Alevilere yönelik saldırıları onbinler kınadı

Alevilere yönelik saldırıları onbinler kınadı

Alevilere yönelik saldırıları onbinler kınadı   ALMANYA (31.12.2007)-Alman devlet kanalı ARD ve NDR tarafından yayınlanan “Tatort”...

A+A-

Alevilere yönelik saldırıları onbinler kınadıAlevilere yönelik saldırıları onbinler kınadı 
 
ALMANYA (31.12.2007)-Alman devlet kanalı ARD ve NDR tarafından yayınlanan “Tatort” adlı diziye yönelik tepkiler sürüyor. Dün Almanya'nın Köln kentinde, Domplatz'da Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) tarafından düzenlenen protesto mitingine onbinlerce kişi katılarak alevileri karalayan diziyi kınadı.

Avrupa'nın bir çok şehrinden katılım sağlanan mitinge AABF'ye üye tüm alevi federasyon ve derneklerin yanı sıra AvEG-Kon, ATİK, BİR-KAR, Anadolu Federasyonu, ÖDP, DİDF, LDK gibi demokratik kurumlarda kendi pankartlarıyla katıldı.

“İnanca saygı, insana saygıdır!”, “ARD ve NDR Televizyonu alevilerden özür dile”, “Zalimlere karşı gelin canlar bir olalım!”, “Sivas'ta yakan zihniyet, Almanya'da iş başında mı?”, “Almanya sende mi?” gibi dövizlerin ve pankartların yer aldığı mitinge ilgi oldukça yoğundu. Miting esnasında sık sık “Susma, sustukça sıra sana gelecek!”, “Kahrolsun faşizm, inançlara özgürlük!”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Miting'te AABF, Dedeler Kurulu adına ve Gençlik Komisyonları adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda ARD ve NDR TV kanallarının yayınladığı dizinin ortaçağ karanlığını temsil eden bir zihniyetin ürünü olup, inançlar arasında düşmanlığı körükleyen bir yaklaşımı ifade ettiği belirtildi. Saldırının yüz yıllardır alevi inancına yönelik gerici saldırıların bir parçası olduğunu, Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta alevileri yakanların, katledenlerin, inkar edenlerin aynı güçler olduğuna dikkat çekildi. Bu tür siyasal sosyal ve kültürel saldırılarla alevi inancından insanları incittiklerini belirten konuşmalarda, ARD ve NDR TV kanallarının özür dilemeleri ve diziyi yayından kaldırmaları gerektiği dile getirdi. Bu tür gerici değer yargılarına ve saldırılara karşı tüm insanlık ailesinin birlikte mücadele etmesini, dayanışma içinde olmasının çağrısını yaptılar.

Ozan Emekçi, Mikail Aslan ve Aşık Meftuni'de türküleriyle mitinge katıldı. Mitingte AvEG-Kon üyesi Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF)'in yayınladığı bildiri dağıtıldı.

ATILIM - 01 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.