Alevileri hedef alan yazılara Ortak Tepki

Alevileri hedef alan yazılara Ortak Tepki

Geçtiğimiz günlerde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenen kahvaltıya tepki gösterip, Alevileri ve Cemevi yönetimini hedef gösteren...

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenen kahvaltıya tepki gösterip, Alevileri ve Cemevi yönetimini hedef gösteren yazılar yayınlanması üzerine Alevi dedeleri, yazarlar, Alevi örgütleri, sendikalar, dernekler ve partilerden ortak açıklama yapıldı. İşte o metin;

Antalya yerel basınında geçtiğimiz günlerde yayınlanan, Alevilere yönelik aşağılayıcı, ayrımcı ve gericiliği harekete geçmeye çağırır nitelikteki yazılara dair kınama ve çağrımızdır.

Geçtiğimiz günlerde,  Antalya yerel basınında Alevileri ve onun örgütlerini aşağılayan birçok yazı yayınlanmıştır. Bu yazılar içerikleri itibariyle Alevi inancına yönelik ayrımcı, aşağılayıcı ifadeler taşıdığı gibi Alevilere yönelik gerici saldırılara da davetiye çıkarır nitelikte sorumsuz yazılardır.

Akdeniz Manşet gazetesinde Vedat Gürhan imzalı “Cemevinde cenaze hizmetleri!..” başlıklı yazıda Hacı Bektaş Veli Vakfı Antalya Şubesi Cemevi’nin Alevilerden cenaze hizmetleri için yoksul vatandaşlardan para istediğini iddia edilmiştir. Yazar, Cemevi’nde yoksul vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmadığını Vakıf yöneticilerinden öğrenmesine rağmen böyle bir yazmıştır.

Kaynakları oldukça sınırlı Cemevi’nin hizmetleri ile hepimizin vergileriyle hizmet veren Büyükşehir Belediyesini karşılaştırmaya kalkmış ve cenaze hizmetlerinde yaşanan bir sıkıntı üzerinden Cemevi’ni itibarsızlaştırmaya çalışmıştır. Bu yazı Alevileri Cemevi’nden soğutarak, Alevilerin cenaze işlerini belediyeye yaptırmasını teşvike mi yöneliktir şüphesi uyandırmaktadır.

İkinci yazı, İdris Özyol’un, Antalya Körfez gazetesinde “Ramazanda kahvaltı?” başlıklı ve konusu geçtiğimiz günlerde Cemevi binası içinde düzenlenen bir kahvaltı etkinliğini eleştirdiği, oruçlu insanlara ve ramazan ayına karşı düşüncesizlik ve saygısızlık yapıldığını söylediği yazısıdır.

Özyol’un yazısının ana fikri, yurttaşların ait olmadıkları bir mezhebin ya da dinin ibadetlerine ve dini kurallarına göre davranışlarını düzenlemesi gerektiğini savunan bir düşünceden kaynaklanmaktadır.  Hiçbir insan inanmadığı, ait olmadığı bir din ya da mezhebin inanışlarına ait ibadet biçimlerine göre kendi yaşamını, sosyal, siyasal aktivitelerini düzenlemek zorunda bırakılamaz. İnsanların yaşamını dini esaslara göre düzenlemeye zorlamak başlı başına bir problem iken, oruç tutmadığı için Sünni dahi olsa insanların öldürülmeye varan şiddetlere maruz kaldığı bir ülkede yaşıyorken, Aleviler gündelik yaşamlarını Sünnilerin inanışlarına göre düzenlemediği için saygısızlık ve düşüncesizlikle suçlanamaz.

Bu haliyle Özyol’un yazısı, toplumda huzursuzluk ve çatışma çıkarabilecek bir niteliğe de sahiptir. Özyol bu ülkede oruç tutmadığı için öldürülen insanların olduğunu unutmuş görünmektedir.

Üçüncü yazı, Özyol’un yazısından feyz alan, Özyol’a övgüler ve alıntılar içeren Ercan Arslan’ın yine Akdeniz Manşet gazetesinde yazdığı “Hacı Bektaş, Ramazan’da kahvaltı(mı) yapardı!” başlıklı yazıdır. Korkulan olmuş, Özyol yolu açmış ve durumdan ilk vazife çıkaranda tesadüfe bakın ki yine eski Yeni Şafakçı Özyol gibi yine bir eski Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ercan Arslan olmuştur.

Yazarın yazısı Alevi inancını aşağılayan niteliktedir: “Alevilik Hz. Ali(K.S) efendimizin yolu ise eğer, siz Hz Ali’nin Ramazanda oruç tutmadığını mı söylüyorsunuz? Öyleyse, kaynağınız, deliliniz var mı? Yok, eğer Hz. Ali’nin yolu değilse, nedir sizin Alevilik anlayışınız?Aynı şekilde, Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin Ramazanda kahvaltı yaptığını mı iddia ediyorsunuz? Hz. Pir,  Ramazanda oruç tutmaz mıydı?”  sözleriyle  Alevi inancına yönelik seviyesiz bir tartışma ve aşağılama yapmıştır.  Yazar sonrasında “Salyangoz satmanın dayanılmaz hafifliği!” başlıklı bir yazı daha yazarak, Alevilere yönelik aşağılayıcı ve saldırgan söylemlerine devam etmiştir.

Alevilere yönelik kışkırtıcı dilden vazgeçilmelidir

Ülkemizin tarihsel mezhebi gerilim potansiyeli ve yaşadığımız güncel, tarihsel konjonktür düşünüldüğünde, adı geçen gazetecilerin yukarıda eleştirdiğimiz ifadeleri basın ve fikir özgürlüğü kapsamında görülebilecek sözler değildir. Yazarların gazetecilik etiğine ve sorumluluğuna uygun davranmadıklarını düşünmekteyiz. Söz konusu yazılar, sorumsuz bir şekilde Alevilere yönelik saldırıları kışkırtan bir dil ve söylem içermektedir.

Adı geçen yazarları, bu yazıları nedeniyle kınıyoruz ve bu yazıları internet ortamından kaldırmaya, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı- Antalya Cemevi’nden ve Alevilerden özür dilemeye çağırıyoruz. Aksi takdirde bu sorumsuz yazıları nedeniyle kendilerine dava açacağımızı, aşağıda imzası olan kişi ve kurumlar olarak bu davanın da takipçisi olacağımızı bütün kamuoyuna ilan ederiz.

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI-ANTALYA CEMEVİ, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ ANTALYA ŞUBELERİ,  ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ(AKD) KEPEZ ŞUBESİ, AKD MANAVGAT ŞUBESİ, AKD ANTALYA ŞUBESİ, AKD KONYAALTI ŞUBESİ, ANTALYA TAHTACILARI KÜLTÜR EĞİTİM DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ, DÖŞEMEALTI ALEVİ YOLUNU KÜLTÜR VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ, TEKKE KÖYÜ ABDAL MUSA KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE YAŞATMA DERNEĞİ, KARATEPE MAHALLESİ KÜLTÜR DAYANIŞMA YAŞATMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-KARATEPE CEMEVİ, ALEVİ GENÇLİK PLATFORMU, ANTALYA ABDAL MUSA KÜLTÜR VE TANITMA DERNEĞİ,

HALKEVLERİ, ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA PARTİSİ(ÖDP), HALKIN TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ(HTKP), EMEK PARTİSİ-EMEP, DEMOKRATİK HAKLAR FEDERASYONU-DHF

KESK/SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI-SES, KESK/BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI-BES, İMECE EV İŞÇİLERİ SENDİKASI

ABDAL MUSA DERGAHI POSTNİŞİNİ HÜSEYİN ERİŞ BABA

GÜZEL ŞAH DEDE, KENAN DEDE, DR.GANİ PEKŞEN DEDE

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ GYK ÜYESİ AKDENİZ BÖLGE TEMSİLCİSİ-ABİDİN ÖZKAN,

 ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ GYK ÜYESİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ALİ AKTAŞ,

YAZAR, HASAN KIYAFET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.