Alevilere iftar yemeği sinsi bir proje

Alevilere iftar yemeği sinsi bir proje

"Alevilere iftar yemeği sinsi bir proje" Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevilere...

A+A-

Alevilere iftar yemeği sinsi bir proje"Alevilere iftar yemeği sinsi bir proje"

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevilere Muharrem ayında vereceği iftar yemeğinin, Alevilerin yapısal ve hukuksal alanda değişim isteyen reformlarını örtme çabası olduğunu savundu. Eser, “Alevileri gerici ve şeriatçı bir yapılanma içine çekmeye çalışan AKP hükümeti, bu sinsi projesinden derhal vazgeçmelidir" dedi.

Eser, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda düzenlediği basın toplantısında, AKP Hükümeti’nin "Alevi Açılımı"nı eleştirdi. AKP Hükümeti’nin Alevi sorunlarına karşı duyarlılık göstermeye çalıştığı yönündeki açıklamalarının önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Eser, şöyle konuştu:

"Fakat, herkesin hükümeti olma yerine kendi ideolojik yaklaşımına uygun bir duyarlılık gösteriyorsa, bundan sonuç çıkmaz. AKP hükümeti kadrolarının şimdiye kadarki kendilerine göre bir“Alevilik üretmeö yaklaşımına bakıldığında, ‘herkesin’ hükümeti gibi davranış göstermediği ortadadır. AKP hükümeti Alevisiz Alevilik projesinin peşine düşmüştür. AKP’li bakanlarının “biz kendilerine tanım getirdik, ama uymadıö itirafında ya da Alevileri satanistlerle eş değer tutan zihniyetlerinden bunu görmek mümkündür." Eser, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla uygulamaya konulan "Alevi Açılımı" ile Alevi-Bektaşi kurumlarının dışlandığı söyleyerek, resmi olarak kurulmuş ve kuruluş amaçları Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca onaylanmış Alevi Bektaşi kurumlarını dışlayarak, Alevilerin sorunlarına çözüm aramanın demokratik bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

Hükümetin, “AKP güdümlü bir Alevi kuruluşu" yaratma amacında olduğunu dile getiren Eser, “Federasyonumuza ulaşan bilgiler ve özellikle AKP milletvekili Reha Çamuroğlu’nun bazı Alevi dostları ile bu yönde çalışmalar içinde olduğu bilinmektedir. Hiçbir Alevi çatı örgütünün davet edilmediği görüşmelerin ve toplantıların yapıldığı, hatta bunlardan birinin TBMM çatısı altında olduğu basına da yansımıştır" diye konuştu.

Alevilerin zorunlu din dersleri, Diyanetin konumu, nüfus cüzdanlarındaki din hanesi, alevi kimliğinin Anayasal güvenceye kavuşturulması konularında talepleri olduğunu hatırlatan Eser, Başbakan Erdoğan’ın Muharrem ayında Alevilere vereceği iftar yemeğinin, Alevilerin yapısal ve hukuksal alanda değişim isteyen reformlarını örtme çabası olduğunu ileri sürdü.

AKP Hükümeti’nin Aleviler buluşmasını önce yapısal reformlar düzeyinde gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Eser şöyle konuştu:

“Resmen tanınmayan inancımızı, orucumuzu ve cemevlerimizi, AKP’nin siyasi malzeme olarak kullanmasını doğru bulmayız. Alevilerin sünnileştirilmesini hedefleyen projeler bir ‘Alevi sorunlarını çözme’ projesi olamaz. Alevileri gerici ve şeriatçı bir yapılanma içine çekmeye çalışan AKP hükümeti, bu sinsi projesinden derhal vazgeçmelidir. Alevilerin ortak örgütlenme ve yaşamlarını bölme amacı taşıyan bu girişimin mimarlığına soyunmuş AKP hükümetini asli görevlerine dönmeye davet ediyoruz. Başbakan Erdoğan’ın, ‘Alevilerin temsili’ için bir devlet kurumu oluşturulması fikri, hiçbir Alevi kurumu ile görülüşülmeden, tamamen kendilerinin çalıp, kendilerinin oynadığı türdendir." AKP’nin Alevilere yönelik yeni girişimlerini ABF olarak samimi görmediklerini vurgulayan Eser, “Alevi kurumların beş yıldır randevu vermeyen, Alevilerin üst kurumunu tek bir kez ziyaret etmeyen, bir hükümetin, Alevilik duyarlılığını samimi görmemiz mümkün değildir. Boş vaatlerin ve çözüm amacı taşımayan buluşmaların samimiyeti olmaz. Aleviler olarak, yani sorunun doğrudan mağdurları olarak, içinde olmadığımız hiçbir çalışmanın çözüm oluşturacağını düşünmüyoruz" dedi.

MİLLİYET - 5 Ocak 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.