Alevilerden Zorunlu Din Dersine Karşı Toplu Dilekçe ve Yürüyüş

Alevilerden Zorunlu Din Dersine Karşı Toplu Dilekçe ve Yürüyüş

Alevilerden Zorunlu Din Dersine Karşı Toplu Dilekçe ve YürüyüşAlevi örgütleri 9 Ekim'de İzmir'de eylem yapacak ve Torbalı...

A+A-

Alevilerden Zorunlu Din Dersine Karşı Toplu Dilekçe ve YürüyüşAlevilerden Zorunlu Din Dersine Karşı Toplu Dilekçe ve Yürüyüş

Alevi örgütleri 9 Ekim'de İzmir'de eylem yapacak ve Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne uygulamanın kaldırılması taleplerini içeren dilekçeler verecekler. ABF son dönemde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için Ankara'ya yürüyüş düzenliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) zorunlu din dersi uygulamasına karşı bir süredir eylemler yapan Alevi örgütleri 9 Ekim Perşembe günü İzmir’de bir protesto gösterisi düzenleyecek.

Eylemin ardından Torbalı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne toplu dilekçe verecek Aleviler 7-8 Kasım’da Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirecekler.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bünyesinde faaliyet gösteren Alevi Bektaşi Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin zorunlu din dersine karşı 9 Ekim Perşembe günü protesto eylemi saat 12.30’da başlayacak.

Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanacak olan federasyon, dernek üyeleri ve öğrenci velileri burada zorunlu din dersinin kaldırılması taleplerini içeren dilekçelerini müdürlüğe verecekler.

Federasyon yaptığı açıklamada hazırladıkları dilekçelerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersine ilişkin kararlarına dikkat çektiklerini belirttiler.

AHİM kararı

AİHM, Ekim 2007'de aldığı kararla zorunlu din derslerinin "eğitim hakkı"nın ihlali olduğunu söylemişti.

Hasan Zengin ve kızı Eylem'in başvurusunda mahkeme, dersin içeriğinin sadece İslam'ın Sünni yorumuna dayandığını vurgulamıştı.

Mahkeme ayrıca gayrimüslim çocukların dersten muaf tutulmasının da "inanç özgürlüğünü" sağlamak için yeterli olmadığını söyledi.

Aleviler Ankara’ya yürüyecek

ABF’nin çağrısıyla, temel taleplerini kamuoyuna duyurmak için 7-8 Kasım tarihlerinde Ankara'ya bir yürüyüş düzenleyecek olan Aleviler 9 Kasım’da Ankara’da bir miting yapacaklar.

Yürüyüş ve mitingi yazılı bir açıklamayla duyuran ABF “sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, sol siyasi partileri, tüm Alevi örgütlerini, desteğe çağırdı. (BÇ/EÜ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
6 Ekim 2008, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.