Alevilerden türban bildirisi

Alevilerden türban bildirisi

Alevilerden türban bildirisiAlevi dernekleri, üniversitelerde türban düzenlemesinden vazgeçilmesini istedi.Alevi dernekleri, üniversitelerde...

A+A-

Alevilerden türban bildirisiAlevilerden türban bildirisi

Alevi dernekleri, üniversitelerde türban düzenlemesinden vazgeçilmesini istedi.

Alevi dernekleri, üniversitelerde türbana serbestlik getirilmesini öngören düzenlemeden vazgeçilmesini isteyerek, düzenlemeye karşı her türlü demokratik gösteri ve karşı duruş hakkını kullanacaklarını bildirdiler.

AKP ve MHP’nin üniversitelerde türbana serbestlik getirilmesini öngören düzenlemesine tepki gösteren 30’a yakın Alevi derneği ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, türbana üniversitede serbestlik tanıma girişiminin “dinin hizmetinde bir devlet” oluşturma atağı olduğu kaydedilerek, laiklik anlayışı terk edilerek, halkı ilahi emirlere göre yönetme anlayışının egemen kılınmak istendiği ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin esas aldığı demokratik toplum modelini ve temel ilkesi olan laikliği ortadan kaldırmanın, toplum yapısını dini simgelere göre şekillendirme ve yapılandırmanın en tehlikeli aşaması olduğuna dikkat çekilen bildiride şu görüşlere yer verildi:

“Atatürk Türkiye’sinin, demokrasiye ve insan haklarına dayalı, çağdaş, eleştirel akılcılığı temel alan bilimsel, aydınlanmacı yüzüne örtü geçirmek ve ülke halkını karanlığa sürüklemektir. Toplumu çağdaş değerler ortak paydasında bütünleştirmek yerine, örtünenlerin, biz ve onlar ayrımının yarattığı kırılma noktasında, örtünmeyenler üstündeki baskısını meşrulaştırmayı amaçlamaktadır. ‘Üniversite’de yasak olmaz’ diyen, hak, özgürlük, inanç ve benzeri kavramları çarpıtan, düşünce ve ifade özgürlüğünü her alanda yasaklarken, baş örtmeyi bir hak ve özgürlük gibi sunan zihniyetin yapabileceği takiyenin varacağı boyutu gösteren çarpıcı bir örnektir. Biz bu düzenlemeden vazgeçilmesini talep ediyor, tüm kurum ve kuruluşları bu konuda göreve davet ediyor, her türlü demokratik gösteri ve karşı duruş hakkımızı kullanacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

-BİLDİRİYE İMZA ATAN DERNEKLER-

Bildiriye imza atan derneklerin isimleri şöyle :

"Ataçağ Oluşumu, Divriği Kültür Derneği, Divriği Kültür Vakfı, Çorum-Der, Hacı Bektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği, Hüseyin Gazi Derneği, Hüseyin Gazi Vakfı, Divriği Kızılcaören Köyü Derneği, Divriği Ödek Köyü Derneği, Divriği Ürük Köyü Derneği, Divriği Karasar Köyü Derneği, Divriği Gedikbaşı Köyü Derneği, Divriği Şahin Köyü Derneği, Divriği Gökçeharman Köyü Derneği, Divriği Yalnızsöğüt Köyü Derneği, Divriği Kuluncak Köyü Derneği, Divriği Yerliçay Köyü Derneği, Divriği Merkez Gözecik Köyü Derneği, Divriği Bahtiyar Köyü Derneği, Divriği Bolova Köyü Derneği, Divriği Eğrisu Köyü Derneği, Divriği Olukman Köyü Derneği, Divriği Gökçebel Köyü Derneği, Divriği Kaledibi Köyü, Divriği Karaağaç Köy Derneği, Divriği Gölören Köyü Sandığı ve Divriği Ağın-Gözecik Köy Sandığı."

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 5 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.