'Alevileri dinlemedik artık bu değişecek'

'Alevileri dinlemedik artık bu değişecek'

'Alevileri dinlemedik artık bu değişecek' 35 Alevi derneğinin katıldığı Alevi Çalıştayı'nda konuşan Bakan Çelik, "Dinlemekle...

A+A-

'Alevileri dinlemedik artık bu değişecek'
'Alevileri dinlemedik artık bu değişecek'

35 Alevi derneğinin katıldığı Alevi Çalıştayı'nda konuşan Bakan Çelik, "Dinlemekle yetinmeyeceğiz, önyargısız ve çözüm odaklı bir yaklaşım içinde olacağız" dedi.

Alevilerin hükümetten istek ve temennilerinin belirleneceği Alevi Çalıştayı'na, geçen yıl Başbakan Erdoğan'la iftar yemeğine katılmayarak protesto eden dernekler de katıldı. Ankara'da dün düzenlenen Alevi Çalıştayı'nda, o dönemde iftara gidenleri "düşkün" ilan edeceklerini açıklayan Pir Sultan Abdal Derneği ile Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticileri de bulundu. Çalıştayın açılışını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Alevilerin sorunlarına yeterince kulak veremedik" dedi. İki gün sürecek ve dün başlayan çalıştaya, Alevi ve Bektaşi derneklerinin önde gelen isimlerinden 35 kişi katıldı.

EMPATİ EKSENLİ

Çalıştayın açılışını Devlet Bakanı Faruk Çelik yaptı. Çelik, çalıştayın tarihsel açıdan öneme sahip olduğunu belirterek Alevilerin sorunlarının insan hakları ve demokrasi perspektifinden ele alındığında çözüme daha açık olunacağını belirtti. Çelik, "Maalesef bugüne kadar sorunların çözümsüz kalması bir yana zaman zaman gündeme gelen politik beklentiler dışında Alevilere yeterince kulak verildiği söylenemez" dedi. Alevilerin sorunlarına "ihmalkâr" yaklaşımları kesinlikle benimsemediklerini belirten Çelik, hükümetin konuya partilerüstü yaklaşarak, çözüm için inisiyatif kullanmak istediğini belirtti. "Hükümet olarak sağlam ve tam okunabilir bir Alevi fotoğrafına ulaşmak istiyoruz" diyen Çelik, "Sadece dinlemekle yetinmeyeceğimizi, ön yargısız, empati eksenli ve her şeyden önemlisi çözüm odaklı bir yaklaşım içinde olacağımızı ifade etmek istiyorum" dedi. "Hamın pişmesine katkı sağlamayanlar, pişmişe ham ekmekten geri durmamışlardır'' diyen Çelik, bunların da Alevi toplumunun bazı kesimlerinde, 'kendini ötekileştirme' ve 'mahrumiyet psikolojisiyle' bütünleşme gibi olumsuzluklara yol açtığını belirtti.

ZORUNLU DİN DERSİ

35 Alevi derneğinin de katıldığı çalıştayda, cemevleri, din-devlet ilişkileri ve eğitim konularına yönelik görüşler bildirilecek. Alevilerin başlıca talepleri arasında, zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Madımak Oteli'nin müzeleştirilmesi yer alıyor.

"İYİ BAŞLADIK İYİ BİTSİN"

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da, "Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitli olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördük ve anladık. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve isteklerimizin arkasında olacağız'' dedi. ANKARA

'Devlet ilk defa adını koyup dinledi'

AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu, 'tarihi bir gün yaşadıklarını'' ifade ederek, "Devlet ilk defa adlarını koyarak Alevilerin sorunlarını dinledi'' dedi. Basında Alevi Çalıştayı'na ilişkin "AK Parti Hükümeti bir çizgi değişikliği mi yaşıyor?'' şeklinde haberler gördüğünü dile getiren Çamuroğlu, "Böyle bir şeyin olmadığını, çalıştayın 1.5 yıl önce de programları içinde olduğunu'' kaydetti. Çamuroğlu, "Çalıştayın Muharrem iftarlarıyla karıştırılmaması gerektiğininin" de altını çizdi. Çamuroğlu, "İftarda masaya oturtamadığınız örgütler toplantıda bir aradalar. Bu daha mı iyi bir şey?'' sorusuna şu karşılığı verdi: "Zaten davet edilmemişlerdi ki oturtalım."

'Çalıştayı başlangıç kabul ettik'

HACIBektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil, "6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiçbirinde yer almıyoruz'' dedi. Çalıştayı "bir başlangıç'' olarak değerlendiren Özdil, diyaloğa yönelinmesi için usul konusundaki sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyledi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de dünkü oturumda, ilahiyat kökenli ve siyasetçi katılımcıların bulunmasının "hoş olmadığını'' öne sürdü. Geçmez, "Hacı Bektaş Belediye Başkanı davet ediliyorsa, Tunceli Belediye Başkanı'nın da çağrılması gerekirdi'' dedi. Alevi Dedesi Muharrem Ercan sorunların çözümü için ilk adım olacağını ve iyi niyetle karşıladığını kaydetti.

SABAH - 4 Haziran 2009

***

Alevi açılımında tarihi gün...

Hükümetin Alevi açılımında ilk büyük toplantı dün başladı.35 Alevi örgütü hükümetten beklentilerini anlatırken Devlet Bakanı Çelik, sorunun çözümü konusunda kararlı olduklarını söyledi...

Bilkent Otel'de yapılan Alevi Çalıştayı'nın açılışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Bu girişimimizde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz" dedi.

İnisiyatif kullanacağız

Alevi vatandaşların çeşitli sorunları olduğunu bildiklerini söyleyen Çelik, tarihsel arka plana sahip bu sorunların karşılıklı önyargılar, ihmaller, gözardı etmeler ve ilgisizlik neticesinde çözümsüz kaldığına dikkati çekerek, "Konuya siyaset ve partilerüstü yaklaşan Hükümetimiz sorunlara kalıcı çözümler bulunması, taleplerin değerlendirilmesi noktasında inisiyatif kullanma kararlılığındadır" dedi.

İsteklerimizin arkasındayız

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitvar olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördük ve anladık. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz " derken, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan da "bu çalıştayın kendisi için bir sürpriz olmadığını", Başbakan Erdoğan'la görüşmesinde Alevi açılımı konusunda yapılacakların gündeme geldiğini söyledi.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil, "6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiçbirinde yer almıyoruz" dedi.

‘BUGÜN TARiHi BiR GÜN’

AK Parti'nin Alevi kökenli Milletvekili Reha Çamuroğlu, "Tarihi bir gün yaşadıklarını" ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk defa adlarını koyarak Alevi vatandaşların sorunlarını dinledi" dedi. "Çalıştayın Muharrem iftarlarıyla karıştırılmaması gereğini" ifade eden Çamuroğlu, "bunun bir çalıştay, Muharrem iftarının da duygusal günün paylaşıldığı bir yemek olduğunu" söyledi.

Çamuroğlu, "Bu, baştan beri sürdürdüğümüz çizginin doğal sonucudur. Başta ilan ettiğimiz bir durumdur" dedi. Reha Çamuroğlu, bir gazetecinin "İftarda masaya oturtamadığınız örgütler şu anda toplantıda bir aradalar. Bu daha mı iyi bir şey?" sorusuna ise "Oturtamadığımız diye bir şey yok. Zaten davet edilmemişlerdi ki oturtalım" karşılığını verdi.

BUGÜN GAZETESİ - 4 Haziran 2009

***

Toplumsal barış için bütün engelleri aşalım

Alevilerin sorunlarının bugüne kadar hep gözardı edildiğini belirten Çelik, hükümetin çözüm yönünde kararlı olduğunu vurguladı. ‘Çözüm yolundaki engelleri bir bir aşacağız’ dedi.

ALEVİLERİN sorunlarını çözmek için harekete geçen hükümetin düzenlediği kapsamlı Alevi Çalıştayı’nın açılışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, ‘Bu girişimle demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz’’ diye konuştu. Çalıştayın tarihsel açıdan öneme sahip, her kesime sorumluluk yükleyen bir toplantı olduğunu belirten Çelik, ‘Birlikte yaşama arzusunu güçlendirici adımlar atma zamanıdır’’ dedi.

İNİSİYATİF KULLANACAĞIZ

ALEVİLERİN çeşitli sorunları olduğunu bildiklerini söyleyen Çelik, tarihsel arka plana sahip bu sorunların ön yargılar, ihmaller ve gözardı etmeler neticesinde çözümsüz kaldığına dikkat çekti. Bunun sorunların zaman içinde daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olduğunu kaydeden Bakan Çelik, toplumsal huzur, birlik ve beraberliğin devamı, hak ve hürriyetler açısından sorunların bundan sonra da çözümsüz kalmasının kabul edilebilir olmadığını vurguladı. ‘Maalesef bugüne kadar politik beklentiler dışında Alevilere yeterince kulak verildiği söylenemez’ diyen Çelik, ‘Hükümetimiz sorunlara kalıcı çözümler bulunması, taleplerin değerlendirilmesi noktasında inisiyatif kullanma kararlılığındadır’ dedi.

SAMİMİYETİN GÖSTERGESİ

ÇALIŞTAYIN seçimlerden önce gündeme geldiğini, ancak siyasi malzeme konusu yapılmaması ve sağlıklı bir tartışma ortamının oluşması açısından seçim sonrasına bırakıldığını hatırlatan Bakan Çelik, ‘Bu da konuya yaklaşımımızdaki samimiyetimizin bir göstergesidir’’ dedi. Çelik, konunun niteliği itibariyle sadece siyasi iradenin inisiyatifiyle değil, insan haklarına duyarlı herkesin özellikle de Alevi kanaat önderlerinin samimi katkılarıyla çözüme kavuşabileceğini vurguladı. ANKARA star

HER KESiMDEN GENİŞ KATILIM

İlk oturuma, Türkiye’deki tüm Alevi ve Bektaşi örgütlerinin önde gelen isimlerinden 35 kişi katıldı. Diğer oturumların, 15’er gün arayla düzenlenmesi planlanıyor. Geniş katılımlı oturumlarda öneriler dile getirilecek.

STAR - 4 Haziran 2009

***

Anadolu’nun ‘can’ları Çalıştay’la tarih yazdı

35 dernek ve kuruluşun katıldığı Alevi Çalıştayı bu yönüyle tarihi ilk. Uzmanlar ve katılımcılara göre daha önce resmi ya da gayrıresmi, bu çapta bir toplantı hiç olmadı.

HÜKÜMETİN alevilerin sorunlarını tespit ve bu sorunlara çözüm bulabilmek için organize ettiği Alevi Çalıştayı dün Ankara Bilkent Otel’de 35 Alevi derneği ve kuruluşunun katılımıyla başladı. Konunun uzmanları ve katılımcılar resmi ya da gayrı resmi olarak tarihte bu kadar geniş çaplı bir Alevi toplantısının olmadığına dikkat çekerek bu çalıştayın tarihi misyonuna vurgu yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız star’a yaptığı açıklamada, ‘Çalıştay, resmi olarak Alevi örgüt ve derneklerinin bu kadar geniş kapsamlı olarak katıldığı ilk toplantı’ dedi. Çalışmaların tümüne katılacaklarını söyleyen Balkız, kendi düşüncelerini ve önerilerini fırsat buldukça anlatacaklarını dile getirdi.

‘BU ORTAM OSMANLI’DA BİLE OLMADI’

ÇALIŞTAYA katılan alevi dedelerinden Muharrem Ercan da bu toplantının tarihte bir ilk olduğunu söyledi. ‘Ne Osmanlı ne Cumhuriyet döneminde böyle bir ortam olmamıştır’’ diye konuşan Alevi Dedesi Muharrem Ercan, sorunların çözümü için çalıştayın ilk adım olacağını ve bu çabayı iyi niyetle karşıladığını söyledi.

TARİHİ BİR GÜN YAŞANIYOR

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da, ‘Bugün tarihi bir gün yaşadıklarını’’ ifade ederek, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk defa adlarını koyarak alevi vatandaşların sorunlarını dinledi’’ dedi. Çalıştayın Muharrem iftarlarıyla karıştırılmaması gereğini ifade eden Çamuroğlu, iftara sadece Aleviliği İslam içinde gören kurum ve kuruluşları davet edildiğini hatırlatarak ‘Çalıştaya hepsini davet edeceğimizi ve taleplerini alacağımızı o tarihte söylemiştik. Dolayısıyla şu an oturmaları, hep birlikte olmaları çok olumlu bir gelişme. Bu çok önemli bir olay’’ diye konuştu.

Açılım sürpriz değil

İzzettin Doğan (Cem Vakfı Başkanı): Çalıştay sürpriz olmadı. Başbakan Erdoğan’la Dolmabahçe’de yaptığım görüşmede gündeme gelmişti. 20 yıldır hükümetleri Alevilerin sorunlarıyla ilgili olarak bilgilendiriyoruz ancak hiç çözüm önerisi alamadık. Bundan sonraki toplantıda top hükümette olacak. Hükümet, kendi çözümlerini bizimle tartışmalı.’’

Tekin Özdil (Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı) ‘’Bu sadece bir başlangıç. Diyaloga daha fazla yönelmeliyiz. 6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki hiç birinde yer almıyoruz

Ercan Geçmez (Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı): Bu açılımı ve diyaloğu benimsiyor ve önemsiyoruz.

Uzlaşı içinde çalışıyoruz

ÇALIŞTAY’IN başlamasının ardından verilen ilk arada konuşan moderatör Necdet Subaşı çalıştayın uzlaşma içinde sürdüğünü belirtti. Herhangi bir gerilimin sözkonusu olmadığını kaydeden Subaşı şimdiye kadar bir müzakere ortamı bulamamış farklı kesimerin bir araya gelip konuşabilmesinin çok da kolay olmadığına dikkati çekti. Subaşı, sabahki oturumlarda bu durumun yarattığı bir çekingenlik olduğunu ifade etti.

5 talepte uzlaşı tamam

Alevilerin şu ana kadar tespit edilen 5 talebi şunlar: Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze olması, Alevi köylerine cami yapılmaması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması.

STAR - 4 Haziran 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.