Alevilere devletten 'vakıf' formülü

Alevilere devletten 'vakıf' formülü

Alevilere devletten 'vakıf' formülü Hükümet, cemevlerine ibadethane statüsü vermeden buraların elektrik, su masraflarını...

A+A-

Alevilere devletten 'vakıf' formülü Alevilere devletten 'vakıf' formülü

Hükümet, cemevlerine ibadethane statüsü vermeden buraların elektrik, su masraflarını karşılamak, dedelere maaş vermek için "vakıf" formülü geliştirdi. Kurulacak Cemevleri Vakfı'na her yıl devlet para aktaracak. Vakıf da bu paraları masraflar ve Alevi dedelerine maaş ödemek için kullanacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Alevilerin iftarına katılması ile başlayan ve zaman zaman kesintiye uğrayan Alevi açılımında yeni bir aşamaya gelindi. Erdoğan'ın görevlendirdiği Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, AKP'nin Alevi milletvekilleri ve bürokratlardan oluşan komisyon, bir çalışma yaptı. Komisyon, tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili devrim kanunlarına aykırı olacağı ve sorun yaratacağı gerekçesiyle cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine sıcak bakmıyor. Bunun yerine cemevleri yeni bir statüye kavuşturulacak. Hükümetin önümüzdeki günlerde Alevilere önereceği, toplumda kabul görmesi halinde hayata geçireceği bu formül ile "cemevleri" ya da başka bir isim adı altında vakıf kurulacak. Devlet bütçesinden bu vakfa para aktarılacak. Vakıf da Türkiye genelinde faaliyet gösteren cemevlerine bu parayı dağıtacak.

SABAH - Zübeyde YALÇIN - 29.12.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.