Aleviler'den 'Zorunlu din dersi' uyarısı

Aleviler'den 'Zorunlu din dersi' uyarısı

Aleviler'den 'Zorunlu din dersi' uyarısı PİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) çağrısıyla Kızılay YKM önünde...

A+A-

Aleviler'den 'Zorunlu din dersi' uyarısı Aleviler'den 'Zorunlu din dersi' uyarısı

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) çağrısıyla Kızılay YKM önünde oturma eylemi yapan Aleviler, hükümete “Zorunlu din dersini kaldır, mahkeme kararlarını uygula” uyarısı yaptılar. Aleviler, gerekirse dersleri boykot edeceklerini de ifade ettiler.

PSAKD’nin çağrısıyla YKM önünde toplanan Aleviler, “Zorunlu din dersi kaldırılsın, AİHM kararları uygulansın” pankartı ve “Bilimsel, laik, demokratik eğitim istiyoruz”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Mahkeme kararları uygulansın”, “Eşit yurttaş, demokratik Türkiye” dövizleri açtılar. AKP ve zorunlu din dersi karşıtı sloganlar atan Aleviler, hükümeti, mahkeme kararlarını uygulamaya, çocuklarını asimile etmekten vazgeçmeye çağırdılar.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ve diğer Alevi örgütleri yöneticileri, KESK ve bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, EMEP Ankara İl yöneticilerinin de destek verdiği eyleme daha sonra BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ile Barış Meclisi Ankara Girişimi bileşenleri de katıldı.

TÜRK VE SÜNNİ DEVLET

Burada konuşan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştirenlerin tek tip insan yaratmayı hedeflediğini, faşist zihniyetlerin ürünü olarak Anayasanın 24. maddesiyle Alevilerin asimilasyonu için din derslerinin zorunlu hale getirildiğini anlattı. “Bu devletin genetik kodlarında sadece Türk ve Sünni olmak vardır” diyen Gümüş, Anayasada Alevilerin, Kürtlerin, gayrimüslimlerin olmadığını ifade etti.

Anayasanın 24. maddesinde, “Herkesin din ve vicdan özgürlüğüne sahip olduğunun” belirtilmesine karşın, aynı maddede din eğitiminin ilkokullarda ve ortaöğretim okullarında zorunlu olduğunun altını çizen Gümüş, “Sahte bir laiklik anlayışı ile gözler boyanmak istenmektedir” dedi.

Dernek olarak on yılı aşkın bir süredir “din kültürü” adı altında yapılan zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadele yürüttüklerini, bu ad altında İslam dininin eğitim ve öğretiminin yapıldığını kaydeden Gümüş, üstelik bu eğitimin 10 yaşındaki çocuğa zorla verildiğinin altını çizdi.

Din kültürü adı altında, zorla yaptırılan bir inancın öğretilmesinin, nüfusu 20-25 milyonu bulan Alevi-Bektaşileri asimile etmeye yönelik olduğuna vurgu yapan Gümüş, “Bizler AKP’nin mayasında özgürlükler olmadığını biliyoruz. Nitekim son anayasa değişikliği paketinde zorunlu din derslerine dokunmamış, darbecilerle hesaplaşacağı yalanını söylerken o darbeci zihniyetin hazırladığı anayasanın 24. maddesini değiştirmemiştir” diye konuştu.

AİHM KARARLARI UYGULANSIN

AİHM’in zorunlu din derslerini, “İnsan hak ve özgürlüklerine aykırı” bulduğunu hatırlatan Gümüş, hükümetin yapması gerekenin AİHM kararlarının iç hukukta gereğini yapmak olduğunu söyledi.

Bunu yapmak yerine AKP’nin “sahte Alevi açılımları” ile Alevileri Sünnileştirme yolunda sinsi politikalar geliştirdiğini, zorunlu din derslerini fiili olarak fazlalaştıracak adımlar attığını, Diyanet İşleri Başkanlığını daha da güçlendirdiği gibi Alevileri de diyanetin içine sokmanın yollarını aradığını anlatan Gümüş, AKP’nin sahte özgürlük laflarına inanmadıklarını söyledi.

MAHALLE İMAMLIĞI

4. Din Şurası’nda alınan kararlarla toplum ve devlet düzeninde dini referansların güçlendirilmek istendiğine de dikkat çeken Gümüş, İstanbul Selimpaşa’da düz lisenin kapatılıp, imam hatip lisesine dönüştürüldüğünü, 5 ilde sessiz sedasız mahalle imamlığı uygulamasını başlattığını bildiklerini ifade etti. “Biliniz ki o imamlarınız bizim mahallelerimize giremeyecektir” diyen Gümüş, ileriki süreçte geceyi de Güvenpark’ta geçirecekleri oturma eylemi yapacaklarını, mücadelelerinin zorunlu din dersleri kaldırılana kadar süreceğini söyledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da zorunlu din dersini sürdürmenin bir inat olduğunu belirterek, bu inattan vazgeçilmesini, bilimsel, demokratik, laik eğitimin uygulanmasını istedi. Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi gerçekleştirilerek, hükümet zorunlu din derslerini kaldırmaya çağrıldı.

Ankara/EVRENSEL - 19.09.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.