Alevileri bölme operasyonu başladı

Alevileri bölme operasyonu başladı

Alevileri bölme operasyonu başladıOray Eğin / AkşamCHP'li Onur Öymen'in hem partisi hem de Türk Alevileri için talihsiz açıklamalarının...

A+A-

Alevileri bölme operasyonu başladıAlevileri bölme operasyonu başladı

Oray Eğin / Akşam

CHP'li Onur Öymen'in hem partisi hem de Türk Alevileri için talihsiz açıklamalarının ardından kopan fırtınadan sonra bir siyasi rant beklentisi çıkması çok garip değil mi? Meğer her şey partileşme adınaymış.

Bakın, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız son seçimlerden hemen önce Alevilerin hiçbir siyasi parti tarafından yeteri kadar temsil edilmediğinden yakınmış ve partileşme çalışmalarına başlayacaklarını duyurmuştu. Şimdi harekete geçildi.

Bu partinin niyeti, tam da Onur Öymen'e yönelik tepkilerle birleşince daha net ortaya çıktı: Alevilerin bugüne kadar CHP'ye verdiği desteği bölmek. Nitekim bir yabancı gazeteye konuşan Cengiz Çandar da bu durumdan çok hoşnut. Çandar, bugüne kadar CHP'nin oyunun iki temeli olduğunu, bunlardan birinin Alevi kitlesi birinin de geleneksel tabanı olduğunu savunuyor. 'Bu bölünme çok iyi oldu, CHP'nin maskesi düşsün' diye coşku içinde.

Yeni partinin temellerini atan Ali Balkız'ın ise beraber hareket ettiği isimler bir hayli ilginç. Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman, Erol Katırcıoğlu gibi akademisyenler... 10 Aralık hareketinden Burhan Şenatalar, İbrahim Kabaoğlu ve Süleyman Çelebi... Ayrıca da bağımsız milletvekili Ufuk Uras...

Güya bunlar yeni bir 'sol' parti kuracaklar. Ancak bu kadronun solcu olmadığı da ortada. Aslında bir liberal parti kurmaya çalışıyorlar. Ve Alevileri de geleneksel olarak yer aldıkları sol saflardan koparıp, alet etmeye çalışıyorlar.

Hatırlayalım, Onur Öymen'e yönelik tepkilerde en çok yandaş basının sesi gür çıkıyordu... Bu partiye de ilk destek yandaş gazetecilerden Derya Sazak tarafından verildi...

CHP'nin çökertilmesi için Mustafa Sarıgül'ün hareketine liberaller tarafından verilen abartılı desteği de unutmayalım.

'Yeni sol parti' adı altındaki bu liberal hareket de CHP'yi çökertmenin bir başka adımı. Bu hareketin içindeki adamların neyi savundukları, gizli gündemlerinin neler olduğu zaten biliniyor.

Ancak bu 'yeni sol parti' tartışmalarında üzerinde durulması gereken en önemli isim kuşkusuz Ali Balkız...

İlginç bir isim... Geçmişte Ankara'da bar işletirdi... Pir Sultan Abdal Derneği'ni kurdu, solculuk propagandası yaptı. Türk tarihinin en büyük kara lekelerinden Madımak olayında festival için entelektüelleri, solcuları, yazarları, şairleri Sivas'a götüren, organizasyonu yapan kişi o. O yıllarda sosyalizm propagandası yapıyordu.

Ancak savunduğu tek hak daha fazla cemevi kurulması... Alevilerin başka dertleriyle ilgili pek sözü çıkmıyor. Türkiye'deki Alevi meselesini sadece cemevine indirgeyip, asıl sorunu saptırıyor.

Elbette cemevleri kurulsun... Ancak Alevi vatandaşlarımızın tek sorunu cemevleri midir? Din dersleri, Aleviliğin öğretilmesi, Diyanet'in bağımsızlaştırılması daha öncelikli değil midir?

Ali Balkız için değil. Bir cemevi söylemi tutturmuş gibi... Maalesef bu söylem Alevi meselesini de küçültüyor.

Bir amaca hizmet etmek için Aleviler kullanılıyor... Sanıyorum Ali Balkız milletvekili olmak istiyor. Liberallerle de bu yüzden hareket ediyor.

Ne ilginç ki Ergenekon sürecinde de yandaş medya söylemini tutturmuştu: Akıl hastası olduğu belgeli İbrahim Şahin'den çıkan ve doğruluğu tartışmalı bir belgeye dayanarak öldürüleceğini düşünmüş, Savcı Zekeriya Öz'le görüşmüştü.

Bu fikir birliğinin altında yatan niyet ise çok açık: Alevileri kendi içlerinde bölüp soldan kopartmak, CHP'yi çökertmek, AKP'ye hizmet etmek...

Kısacası yine bir oyun oynanıyor, yine psikolojik bir hareket düzenleniyor... Ve Ali Balkız, Alevileri bu tertibe alet ediyor.

Öte yandan, dünkü gazetelerde yer alan tepkiler Alevilerin bu oyuna gelmeyeceklerini de düşündürüyor.

Ali Balkız'ın açıklamasına karşı Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Tekin Özdil 'Siyaset yapmak istiyorsa istifa etsin' diye yanıt verdi Balkız'a. Başka dernekler de benzer tepkiler verdi.

Açıkçası, her şeyden önce Ali Balkız Madımak'ın hesabını versin... Liberallerle iç içeliğini 'sol' adına nasıl yutturmaya çalıştığını açıklasın... Partileşme çabalarının altında yatan gerçek niyetini bilelim...

Oray Eğin

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy4489 = 'oray.egin' + '@';

addy4489 = addy4489 + 'aksam' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text4489 = 'oray.egin' + '@' + 'aksam' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

4489 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


AKŞAM - 4 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.