı yayın yapar. Toplu bir kampanyaya dönüşen bu faaliyetler, son yıllarda öylesi aşırı boyutlara ulaştı ki, bir-iki büyük kentimizin merkez semtleri dışında hiçbir kentimizde açık lokanta, lokal kalmadı. Oruç tutmadığı, yolda sigara içtiği için, hakarete uğrayan, saldırıya maruz kalan hatta öldürülen insanlarımız bile oldu.

Ramazan ayındaki genel manzara bu iken, Muharrem ayı sessiz sedasız, yas içinde gelir geçer. Bizim dışımızda kimse Muharrem orucumuzu hatırlamaz. 20 milyon Alevi, Muharrem ayını anımsarken, yaşarken, toplumumuzun öbür kesimi, neden anımsamaz, anımsıyor ise eğer neden bunu paylaşmaz. Bu görev, görevden öte, yurttaşlarının bu inancına saygı göstermesi gereken devlet ve onun organları, başta kamusal yayın yapması gerekliği yasalarla belirlenmiş olan TRT ve yayın etiği, tarafsız, eşit, hakça yayın yapmakta olduğu iddiasında olan yayın organları, Alevi okuyucularının, izleyicilerinin bu inancını ve hassasiyetlerini neden anımsamazlar?

Biz Aleviler bu toprakların gerçeğiyiz. Bu nedenle duymayan kulak duysun, görmeyen göz görsün diye bir daha söylüyoruz. Muharrem orucumuz 29 Aralık'ta başlıyor. Haberiniz olsun?

TRT’nin Muharrem ayında Alevilere söz vermeme tavrından vazgeçerek, Türkiye kamuoyuna öğretimizi anlatmak üzere muharrem orucu süresince, yani 12 gün boyunca günde bir saat program yapma talebimize olumlu cevap beklediğimizi yineliyoruz.” 

VATAN - ANKA - 27 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.