Alevilere bir dokundum, bin ses verdiler

Alevilere bir dokundum, bin ses verdiler

Alevilere bir dokundum, bin ses verdilerMeral TAMERDSP’nin İstanbul ve Ankara il başkanları Alevi. Kuşadası’nın AKP’li belediyesi bir ilke...

A+A-

Alevilere bir dokundum, bin ses verdilerAlevilere bir dokundum, bin ses verdiler

Meral TAMER

DSP’nin İstanbul ve Ankara il başkanları Alevi. Kuşadası’nın AKP’li belediyesi bir ilke imza attı; cemevinden su parası almayacak

Arkadaşımız Devrim Sevimay‘ın yazı dizisi “Sol çıkışını arıyor”dan yola çıkarak yazdığım “Aleviler, kadınlar ve yoksullar” başlıklı yazıya kadınlar ve yoksullar ses vermedi; Aleviler ise tam tersine yoğun ilgiyle karşıladı.

Yazar-şair-çevirmen Hasan Kaya, DSP’nin  Aleviliği kendi gönlünce tanımlamak yerine, Alevilerle bir araya gelip sorunları birlikte saptayarak politika üretmesini önerirken, “Kolaycı bir yaklaşımla Hacı Bektaş Veli üzerinden bir tanım yapıldığında, Anadolu’daki bir çok Alevi, bu tanım içinde kendisini bulamayacaktır” diyor.

AKP boşluğu dolduruyor

Kendini “Alevi ile evli bir Sünni” olarak tanıtan okurum Nedim Yazıcı‘nın da DSP Başkanı’na itirazı var:

Cemevlerinin statüsü, Alevilerin Diyanet’ten dışlanmaları, daha da kötüsü mevcut iktidar tarafından din dışı gibi algılanıp ıslah edilmeye, tektipleştirilmeye çalışılması gibi Alevilerin gerçek sorunları ortada dururken, sayın Sezer’in göstermelik birkaç işi öne çıkartması ve yaptık dediği her şeyin, Aleviliği sadece bir kültür olayına indirgemesi acıdır. Türkiye’de sol siyaset, en güçlü olması gereken alanları hep boş bıraktığı için, o boşluklar bugün AKP tarafından şaşaalı göz boyamalarla dolduruluyor.

DSP Başkanı Zeki Sezer ise Alevilerin sorunlarına hiç de uzak olmadıklarını vurgulayarak “İstanbul ve Ankara il başkanlarımız Alevi. Alevidir diye koymadık, ama sorunları içimizde duyumsuyoruz” diyor.

Kuşadası’nda bir ilk

Alevilere bir dokundum, bin ses verdilerBu arada hoş bir gelişme oldu. Benim yazının yayınlandığı 3 eylül günü, Kuşadası’nın AKP’li Belediye Başkanı Fuat Akdoğan başkanlığında toplanan Belediye Meclisi’nde, belediye sınırları içindeki cemevinin ibadet yeri olarak kabul edilmesine, cemevine ait su ücretinin de cami ve diğer ibadethanelerin tarifesi üzerinden alınmasına oybirliğiyle karar verildi. Bu bir ilk, umarız gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri avukat Kazım Genç, Akdoğan’a gönderdiği teşekkür yazısını bize de fakslamış:

İnancımızı, kültürümüzü yaşamak konusunda yoğun sıkıntılarımızın bulunduğu, inkâr edildiğimiz, yok sayılmaya devam edildiğimiz bugünlerde, belediye meclisinizin oy birliğiyle aldığı karar, Alevi toplumunun inancına saygının ve hoşgörünün, ilçenizde egemen olduğunu göstermiş, bizi Türkiye’de demokrasinin geleceğiyle ilgili olarak umutlandırmıştır.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Fevzi Gümüş‘ten gelen e-posta ise eylem kokuyor: “AKP eliyle ülkemizde hâkim kılınmak istenen gericilik dalgasına karşı, Alevilerin demokratik taleplerini eksen alan bir dizi eylemi hayata geçireceğiz. Zorunlu din dersleri uygulamasına karşı AİHM ve Danıştay kararlarının uygulanması için geçen hafta sonu İstanbul, İzmir, Adana, Malatya ve Torbalı’da oturma eylemi yapan Aleviler, bu hafta sonu Pir Sultan Abdal Derneği’nin 52 şube başkanının katılımıyla Ankara’da oturma eylemi yapacak.”

Eylemlerin ortak sloganı, bizlerin duygularına da tercüman: “Çağdaş bilimsel, demokratik ve laik eğitim istiyoruz.

Meral Tamer

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy1957 = 'mtamer' + '@';

addy1957 = addy1957 + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text1957 = 'mtamer' + '@' + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

1957 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 7 Eylül 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.