Alevilerden 'zorunlu din dersi' protestosu

Alevilerden 'zorunlu din dersi' protestosu

Alevilerden 'zorunlu din dersi' protestosuEyleme İstanbul milletvekili Ufuk Uras da katıldı.Alevi dernekleri, "zorunlu din dersi" uygulamasını...

A+A-

Alevilerden 'zorunlu din dersi' protestosuAlevilerden 'zorunlu din dersi' protestosu

Eyleme İstanbul milletvekili Ufuk Uras da katıldı.

Alevi dernekleri, "zorunlu din dersi" uygulamasını protesto etti. Taksim'deki gösteride "Uygulama devam ederse, eylemler kitleselleşecek" uyarısı yapıldı..

Alevi derneklerinin, "zorunlu din dersi" uygulamasının kaldırılması için başlattıkları protesto eyleminin ikincisini dün İstanbul'da gerçekleştirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi üyesi yaklaşık 100 kişi Taksim Meydanı'ndaki tramvay durağında buluştu. Kalabalık, "Alevi inancı yasaklanamaz", "Demokratik, bilimsel, laik eğitim", "Diyanet işleri zorlama işleri" şeklinde slogan attı. İkincisi gerçekleşen oturma eylemine ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras da katıldı. Uras burada yaptığı açıklamada, İslam'da ruhbanlık yok denildiğini ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ruhbanlık yaptığını belirterek, "Diyanet işleri din işlerini değil bir mezhebin işlerini yapıyor. Hac zamanı, hac işlerini düzenleyemiyor ve hacca gidenlere Şiiliği kötülüyor" dedi.

'ALEVİLER YOK SAYILIYOR'

Grup adına yapılan basın açıklamasında ise Alevilerin dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olmak istedikleri belirtilerek, "Camiye, kiliseye, havraya yasal statü hakkı veriliyor. Söz konusu cemevi olunca 20 milyon Alevi yok kabul ediliyor. Yine Alevi gençlerin taze beyinleri, Sünni anlayışının din kültürü ve ahlak bilgisi dersi doğrultusunda tahrip edilecek" denildi. Avukat Kazım Genç ise "Yargı kararlarına uymazsanız Alevi toplumu hak arama mücadelesini alanlara taşıyacak" dedi. Grup yarım saat süren oturma eylemi yaptıktan sonra üçüncü büyük eylemin 7 Eylül Pazar günü Ankara'da olacağı bildirerek dağıldı.

Müslim SARİYAR SABAH

'Artık eylemlerimizi kitleselleştireceğiz'

'Artık eylemlerimizi kitleselleştireceğiz'

Çocuğunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için Danıştay'da açtığı davayı kazanan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu zamana kadar haklarımızı aramak için sokağa inmedik. Hukuki yollarla soruna çözüm aradık. Ancak hükümet Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu din dersi aleyhine aldığı kararlara rağmen henüz harekete geçmedi. Okullar açılıncaya kadar oturma eylemlerimizi Alevi toplumunun temsilcileri düzeyinde devam ettireceğiz. Sonuç alınmazsa okullar açıldıktan sonra kitlesel eylemler düzenleyeceğiz" dedi.

Barış ERDOĞAN /HABER MERKEZİ
SABAH - 1 Eylül 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.