Alevileri mücadeleden koparmak istiyorlar

Alevileri mücadeleden koparmak istiyorlar

‘Alevileri mücadeleden koparmak istiyorlar’ Gaziosmanpaşa’da bulunan yöre dernekleri, AKP’nin Alevi açılımına tepki...

A+A-

Alevileri mücadeleden koparmak istiyorlar‘Alevileri mücadeleden koparmak istiyorlar’

Gaziosmanpaşa’da bulunan yöre dernekleri, AKP’nin Alevi açılımına tepki gösterdi

Türkiye’nin en büyük ilçesi unvanını kazanan İstanbul Gaziosmanpaşa’da bulunan yöre dernekleri, AKP’nin Alevi açılımına tepki gösterdi. Aleviler üzerinde büyük bir oyun oynadığını söyleyen dernek yöneticileri, AKP’nin amacının Alevileri demokrasi mücadelesinden uzaklaştırmak olduğunu söylediler.

Tokat Zile Kervansaray Köyü Derneği Başkanı Ali Bektaş, AKP’nin Cumhuriyetin temel kazanımlarını da yok etmeye çalıştığını belirterek, “Bunu da sinsi planlarla insanlara şirin gözükerek yapıyor. ‘Burada bal parmak çalalım, böylece Alevilerin yarısını yanımıza alırız, yarısı da muhalif olsa bile eritir gideriz’ diye düşünüyorlar” şeklinde konuştu.

Alevilerin ne istediklerini tam olarak netleştirmediklerini ifade eden Bektaş, “Bazı Alevi kesimleri Alevilerin Diyanet’te temsil edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bazıları da Diyanet İşleri’nin böyle kalmasını istiyor” dedi. Alevilerin Aleviliği istedikleri gibi yaşaması gerektiğini kaydeden Bektaş, “Birileri Aleviliğe bir şey biçmesin” diye konuştu. Bektaş son olarak şunları söyledi: “Alevilerin kendi yaşayış biçimlerini rahatça ortaya koyabilmeleri için demokrasi mücadelesi içinde yer almaları gerekir. Emek ve sermaye çelişkisi yok edilmediği sürece Aleviler de Kürtler de Sünniler de gerçek anlamda kendi inançlarını, kültürlerini yaşayamazlar. Bu nedenle demokrasi mücadelesi içinde yer almaları gerekir. Yoksa sadece dinsel temelde bir mücadele Alevi halkını da gerici düşüncelere teslim eder. Sisteme karşı güçlü bir duruş sergilemek gerekiyor.”

‘Sorunu kangrenleştirirler’

Malatya İli Hekimhan İlçesi Sazköy Derneği Başkanı Hüseyin Bal da AKP’nin politikasının başarıya ulaşacağına inanmadığını söyledi. “Karacaahmet’i yıkmaya çalışan bir başbakan Alevilik sorununu çözemez. Aksine daha da kangrenleştirir” diyen Bal, “İki tane profesör alıp Alevilik sorununu çözeceğini zannediyor. Bu yanlış. Alevilere danışılmalı” şeklinde konuştu. Diyanet’in kalkmasını istediklerini ifade eden Bal, “Cemevleri nasıl kendini finanse ediyorsa camiler de kendilerini finanse etsin” dedi.

AKP’nin dedelere maaş önerisini rüşvet olarak değerlendirdiklerini kaydeden Bal, inançlarını para ile değil gerçek duygularla yaşamak istediklerini sözlerine ekledi.

‘Somut adım yok’

Erzurum İli Hınıs Tekman Köyleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cevahir Düzgün ise AKP’nin önerilerinin devletin Alevileri tanıması açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Alevi örgütlerinin de AKP Hükümeti’nin bu yaptığının ne kadar ciddi bir açılım olup olmadığını sorgulamaları gerektiğini kaydeden Düzgün, “Alevi hakları ile ilgili, cemevleri ile ilgili, dedelerin maaş almaları ile ilgili atılmış somut bir adım yok. Şimdi yıllarca Alevi toplumunun yaşamış olduğu gerçekler var. AKP Hükümeti de Alevileri asimile ve inkar eden bir düşünceye sahip; biz bunu biliyoruz” dedi.

Dernek Yöneticisi Hasan Balcı da Alevilerin asimile olmasına karşı durmak gerektiğini söyledi. Herkesin kendi inancını özgürce yaşamasının önemine değinen Balcı, “Laikliği herkes kendine çekiyor. Devlet dine karışmamalı. Devletin dini olamaz. Din ve vicdan özgür olmalı” şeklinde konuştu. Ali Erdem ise AKP’nin Alevi açılımının yalandan ibaret olduğunu kaydetti.

‘Alevi oylarını istiyorlar’

Muş İli Varto İlçesi Köyleri Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Ağgül, AKP milletvekili olan Reha Çamuroğlu’nun Alevileri temsil etmediğini belirtti. AKP’nin amacının Alevi oylarını çekmek olduğunu söyleyen Ağgül, “297 Alevi örgütünden sadece 6 Alevi örgütü ‘iftara’ katılmıştır. Ki bu katılan 6 Alevi örgütü de AKP’nin taşeron olarak kullandığı örgütlerdir” dedi.

Ağgül, laikliğin sadece Alevi vatandaşlar için değil Sünni vatandaşlar için de gerekli olduğunu kaydetti.

Tunceli İli Ovacık İlçesi Ziyaret Köyü Dayanışma Derneği yöneticisi Hasan Ağdoğan da Alevilerin kendi inançlarını bugüne kadar taşıdıklarına vurgu yaparak, “AKP bu açılımıyla Alevileri Sünnileştirme politikası içerisine çekmeye çalışıyor. AKP dedeleri maaşa bağlamak istiyor” şeklinde konuştu. “Biz Reha Çamuroğlu’nu Alevi olarak görmüyoruz” diyen Ağdoğan, “Alevilerin istedikleri bellidir. Bu AKP’nin istediği gibi değildir. Aleviler kendi inançlarını eskiden olduğu gibi hür bir şekilde yaşamak istiyorlar” diye konuştu.

12 Eylül geldikten sonra din derslerinin zorunlu hale geldiğini hatırlatan Ağdoğan, bunun bir çelişki olduğunu kaydetti. Ağdoğan, laik bir devletin dini kullanmaması gerektiğini söyledi.

Felsefemiz yaşamı paylaşmak

Tunceli Ovacıklı Alevi Dedesi Hasan Hüseyin Erol ise şunları söyledi: “AKP’nin Başkanı; Başbakan, daha önce cemevlerine cümbüş evi benzetmesi yaptı. Ne oldu da birdenbire dedelere maaş bağlamak istedi? Alevileri bölmek parçalamak istiyorlar. 5 yıldızlı otellerde oruç açıyorlar. Bu tamamen yanlış, çünkü Muharrem orucu yas orucudur. Biz Aleviler zalimin yanında değil mazlumların yanındayız. 40 milyar verip oruç açacağınıza, bu ülkede yoksul olan insanların ilacını ekmeğini karşılayın. Bizim felsefemizde yaşamı, hayatı paylaşmak var. Biz kendi inancımızı, düşüncelerimizi dün nasıl babalarımızdan günümüze kadar getirdiysek bundan sonra da öyle yarına devredeceğiz. Bizim cemevlerimizi ibadethane olarak kabul etsinler. Bizim devletten istediğimiz bu. Cemevlerimizin elektrik su paralarını ödesinler.”

Rıza ÇİÇEK - İstanbul
EVRENSEL - 2 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.