'Alevileri Sünnileştirmek İstiyorlar'

'Alevileri Sünnileştirmek İstiyorlar'

'Alevileri Sünnileştirmek İstiyorlar' ANKARA - Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ön rapora ateş püskürdü. Balkız...

A+A-

'Alevileri Sünnileştirmek İstiyorlar' 'Alevileri Sünnileştirmek İstiyorlar'

ANKARA - Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ön rapora ateş püskürdü. Balkız ön rapordaki önerilere tepkisi şöyle:

* ‘Alevilik Hak-Muhammed-Ali etrafında oluşan bir inanç ve erkân yoludur’ diye tanımlama yapmışlar. Ne hakları var böyle bir tanımlama yapmaya, bütün dertleri Aleviliği kalıplamak, tanımlamak ve sünnileştirmek üzere yoğunlaştırma çabalarından başka bir şey değil. Alevileri asimile ederek Sünnileştirmenin ortak yolunu bulmuşlar.

* Madımak Oteli’ni yıkıp yerine park yapacaklarmış, böylece o utançtan kurtulacaklarını mı sanıyorlar?

* Bu ikinci bir din eğitimi dersi. Bütün ilköğretim okullarında kuran kurslarına çevirmek, imam hatiplere dönüştürmek başka ne anlam ifade eder...

* Dedelerin hizmetiçi eğitimden geçmesine karar vermişler. Oğretmenleri bardakoğlu mu olacakmış? Asimilasyona yol açmaktır bu.

* Onlar kabul etse de etmese de cemevleri ibadethanedir. Cemevlerinde ibadetlerini yapan dedelerimizin sadakaya ihtiyaçları yoktur. İmar planlarında cemevlerimize arsa tahsisini istiyoruz, nafaka değil...

* İnananların arasında bir sorun yok, neye inanıyorlarsa inansınlar... Bizdeki temel sorun, devletin kimi inananları kendine daha yakın muteber, diğerlerini, öteki görme anlayışından kaynaklanıyor.

* * *

ÇALIŞTAY'IN ESKİ MİMARI TEPKİLİ

AKP’nin Alevi Çalıştayı’nın asıl mimarlarından olan ancak son zamanlarda dışlanan Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, rapora sert tepki gösterdi. Çamuroğlu, Alevi açılımının bir siyasi süreç olduğunu vurgulayarak, ilk çalıştayda taleplerin belli olduğunu, bu çalıştaya ise gerek olmadığını savundu. Çamuroğlu özetle şunları söyledi:

“Cem statüsü ne olacak, dedelerle ilgili nasıl bir düzenleme getirilecek, zorunlu din eğitimi nasıl olacak? Raporun içi boş. Ulusal Bütçe’den Alevilere pay aktarılacak, nasıl ne şekilde, bu pay verilecekse, regülatör kurum ne yapacak? Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun 2007 seçimleri öncesi ‘AKP’ye oy veren Aleviler onursuzdur’ demişlerdi. Bana demediklerini bırakmadılar. Arif Sağ ise dönemin Bakanı Said Yazıcıoğlu için, ‘Önce kendi pantolonunun yırtığını diksin’ demişti. Şimdi ne değişti? Doğan, ‘Ulusal Bütçe’den ayrılan payı bize verin biz kullanırız’ diyor. Ne demek, ‘Ulusal Bütçeden payı verin biz hallederiz’ Aşiret mi, yoksa Kâbile devleti mi burası. Alıpta kaçıracak mısın, ne demek. Bütçeyi alıpta kaçma olayı mı var. Birinci Çalıştay tamamen amacına uygun yapıldı ve talepler çok açık net belliydi. Bu çalıştaya gerek yoktu. Hükümeti destekleyen gazeteciler çağrıldı. Böyle bir çalıştaya gazeteci mi üstelik Hükümete yakın gazeteciler mi çağrılır? Başörtüsü gündeme geldiğinde oturup gazetecilerle mi tartışıldı ya da yapıldı bu iş. Hükümetin Alevi Açılımı’nı eleştirenler ve özellikle beni bu yönde suçlayanlar bu çalıştayda bulunuyor. Bilinmeyen bir anlaşma olduğu görünüyor. Benim Alevilerle ilgili taviz vermem mümkün değildir. Alevi hakları ile ilgili atılması gereken adımlar atılmıyor.

Alevilere karşı muazzam bir ayırımcılık var. Bütün cemevlerini ibadethane yapılsa, bütçeden pay aktarın sorunlar çözülmeyecek. Çünkü asıl atılması gereken adımlar atılmadıkça, sosyal ve kültürel ayrımcılık bitmez.”

Radikal - 08 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.