Alevilere Yönelik Asimilasyon Hedefi

Alevilere Yönelik Asimilasyon Hedefi

Alevilere Yönelik Asimilasyon HedefiAlevi Bektaşi Federasyonu MYK Üyesi Murtaza Demir, 2008 yılı mali bütçesinden Alevilere ödenek ayrılması taleplerinin...

A+A-

Alevilere Yönelik Asimilasyon Hedefi

Alevi Bektaşi Federasyonu MYK Üyesi Murtaza Demir, 2008 yılı mali bütçesinden Alevilere ödenek ayrılması taleplerinin hükümet tarafından görmezden gelindiğini belirterek, "Hükümet bir yandan Osmanlı'nın yarım bıraktığı asimilasyon hedefini gerçekleştirmeye çalışmakta, diğer yandan da "eğer bu asimilasyon hedefi tutmazsa" diyerek kendi uydusunda bir Alevi kurumsallığı yaratmaya çalışmaktadır" dedi.

Alevi Bektaş Federasyonu MYK Üyesi Murtaza Demir düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin beş yıllık iktidarında, Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik hiçbir adım atılmadığını kaydederek, AKP hükümeti Alevileri ve taleplerini görmezden gelirken, bir yandan Osmanlı'nın yarım bıraktığı asimilasyon hedefini gerçekleştirmeye çalışmakta, diğer yandan da "eğer bu asimilasyon hedefi tutmazsa" diyerek kendi uydusunda bir Alevi kurumsallığı yaratmaya çalışmaktadır" dedi.

-"AKP HÜKÜMETİ ALEVİ İNKARCILIĞINA DEVAM EDİYOR"

Hükümetin Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2 milyar YTL bütçe ayırdığını hatırlatan Demir, şöyle konuştu :

"Bu çerçevede birinci olarak "tüm yurttaşların hükümeti değil", salt Sünni yurttaşların dini ihtiyaçlarından, eğitiminden, iş ve aşından sorumlu bir hükümet gibi davrandı. Bizlerden "vergi" adı altında tahsil ettiği değerin büyükçe bir dilimini kendi cemaatine bol keseden dağıttı. Sünni İslam'a bol keseden aktarılan 2 milyar YTL, yaklaşık bir PETKİM fiyatıdır: Unutmayalım, Petkim'in satış fiyatı da yaklaşık 2 bin dolardır. Bu demektir ki, Sünni İslam'a her yıl bir Petkim bedeli kadar kaynak aktarılmakta; Alevilere de "yok" denilmeye devam edilmektedir. Bu mudur hükümet etmek? Bu mudur sizin adalet, eşitlik, hak, hukuk anlayışınız; demokrasi ve medeniyetler buluşması lafından anladığınız."

-"BAŞBAKAN'IN ALEVİLERLE İLGİLİ ÖZEL BİR SORUNU MU VAR"-

Demir, hükümetin AB ilerleme raporları doğrultusunda sadece Alevilik konusunda direndiğini savunarak, "Hükümetin ve başbakanın acaba Alevilerle özel bir sorunu mu vardır" diye sordu.

Hükümeti, Alevileri bölmek ve polemik yaratmak amacıyla yapay bir "Alevi örgütlenmesi" çabası altında olmakla suçlayan Demir, "Çıkar uğruna geçmişini inkar eden kimi adamları toplayarak, satın alarak, onlara milletvekili payesi vererek Alevileri bölmek, parçalamak, aralarına girmek, polemik yaratmak amacındalar. AKP güdümlü yeni Alevi Kurumu yaratmak isteyen yamakların bir an önce akıllarını başlarına almalarını dileriz. Unutulmasın diyalog arayan bizleriz, randevu talep eden bizleriz; daha dün bütçe talebi reddedilen yine bizleriz" şeklinde konuştu.

-"HAKLARIMIZI AİHM'DE ARAMAK ZORUNDA BIRAKMAYIN"-

Demir, demokratik laik sistemle yönetilen ülkelerde, hiç kimsenin bir başkasına, "sen öyle değil de şöyle inansaydın" veya "cemevinde değil, camide ibadet edeceksin" deme hakkı ve yetkisinin olmadığını söyleyerek, "Bu ibadet bugüne değin nasıl yapılmışsa bundan böyle de aynı şekilde yapılacaktır. Aleviler, ya da onların kurumları, hak ve hukuklarını mutlaka AB kurumları ve AİHM aracılığıyla aramak zorunda bırakılmamalıdır. Sosyal Hukuk Devleti sisteminde yasama ve yürütme sorumluluğu olanlar, bu eşitsizliği ve hoşnutsuzluğu gidermek ve onarmak durumunda; hatta zorundadırlar" dedi.

Konuşmasında hükümete de seslenen Demir, şöyle konuştu:

"Tutumunuz, önyargılarınız ve aşağılayıcı tavırlarınız yanlıştır. Türk milletinin dörtte birini, onların inançlarını, yol ve mabetlerini yok sayamazsınız. Çoğunluk avantajını zulüm yapma hakkı olarak uygulayamazsınız! Unutulmasın; sizler öyle isteseniz de, ülkemiz bir teokratik mezhep devleti değil, demokratik bir cumhuriyettir: En azından yasalarda böyle tanımlanmaktadır."

(ANKA) - 24.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.