"Alevilere En Büyük İyilik Onları Özgür Bırakmak"

"Alevilere En Büyük İyilik Onları Özgür Bırakmak"

"Alevilere En Büyük İyilik Onları Özgür Bırakmak"EDP'nin ALEVİ SEMPOZYUMUEDP'nin ''Alevilerin Sorunları ve...

A+A-

"Alevilere En Büyük İyilik Onları Özgür Bırakmak""Alevilere En Büyük İyilik Onları Özgür Bırakmak"

EDP'nin ALEVİ SEMPOZYUMU

EDP'nin ''Alevilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri'' sempozyumunda, EDP lideri Halis, Diyanet İşleri Başkanlığınca uygulamaya konulan ''Mahalle İmamlığı'' projesini, "AKP'nin Alevilerin toplumsal hayatına müdahale" olarak değerlendirdi.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (EDP) düzenlediği ''Alevilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri'' sempozyumunda konuşan EDP Genel Başkanı Ziya Halis, Diyanet İşleri Başkanlığınca uygulamaya konulan ''Mahalle İmamlığı'' projesini, "AKP'nin Alevilerin toplumsal hayatına müdahale" olarak değerlendirdi.

Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda, Alevilerin yüzyıllar önce yaşadıkları olayların korkusuyla sorunlarını çözemeyeceklerini söyleyen Halis, "Alevilerin birikmiş korkularından kurtulması gerekiyor" dedi.

Halis, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Suni inancının hakim olduğu Osmanlı, Alevilere, çok sert ve  insafsızca davranmıştır. Cumhuriyet döneminde ise Aleviler dağlara mağaralara sığınmak zorunda kalmış yoksuz bir alevi bir toplumu ile karşılaşıyoruz.

"Alevilerin, bu konularda ne kadar hassas ve rahatsız olduğunu unutmayınız. Bu konuda dikkatli olmayanların bunun bedelini ödemeye mahkum olacaklarından hiçbir şekilde kuşku duymuyorum.

"Sistem mağdurları ile birlikte ortaklaşa mücadele etmedikçe,  gerçek bir Alevi özgürleşmesi olmaz. Alevilere iyilik etmek istiyorsanız, onları özgür bırakınız. Onları demokratik ve gerçekten laik bir Cumhuriyet için mücadele etmeleri konusunda teşvik ediniz.

"Birçok önemli inanç önderi ve şahsiyetleri adına kurulan ve temel hedefleri, onların felsefelerinin toplumumuzca anlaşılması için faaliyet göstermek olan bu platformların, ticari ve politik çıkarlara alet edilmesine müsaade etmeyiniz."

"Cemevleri dernek mi diyemesinler"

"Türkiye'de Laiklik ve Farklı İnanç Kesimlerinin Sorunları" konulu oturumun konuşmacılarından Agos Gazetesi yazarı Patruk Estukyan, "Bu ülkede Kürt sorunu var, Alevi sorunu var, Ermeni sorunu var. Aslında bu ülkede tolerans sorunu var" dedi.

"Öyle bir ülke kurmalıyız ki insanlar 'Bu cemevlerine dernek mi diyelim' diye cümle kurmaya cüret edemesin."

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Işılay Gözaydın da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "tek din odaklı bir kurum" olduğunu belirterek, "İslam dini içerisindeki farklı mezhepler buradan hizmet alamıyor, o gruplarla ilgili bir düzenleme de yok" ifadesini kullandı.

Gözaydın'dan sonra söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hasan Klavuz, Alevilerin asimilasyona uğradığını söyledi.

Klavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedelerimiz atalarımız bu kimlik için nice bedeller ödeyerek bu güne geldiler. Aleviler,artık jandarma korkusundan cemevlerinin önüne nöbetçi koydular. Hiçbir inanç insan yakma emrini vermez ama ülkemizde 18 yıl önce insanları diri diri yaktılar. Ama Alevilerden özür bile dilemediler."(BT)

Berivan TAPAN -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy160 = 'berivan' + '@';

addy160 = addy160 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text160 = 'berivan' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

160 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 05 Aralık 2010, Pazar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.