Alevileri Darbeci İlan Etmeye Kalktı

Alevileri Darbeci İlan Etmeye Kalktı

Alevileri Darbeci İlan Etmeye Kalktı Zaman gazetesi yazarı Türköne, Alevi Çalıştayı’nda Alevilerin iktidara gelme şansları olmadığı...

A+A-

Alevileri Darbeci İlan Etmeye KalktıAlevileri Darbeci İlan Etmeye Kalktı
 
Zaman gazetesi yazarı Türköne, Alevi Çalıştayı’nda Alevilerin iktidara gelme şansları olmadığı için ‘darbeci eğilim’ içinde olduklarını söyledi. Tepkiler üzerine, ‘Yanlış anlaşıldım’ dedi

‘SEÇİMLE İKTİDARA GELEMEZLER’

Hükümetin 2. Alevi Çalıştayı’ nda Alevileri şok edici bir tez ortaya atıldı. Zaman gazetesi köşe yazarı eski MHP’li  Mümtaz'er Türköne, Alevilerin sayısal olarak azınlıkta olduklarını söyleyerek, ‘bu kesim seçimle  iktidara  gelemeyeceğini düşündüğü için darbecileri destekleme eğilimi içine giriyor’ gibi bir tezi savundu. Türköne, Alevilerin kendilerini güven içinde hissetmeleri için hükümetin çözüm bulması gerektiğini söyledi.

KONUŞMASI TEPKİ ALDI

Toplantıda hazır bulunan bazı akademisyenler Türköne’yi ‘bu tür bir genellemenin sakıncaları’ konusunda uyardı. Dr. Ali Murat Irat, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Ali Yaman, ÖDTÜ'den Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir ve Akdeniz Üniversitesi'nden Fuad Bozkurt tepki gösterdi. Akademisyenler, Türköne'nin sözlerini ‘suçlama’ olarak değerlendirdi. Türköne yanlış anlaşıldığını ifade ederek geri adım attı.

İlkine 3-4 Haziran'da Alevi dernek ve vakıf temsilcilerinin katıldığı Alevi Çalıştayı’nın ikincisine darbe tartışması damgasını vurdu. “Alevilere Akademik Bakış” olarak belirlenen çalıştaya, Alevilik konusunda çalışmaları bulunan Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 35 akademisyen katıldı. Oturumda konuşan Emekli Öğretim üyesi ve Zaman Gazatesi yazarı Mümtaz'er Türköne’nin, Alevilerin azınlıkta olduğunu için iktidara legal yollarla gelme şanslarının olmadığını düşündüklerini söylediği öğrenildi. İddaya göre Türköne, bu nedenle Alevilerin darbe eğiliminde olduğu yönünde yorumlarda bulundu. Edindiğimiz bilgiye göre Türköne'nin sözlerine çalıştaya katılan Dr. Ali Murat Irat, Abant İzzet Baysal üniversitesi'nden Ali Yaman, ÖDTÜ'den Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir ve Akdeniz Üniversitesi'nden Fuad Bozkurt tepki gösterdi. Akademisyenler, Türköne'nin sözlerini suçlama olarak değerlendirdi. Tartışmaların ardından Mümtaz'er Türköne yanlış anlaşıldığını ifade ederek geri adım attı.

KENTEL: ALEVİLERE DARBECİ DENEMEZ

Basına kapalı gerçekleşen çalıştaya verilen arada BirGün'e konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Ferhat Kentel, darbecilik tartışmasıyla ilgili "Aleviler, Sunniliğin baskısından kurtulabilmek için, onun daha üstünde meşru bir dil olan laikliği en fazla kim kullanıyorsa ona daha fazla güven duyabiliyorlar. Bu da ordu olabilir. Fakat bu Alevilerin darbeci olduğu anlamına gelmez. Bütün Türkiye ne kadar darbeciyse Aleviler de o kadar darbeci." şeklinde konuştu.

"Çalıştay'dan Alevi sorununa çözüm çıkabilir mi?" sorusuna Kentel, "Sorunu konuşmanın tabuları aşılabilir ve yolları açılabilirse bu bir sonuçtur. Hükümetin içinde bir niyet var fakat bir yandan da hükümetin içinde Cemil Çiçek gibi faktörler de var. Akademiden bazı insanlar Ermeni Konferansı düzenlediği zaman Çiçek çıkıp 'bizi sırtımızdan hançerlediler' demişti. Akademinin üstünde baskı uygularsan konuşamazlar. Hükümet kendi içinde sorunun konuşulmasının önünü açıp, açmayacağına karar vermesi gerekir. Bazı şeyler konuşulamaz bu hükümet için." cevabını verdi.

ÖZİPEK: KOLLEKTİF BİR SUÇLAMA DEĞİL

Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Bekir Berat Özipek ise Türköne'nin sözlerinin bir tespit olduğunu ve kollektif bir suçlama olmadığını söyledi. Özipek, akademisyenlerin Aleviliği tartışması ile ilgili ise şunları söyledi: "Üniversitelerden çok şey beklememek lazım. Çünkü üniversiteler Türkiye'de toplumun ve siyasetin gerisinde. Üniversiteler sadece Alevi sorununda değil, Kürt, Ermeni, türban, asker sivil ilişkileri konusunda da bugüne kadar anlamlı bir katkı yapmış değil. Üniversiteler resmi ideolojinin yeniden üretildiği kurumlar. Sorunları ortaya çıkaran resmi ideolojinin kendisi. Üniversiteden bir bütün olarak birşey beklememek lazım, fakat üniversitenin içinden, bilgisine güvenilebilecek akademisyenlerden birşey beklenebilir. Hükümetin akademisyenleri dinleyip görüşlerini alması çok önemli. Bu ilk kez oluyor. Bilim insanlarının olumlu adımları görüp olumsuzları da anında söylemesi lazım."

ÇELİK: HALA TARTIŞMAMIZ TALİHSİZLİK

Çalıştay’ın açılış konuşmasında söz alan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Alevilik konusu istismar edilmeyecek kadar hassas, çözümsüz bırakılmayacak kadar hayatidir" dedi.

Türkiye'nin artık toplumsal sorunları tartışabilme olgunluğuna eriştiğini belirten Çelik, "Bugün tartışacağımız konu tarhi çok eskilere dayanan, toplumumuzun sadece bir kısmını değil tamamını yakından ilgilendiren, ancak hak ettiği oranda üzerinde çok fazla kafa yorulmayan, sosyal bir gerçekliği yansıtıyor. Tektipleşmeye dayalı insan anlayışının geride kalmış olmasına rağmen, hala bu yaklaşımın uygulamaları sonucunda ortaya çıkan sorunları, tartışmaya devam etmemiz büyük bir talihsizliktir." şeklinde konuştu. Bakan Çelik, Alevi-Bektaşi sorunu ve taleplerine çözüm üretmenin siyaset kurumunun görevi olduğunu ifade ederek, "Çözüm konusunda başta siyasi partiler olmak üzere hemen herkesin toplumumuzun bir arada yaşam refleksine uygun bir şekilde hareket etmesi süreci daha da kısaltacaktır." dedi.

BİRGÜN - OZAN BİLİR - 09 Temmuz 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.