Alevilere karalama ilk değil

Alevilere karalama ilk değil

Alevilere karalama ilk değil  Müftünün Alevileri aşağılamasının, ilde yaşanan ilk skandal olmadığı ortaya çıktıErzincan Tercan...

A+A-

Alevilere karalama ilk değilAlevilere karalama ilk değil
 
Müftünün Alevileri aşağılamasının, ilde yaşanan ilk skandal olmadığı ortaya çıktı

Erzincan Tercan Lisesi'nde din kültürü dersine giren ilçe müftüsünün Alevileri aşağılamasının, ilde bu yönde yaşanan ilk skandal olmadığı ortaya çıktı. Geçen yıl da Merkez İlköğretim Okulu din kültürü öğretmeninin Alevilere yönelik aşağılamalarda bulunduğu ve konunun valiliğe kadar taşındığı bilgisi alındı.

Tercan Lisesi'nde din kültürü dersine giren ilçe müftüsü Abdullah Bora'nın, 28 Kasım Çarşamba günü verdiği derste Alevileri aşağılamasına ilişkin skandal, yerel yönetim tarafından incelemeye alındı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise olay karşısında sessiz kalmayı tercih etti.

Öğretmeninin dersteki ifadelerinden rahatsız olarak konuyu ailesine aktaran Alevi öğrenci Gencay Coşar ve babası Ali Coşar 'a olayı büyütmemeleri telkininde bulunulduğu, onlara destek olan isimlerden de aynı şeyin istendiği belirtildi.

Hacı Bektaş Derneği Erzincan Şubesi Başkanı Sadık Düzgün , geçen yıl da Erzincan Merkez İlköğretim Okulu'nun din kültürü öğretmeninin, öğrencilere "namaz kılın, oruç tutun" telkininde bulunduğunu, Aleviliğin yanlış ve saçma olduğunu söylediğini belirterek, "Konuyu valiliğe götürdük, şikâyet ettik.

Ancak fazla bir şey yapılmadan üzeri kapatıldı ne yazık ki" dedi. İlde bu türlü sorunların zaman zaman yaşandığını, çoğunlukla öğrenciler ve aileleri çekindiği için konuyu gündeme getirmediğini söyleyen Düzgün, bugün Tercan'a giderek konuyu araştıracaklarını bildirdi.

Eğitim-Sen Erzincan Şubesi Başkanı Ergün Yılmaz ise konuyu kendilerinin de araştırdığını, yaşananın ilk olmadığını söyledi. Yılmaz, AKP'nin özellikle bu dönemde uyguladığı Alevileri Sünnileştirme politikasının örneklerinin görüldüğünü vurgulayarak, geçen yıl Merkez İlköğretim Okulu'nda yaşanan olayın üzerinin kapatıldığına da dikkat çekti.

Yılmaz, Erzincan'daki yatılı okullarda kalan öğrencilerin ramazan ayında sıkıntılar yaşadığına, birçok öğrencinin oruç tutmadığı için zor durumda kaldığına işaret etti. Yaşanan sorunların veliler tarafından anlatılmadığını, "mimlenmekten korkulduğunu" anlatan Yılmaz, "Sorun yaşansa da üzeri kapatılmak isteniyor. Bu olayın da üzerini kapatmak için çaba gösteriliyor" dedi.

'Satanist demedim'

CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe, Cumhuriyet 'in Tercan'da yaşananları duyurmasının ardından aileyle, kaymakamla ve müftüyle görüştüğünü dile getirdi. Tınastepe, şunları aktardı:

"Müftü iddiaları kabul etmiyor. Aleviliğin tanımını sormuş bir öğrenci, kendisi de 'İslamiyetin tasavvufi yönü ağır basan bir kolu' olarak anlatmış. Bir başka öğrencinin ataistin ne olduğunu sorması üzerine de Tanrı tanımayanlara ataist dendiğini anlatmış ve 'Bu benim ailemden de çıkabilir, Alevilerden de çıkabilir, Sünnilerden de çıkabilir' demiş.

Satanist, din dışı gibi ifadeler kullanmadığını söylüyor. Kaymakam da olayı soruşturmak için müfettiş istemiş, olayın üzerine gidecek ancak müftünün böyle bir mizaca sahip olmadığını söyledi. Öte yandan aileyi tanıyorum. Kendi halinde, köyde yaşayan insanlar. Neden bu tür şeyler söyleme gereği duysunlar? Demek ki bir şeyler olmuş ki onları rahatsız etmiş, olay büyümüş."

Konuyu takip etmeyi sürdüreceklerinin altını çizen CHP'li Erol Tınastepe, gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını da belirtti.

Zeynep SAHİN
Cumhuriyet - 05.12.2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.